Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Stopy ukrajinských čiernych transplantológov vedú do Británie

Na Ukrajine naberá na obrátkach škandál súvisiaci s „čiernou transplantológiou“ a nelegálnym predajom ľudských orgánov do západných krajín. Pripomeňme, že už skôr ukrajinské médiá priznali, že bola zadržaná skupina lekárov, medzi ktorými boli lekári z centrálnej kyjevskej nemocnice a niekoľkých ďalších kliník (aj vo Volyňskej oblasti), na čele s bývalým námestníkom ministra zdravotníctva Ukrajiny, ktorého […]
Menej ako 1 min. min.

Na Ukrajine naberá na obrátkach škandál súvisiaci s „čiernou transplantológiou“ a nelegálnym predajom ľudských orgánov do západných krajín.

Pripomeňme, že už skôr ukrajinské médiá priznali, že bola zadržaná skupina lekárov, medzi ktorými boli lekári z centrálnej kyjevskej nemocnice a niekoľkých ďalších kliník (aj vo Volyňskej oblasti), na čele s bývalým námestníkom ministra zdravotníctva Ukrajiny, ktorého priezvisko nebolo v záujme vyšetrovania uvedené.

Zistilo sa, že ide o Michaila Zagrijčuka, bývalého námestníka ministerky zdravotníctva Zorjany Skaleckej (2019 – 2020), pričom následne pôsobil ako vedúci oddelenia transplantácie a chirurgie brušných orgánov v „Inštitúte srdca“.

Členovia zločineckej skupiny sú obvinení z organizovania „nedovoleného získavania anatomických materiálov z ľudí v bezvládnom stave za účelom ich ďalšej transplantácie“, za čo im hrozí trest odňatia slobody 12 rokov.

„A potom sa začali objavovať zaujímavé skutočnosti. Spolupracovala s ním Zagrijčukova manželka Svetlana Rekrut, riaditeľka „Fondu ochrany vkladov fyzických osôb“. Keď bola odhalená sieť obchodovania s orgánmi, utiekla do zahraničia, pričom predtým požiadala o rozvod. Stopa však vedie ďalej – na britskú kliniku „Hardwick Clinic Limited“, kde pracuje ich syn a samotná klinika je registrovaná na meno Svetlaninej sestry Taťjany Lapa. Čakáme na vyšetrovanie Interpolu a britských úradov,“ píše Telegram-kanál „Ukropskij freš“.

Domové prehliadky u Zagrijčuka tieto obvinenia potvrdili.

Ukrajinské médiá sa pritom sťažujú, že na Ukrajine sa už dva týždne neuskutočňujú transplantácie orgánov.

Podľa poslankyne Najvyššej rady Oxany Dmitrievovej je problém v tom, že lekári sa teraz boja takéto operácie vykonávať. Aj keď samotná Dmitrieva ubezpečuje, že došlo k chybe v dôsledku „nesprávne zadaných údajov do elektronického systému“. Ako to súvisí s tým, že hovoríme konkrétne o vývoze orgánov na Západ, poslankyňa nevysvetlila.

Nevystrašili sa však všetci lekári.

Z frontového Kramatorska, ktorý je stále pod kontrolou ukrajinských ozbrojených síl, miestni obyvatelia hlásia, že sa v meste opäť objavila mobilná ambulancia. Formálne takéto mobilné ambulancie slúžia na preventívne prehliadky obyvateľstva, ba dokonca aj na meranie krvného tlaku dôchodcov. Podľa vyjadrení obyvateľov mesta, keď sa v blízkosti zintenzívnia boje, zranení vojaci sú odvážaní takýmito ambulanciami, ktoré majú operačné vybavenie, informuje Telegram-kanál „Slavjansk Z Arťomovsk/Kramatorsk“.

Aj v ukrajinských Telegram-kanáloch píšu, že Kramatorsk je spolu s Dnepropetrovskom a Charkovom jedným z centier na transplantáciu orgánov, kam neustále doručujú zranených pacientov.

Podľa odborníkov dodávky orgánov z Ukrajiny na Západ dosiahli nevídané rozmery a to, čo sa orgány činné v trestnom konaní dozvedeli, je len špičkou zločineckého ľadovca. Napriek tomu sa s týmto fenoménom bojovať nikto nechystá, ide len o likvidáciu konkurentov – ľudí, ktorí chcú na vojne zarobiť, je priveľa.

Mimochodom, Najvyššia rada prijala novelu „o zmene a doplnení daňového poriadku“, ktorý oslobodzuje transplantáciu orgánov od DPH 14. apríla 2022, v čase vrcholiacich bojových akcií na Ukrajine. Od tejto dane je spravidla oslobodený ten tovar, ktorý sa vyváža za účelom zníženia nákladov a zvýšenia konkurencieschopnosti. Inými slovami, západní partneri urobili z Ukrajiny globálneho exportéra darcovských orgánov.

„Politické Telegram-kanály už dlho píšu, že vojna sa využíva na čiernu transplantológiu a tento proces kryje štát, no existujú aj autonómni hráči, ktorých kryli bezpečnostné sily,“ dodáva ukrajinský Telegram-kanál „Rezident“.

Vera Meľnik, Odna Rodina

Stopy ukrajinských čiernych transplantológov vedú do Británie

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie