Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Stojí 2 eurá a na vošky robí zázraky. Moja teta s ním zachránila svoje ruže

28.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/CatherineLProd). Vošky sú pre záhradkárov opakovaným problémom. Už roky sa pokúšajú nájsť ideálny prostriedok na boj proti týmto nezvaným hosťom. S pomocou matky prírody, ktorá nám štedro poskytuje plodiny, pomocou ktorých dokážeme ochrániť zeleninu, kvety a kríky. Aký postrek použiť na boj proti voškám?Foto: shutterstock/CatherineLProd Vošky patria k najotravnejším […]
Menej ako 1 min. min.

28.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/CatherineLProd).

Vošky sú pre záhradkárov opakovaným problémom. Už roky sa pokúšajú nájsť ideálny prostriedok na boj proti týmto nezvaným hosťom. S pomocou matky prírody, ktorá nám štedro poskytuje plodiny, pomocou ktorých dokážeme ochrániť zeleninu, kvety a kríky.

Aký postrek použiť na boj proti voškám?
Foto: shutterstock/CatherineLProd

Vošky patria k najotravnejším škodcom, ktorí sa v letnom období objavujú v záhradách. Tieto malé armády zelených, čiernych alebo hnedých tvorov napádajú plodiny tým, že z nich vysávajú šťavy potrebné na správny rast rastlín. Nie sú to vyberaví škodcovia a môžu sa zmocniť akéhokoľvek druhu kvetu, kríka, zeleniny alebo ovocia. Preto je užitočné poznať lacné náhrady za postreky kupované v obchodoch, s ktorými sa budete môcť tohto problému zbaviť. V tomto článku vám pripomenieme niektoré domáce prostriedky a dáme vám recept na najlacnejší a najúčinnejší prípravok na boj proti voškám.

Domáce prostriedky proti voškám. Tieto metódy používajú záhradníci už roky

V priebehu rokov sa objavili pokusy nájsť účinný spôsob, ako zbaviť záhradu nežiaducich škodcov. Medzi najobľúbenejšie domáce metódy patria prípravky na báze octu, jedlej sódy a dokonca aj kokakoly. Väčšina týchto prípravkov dokáže v kombinácii s vodou skutočné zázraky. Je však dôležité zabezpečiť správnu frekvenciu ošetrovania a starostlivo vybrať typ postreku, ktorý bude vyhovovať danej rastline.

Dôležitý je aj čas dňa, v ktorom sa rozhodnete plodine pomôcť. Vyhnite sa postreku – akoukoľvek zmesou – na pravé poludnie. Najlepší čas na tento typ starostlivosti je večer, keď slnečné lúče neohrozujú kvety, ktoré by sa mohli popáliť. Tí, ktorí nemajú veľa času na pravidelnú starostlivosť o rastliny, sa môžu rozhodnúť pre spoločnosť byliniek, ktoré sú účinné aj pri odpudzovaní nezvaných hostí. Do užitočného tímu proti hmyzu patrí levanduľa, mäta, šalvia, tymián, cibuľa a cesnak. Vôňa všetkých uvedených rastlín, účinne odrádza malé kolónie. Ak však chcete mať istotu, že vôňa jednotlivých rastlín účinne ochráni celú záhradu, mali by ste sa nechať zlákať na výrobu postreku, ktorého základom je niektorá z uvedených zložiek. Skontrolujte, čo budete potrebovať.

Vôňa šalvie účinne odrádza vošky.
Foto: shutterstock/Irina Shatilova

Postrek proti voškám. Zachráňte svoje ruže pomocou dvojzložkového roztoku

Ruže sú milované kvety mnohých žien. Nanešťastie sú najčastejšou obeťou vošiek. Ak ich chcete ochrániť pred napadnutím, skúste ich postriekať cesnakom, ktorý je účinným spôsobom, ako zabrániť nezvaným hosťom v záhrade. Stačí nadrobno nakrájať dve cibuľky tejto zeleniny, vložiť ich do litrovej nádoby a zaliať vodou. Nádobu pevne uzavrite a nechajte ju do druhého dňa, aby látky obsiahnuté v cesnaku prenikli do vody. Na druhý deň roztok nalejte do hrnca a 15 minút ho zohrievajte na miernom ohni. Po zovretí sceďte nazbieraný zvyšok a počkajte, kým nálev vychladne. Vychladnutý roztok je pripravený na použitie, stačí ho naliať do praktickej fľaše s rozprašovačom. Možno ho použiť raz za dva týždne, ak sú na rastline viditeľné vošky, ale aj ako preventívne opatrenie. Vôňa cesnaku odpudzuje aj roztočce, medonosné mušky, múčnatky a molice.

Na ochranu ruží pred voškami použite domáci postrek z cesnaku.
Foto: shutterstock/Bankiras

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Používajte toto korenie a vaše paradajky porastú ako bláznivé. Nebudú ich postihovať žiadne choroby

Dajte do vody, povarte a postriekajte záhradu. Vošky zmiznú rýchlejšie, ako stačíte mrknúť

The post Stojí 2 eurá a na vošky robí zázraky. Moja teta s ním zachránila svoje ruže appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie