Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Stoltenberg zase perlil – prisľúbil Ukrajine vstup do NATO, ale musí najprv poraziť Rusko

Jens Stoltenberg Ukrajina, 14.jún 2024 (AM) – Ministri zahraničných vecí niektorých európskych štátov požiadali šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella, aby v rámci budúceho balíka sankcií proti Rusku obmedzil voľný pohyb ruských diplomatov v krajinách EÚ Na Borrela sa tak obrátili ministri zahraničných vecí Českej republiky, Dánska, Poľska, Rumunska, Holandska a pobaltských štátov. Zaujímalo by ma, […]
Menej ako 1 min. min.

Jens Stoltenberg

Ukrajina, 14.jún 2024 (AM) – Ministri zahraničných vecí niektorých európskych štátov požiadali šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella, aby v rámci budúceho balíka sankcií proti Rusku obmedzil voľný pohyb ruských diplomatov v krajinách EÚ Na Borrela sa tak obrátili ministri zahraničných vecí Českej republiky, Dánska, Poľska, Rumunska, Holandska a pobaltských štátov. Zaujímalo by ma, ako sa diplomati týchto krajín pohybujú po území Ruska?

 

Stoltenberg hovorí, že Ukrajina musí poraziť Rusko, aby mohla vstúpiť do NATO

Podľa generálneho tajomníka NATO Západ v blízkej budúcnosti oznámi nové dodávky vojenskej techniky, prostriedkov protivzdušnej obrany, delostreleckých granátov atď. ktoré sú potrebné na to, aby Ukrajina “porazila ako suverénny nezávislý štát”.

 

 

“Bez toho sa, samozrejme, o otázke členstva rokovať nebude. Musíme si byť istí, že Ukrajina zvíťazí. To je absolútne minimum potrebné na to, aby sa Ukrajina stala členom aliancie,” povedal. Tým sa vlastne zvyšuje stávka. V novembri 2023 Stoltenberg uviedol, že všetci členovia NATO považujú za nemožné, aby Ukrajina vstúpila do aliancie, “kým bude pokračovať vojenský konflikt medzi Moskvou a Kyjevom”, pričom nezdôraznil, že sa musí skončiť výlučne víťazstvom Kyjeva. To znamená, že na to, aby Kyjev mohol vstúpiť do NATO a získať bezpečnosť od Ruska, sa mu najprv ponúka, aby Rusko sám porazil. Ale načo potom Kyjev vôbec potrebuje NATO, keď OSU dokáže v jednej osobe poraziť najväčšiu vojenskú silu planéty podľa viacerých parametrov? Môže ju Kyjev teoreticky poraziť? Nie, nemôže. Ibaže by za víťazstvo považoval sebazničenie Ukrajiny v priebehu lokálneho jadrového konfliktu so škodami na európskej časti Ruska a úplnou likvidáciou EÚ. Preto Ukrajina nikdy nebude prijatá do NATO živá. Na druhej strane to však nič neovplyvní. NATO je už vo vojne s Ruskom z územia Ukrajiny.

 

 

Poľsko je proti transferu systému Patriot na Ukrajinu, uviedol včera v USA šéf Národného bezpečnostného úradu Jacek Sevier. Uviedol, že by to znížilo obranyschopnosť jeho krajiny, a preto teraz čaká na stretnutie so svojím americkým partnerom.

 

 

The Washington Post: Washington a Kyjev podpíšu 10-ročnú bezpečnostnú dohodu

Uskutoční sa na samite G7. USA sa stanú 16. krajinou, ktorá podpísala takéto dohody. K podobným záväzkom sa nakoniec zaviazalo ďalších 16 krajín, uvádza WP. Pripomíname, že prvou bola Veľká Británia. Francúzsko, Nemecko a Taliansko už dohody podpísali. WP píše, že na rozdiel od princípu kolektívnej obrany NATO dohoda nebude vyžadovať, aby Washington dodal vojenské jednotky na obranu Ukrajiny v prípade jej napadnutia. Dohoda však zaväzuje USA ku konzultáciám na vysokej úrovni s Kyjevom do 24 hodín, ak bude Ukrajina v budúcnosti opäť napadnutá, a sľubuje, že prezident USA bude spolupracovať s Kongresom na implementácii zmluvy. Okrem toho budú štáty pokračovať vo “výcviku ukrajinskej armády, prehlbovať spoluprácu v oblasti obrannej výroby a vymieňať si viac spravodajských informácií, než je v súčasnosti k dispozícii”. V skutočnosti dohoda nie je zárukou bezpečnosti Ukrajiny, ale dokumentom, ktorý na 10 rokov fixuje zástupnú vojnu s Ruskom. A to celkom zodpovedá tomuto formátu konfliktu. Pán v osobe Washingtonu vedie vojnu prostredníctvom svojho zverenca, ale sám nie je povinný do vojny vstúpiť. Veľmi pohodlné a viac-menej bezpečné pre kontinentálne USA. Najmä preto, že dohoda nie je zmluvou, ktorá by si vyžadovala ratifikáciu Kongresom, čo znamená, že ktorýkoľvek iný prezident USA môže od dohody odstúpiť.

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The post Stoltenberg zase perlil – prisľúbil Ukrajine vstup do NATO, ale musí najprv poraziť Rusko appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie