Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Stoltenberg: NATO nevyšle vojakov na Ukrajinu, pomáha jej brániť sa

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uistil, že Aliancia nie je súčasťou vojny s Ruskom. Spojenci sa podľa neho dohodli, že „sa pozrú do svojich zásob“, či v nich nenájdu ďalšie systémy protivzdušnej obrany, ktoré by mohli pomôcť Ukrajine.  Severoatlantická aliancia neplánuje vyslať svojich vojakov na Ukrajinu a nie je stranou tamojšieho konfliktu, Kyjev však podporuje […]
Menej ako 1 min. min.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uistil, že Aliancia nie je súčasťou vojny s Ruskom. Spojenci sa podľa neho dohodli, že „sa pozrú do svojich zásob“, či v nich nenájdu ďalšie systémy protivzdušnej obrany, ktoré by mohli pomôcť Ukrajine. 

Severoatlantická aliancia neplánuje vyslať svojich vojakov na Ukrajinu a nie je stranou tamojšieho konfliktu, Kyjev však podporuje v jeho práve na sebaobranu. Vo štvrtok (4. apríla) to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

„Nemáme plány mať vojakov NATO vnútri Ukrajiny, neobjavili sa žiadne žiadosti v tomto smere,“ povedal Stoltenberg novinárom po dvojdňových rozhovoroch ministrov zahraničných vecí členských štátov NATO.

„Ukrajina však žiada o vybavenie, muníciu, zbrane, a my jej to poskytujeme. To nerobí zo spojencov (z NATO) stranu konfliktu, Ukrajinu podporujeme pri presadzovaní jej práva na sebaobranu,“ zdôraznil.

Ruttemu chýba na ceste do NATO podpora štyroch štátov vrátane Slovenska

Holandský premiér Mark Rutte čelí viacerým prekážkam v jeho snahe stať sa budúcim generálnym tajomníkom NATO. Chýba mu podpora Turecka, Maďarska, Rumunska aj Slovenska. Dohodu na novom šéfovi Aliancie to tak môže oddialiť o niekoľko týždňov.

Ministri sa stretli v Bruseli pri príležitosti 75. výročia založenia NATO. Ešte v stredu súhlasili s tým, že budú pracovať na Stoltenbergovom návrhu vytvorenia fondu, ktorým by v najbližších piatich rokoch poskytli Ukrajine vojenskú pomoc za 100 miliárd dolárov.

Generálny tajomník presadzuje aj priamejšiu účasť NATO na koordinácii dodávok vojenského vybavenia Kyjevu.

Definitívne rozhodnutie o tomto pláne má padnúť na júlovom summite Aliancie vo Washingtone. Dovtedy však spojenci musia vyriešiť mnoho otázok týkajúcich sa financovania a toho, ako ďaleko sú ochotní zájsť, konštatovala AFP.

Stoltenberg okrem toho priblížil, že NATO sa vzhľadom na globálne hrozby pre bezpečnosť zo strany krajín ako Čína a Severná Kórea usiluje budovať spoluprácu s partnermi v indo-tichomorskom regióne.

Postoj Slovenska k vojne na Ukrajine ohrozuje bezpečnosť Európy, vyhlásil český premiér

Český premiér Petr Fiala opätovne skritizoval stretnutie šéfov slovenskej a ruskej diplomacie. Vláde Roberta Fica vytkol rétoriku, ktorou vyzýva na mier na Ukrajine „za každú cenu“. Tiež poprel, že by česká vláda zasahovala do vnútropolitických záležitostí Slovenska.

Ministri Aliancie hovorili so zástupcami Austrálie, Japonska, Nového Zélandu a Južnej Kórey o tom, ako by mohli spoločne posilniť obranu pred hybridnými hrozbami a kybernetickými útokmi. Témou bola aj spoluprácu pri zbrojárskej výrobe.

„Naša bezpečnosť je prepojená. Čo sa stane v Tichomorí, je dôležité pre Európu, a čo sa stane v Európe, je dôležité pre Pacifik,“ citovala Stoltenberga agentúra DPA. Politici z indo-tichomorského regiónu podľa nej rovnako upozornili, že to, čo sa v súčasnosti deje na Ukrajine, sa môže neskôr odohrať v Juhočínskom mori.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie