Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Strach zo zatknutia: Netanjahu sa na ceste do USA bude vyhýbať medzipristátiu v Európe

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zvažuje vyhnúť sa medzipristátiu v Európe na ceste do USA z obavy, že Medzinárodný trestný súd (ICC) je pripravený vydať na neho zatykač za zločiny spáchané izraelskou armádou v Gaze, informuje o tom izraelská verejnoprávna televízia KAN. Netanjahu by mal odcestovať do USA a vystúpiť v Kongrese USA 24. júla. Očakáva sa, že […]
Menej ako 1 min. min.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zvažuje vyhnúť sa medzipristátiu v Európe na ceste do USA z obavy, že Medzinárodný trestný súd (ICC) je pripravený vydať na neho zatykač za zločiny spáchané izraelskou armádou v Gaze, informuje o tom izraelská verejnoprávna televízia KAN.

Netanjahu by mal odcestovať do USA a vystúpiť v Kongrese USA 24. júla. Očakáva sa, že sa v Bielom dome stretne aj s americkým prezidentom Joeom Bidenom .

Ale 20. mája prokurátor ICC Karim Khan požiadal o zatykač na Netanjahua a ministra obrany Yoava Gallanta za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti v pásme Gazy. Khán tiež žiadal zatykače na troch najvyšších vodcov Hamasu vrátane jeho šéfa Ismaila Haniyeha .

Izraelská verejnoprávna televízia uvádza, že Netanjahuova kancelária prehodnotila zastavenie v Európe na ceste do Washingtonu, pretože jeho lietadlo, známe ako Wing of Sion, nie je schopné uskutočniť transatlantický let s maximálnym počtom pasažierov. Jeho úrad zvažoval možnosť zastavenia v Českej republike alebo Maďarsku, keďže tieto dve krajiny sú považované za priateľov Izraela, a podľa televízie označil žiadosti ICC za “neprijateľné”.

Ako sa dostať do USA?

Netanjahuova kancelária sa však nakoniec rozhodla ísť na priamy let do Washingtonu s obmedzeným počtom cestujúcich na palube.

USA nie sú signatármi Rímskeho štatútu ICC. Izrael tiež nie je členom súdu, zatiaľ čo Palestína bola prijatá za člena v roku 2015. ICC, založený v roku 2002, je nezávislým medzinárodným orgánom, ktorý nie je pridružený k OSN ani žiadnej inej medzinárodnej inštitúcii a jeho rozhodnutia sú právne záväzné. Izrael okrem toho kritizuje rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN požadujúcu okamžité prímerie a často označuje orgány OSN za spolitizované a zaujaté.

Príspevok Strach zo zatknutia: Netanjahu sa na ceste do USA bude vyhýbať medzipristátiu v Európe je zobrazený ako prvý na tvotv.sk.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie