Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Stopky na dálnici dělají řidičům problémy. Expert vyjmenoval místa, kde se často bourá

Řidiči by si měli dávat zvláštní pozor například ráno při příjezdu do velkých měst. „Při ranní špičce jede z Prahy zlomek aut a opačným směrem se valí kolony. Auta zpomalují sama od sebe a to jsou přesně ta kritická místa, kde by měli řidiči začít blikat, protože vznikají náhle,“ vysvětlil pražský koordinátor BESIP Oldřich Kasl v […]
Menej ako 1 min. min.

Řidiči by si měli dávat zvláštní pozor například ráno při příjezdu do velkých měst. „Při ranní špičce jede z Prahy zlomek aut a opačným směrem se valí kolony. Auta zpomalují sama od sebe a to jsou přesně ta kritická místa, kde by měli řidiči začít blikat, protože vznikají náhle,“ vysvětlil pražský koordinátor BESIP Oldřich Kasl v živém vstupu na CNN Prima NEWS z mostu přes D1 na příjezdu do metropole.

ČTĚTE TAKÉ: Ráž srazil cyklistu a ujel. Nezastavil jsem, protože si mě lidé rádi fotí, hájí se zpěvák

Další problém mohou řidičům způsobovat krátké napojovací pruhy na nájezdu na dálnici. „Automobil potřebuje nabrat rychlost, aby se mohl zařadit. Není to jednoduché, a těm, co mají málo zkušeností, se může stát, že tam najedou špatně. Příliš brzy, nebo pozdě, či tam dokonce vlétnou,“ vypíchl expert nebezpečný moment, k němuž často dochází.

Při opravách může znamenat velkou komplikaci dokonce značka stop na takovém nájezdu do provozu. Rozjet se z nuly na sto třicet může být na tak krátké vzdálenosti velmi nepříjemné a nebezpečné. „Stopky dělají hrozné problémy řidičům. Je to o té toleranci, a ne, že tam člověk vjede za každou cenu,“ poznamenal.

Velkým nešvarem na dálnicích je také ježdění v levém pruhu. Podle experta to ale platí nejen pro Česko. „Každý si myslí, že levý pruh je jen pro něj, a rychlost 130 km/h je maximální. Ale tak to není, ten pruh je určený pouze k předjíždění,“ upřesnil s tím, že policisté často kontrolují tyto prohřešky z letícího vrtulníku. Zároveň varoval před podjetím pomalejšího vozidla zprava, které je sice zakázané, ale například při souběžné jízdě nebo ve městě je možné. „Velmi nebezpečné. Jde o to, že lidi to nemusí čekat. Hrozí řetězová reakce,“ dodal.

Téměř za polovinou nehod na dálnicích stojí nepozornost řidiče. „Stačí sklouznutí pohledu z dálnice do mobilu nebo na děti a v té rychlosti 130 km/h můžete ujet 100 až 200 metrů, aniž byste se koukali před sebe, kde může třeba někdo náhle zabrzdit,“ popsal nebezpečný řetězec událostí dopravní specialista s dodatkem, že nebezpečná je též únava.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tragédie u Vyškova. Auto řídil otec zemřelých dětí, tvrdí příbuzní. Nehodu popsali také skauti

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie