Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Stoltenberg skončil na čele NATO, štafetu odovzdal Holanďanovi Ruttemu

Počas desaťročného pôsobenia Jensa Stoltenberga európske členské štáty výrazne zvýšili výdavky na obranu. NATO sa po ruskej agresii rozšírilo o dovtedy neutrálne Fínsko a Švédsko. Holandský expremiér Mark Rutte sa stal v utorok novým generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie (NATO). Na tomto poste vystriedal Nóra Jensa Stoltenberga, ktorý Aliancii šéfoval posledných 10 rokov. Stoltenberg oficiálne odovzdal […]
Menej ako 1 min. min.

Počas desaťročného pôsobenia Jensa Stoltenberga európske členské štáty výrazne zvýšili výdavky na obranu. NATO sa po ruskej agresii rozšírilo o dovtedy neutrálne Fínsko a Švédsko.

Holandský expremiér Mark Rutte sa stal v utorok novým generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie (NATO). Na tomto poste vystriedal Nóra Jensa Stoltenberga, ktorý Aliancii šéfoval posledných 10 rokov.

Stoltenberg oficiálne odovzdal post Ruttemu na ceremónii v sídle NATO v Bruseli. Nový generálny tajomník poďakoval spojencom za dôveru, ktorú mu prejavili.

Rutte uviedol, že je odhodlaný pripraviť Alianciu na budúce výzvy. Dodal, že NATO musí splniť sľuby, ktoré dala Ukrajine a pomôcť jej vo vojne proti Rusku, napísala agentúra Reuters.

Stoltenberg bol generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie od 1. októbra 2014. Počas jeho desaťročného pôsobenia európske členské štáty výrazne zvýšili výdavky na obranu najmä v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú Moskva spustila vo februári 2022. NATO sa po ruskej agresii rozšírilo o dovtedy neutrálne Fínsko a Švédsko.

Cesta k zvoleniu

Rutte čelil viacerým prekážkam v snahe stať sa budúcim generálnym tajomníkom NATO. Dlho mu chýbala podpora štyroch štátov Aliancie – Turecka, Maďarska, Slovenska a Rumunska.

Slovensko svoju podporu novému tajomníkovi oznámilo až 18. júna po skončení mimoriadneho zasadnutia Európskej rady. Svoj súhlas podmienilo zabezpečením svojej protivzdušnej obrany.  Tá mu chýba po odovzdaní predošlých systémov protivzdušnej obrany Ukrajine a po tom, ako spojenci z NATO – Holanďania a Taliani – stiahli zo Slovenska svoje dočasne poskytnuté systémy.

Súbežne so Slovenskom odstúpilo od nesúhlasného postoja aj Maďarsko. Čakalo sa tak na Rumunsko, ktoré malo až do poslednej chvíle svojho vlastného kandidáta, prezidenta Klausa Iohannisa.

Ten ešte v marci oznámil, že sa bude uchádzať o funkciu šéfa NATO, pretože štáty východnej Európy podľa neho potrebujú lepšie zastúpenie na vedúcich pozíciách v euroatlantických štruktúrach. Napokon však odstúpil, vďaka čomu Rutte ostal jediným oficiálnym uchádzačom o funkciu.

Novým generálnym tajomníkom NATO bude Mark Rutte, do funkcie nastúpi na jeseň

Dlhoročný holandský premiér Mark Rutte sa stane generálnym tajomníkom Aliancie 1. októbra 2024. Na ceste k funkcii čelil viacerým prekážkam a donedávna mu chýbal aj súhlas Slovenska. Vedenie NATO prevezme v kľúčovom období.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie