Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Strašák jménem klimatizace? Přináší úlevu i klidný spánek. Klíčové je nastavení, radí experti

Při správném používání je klimatizace dobrým sluhou, v opačném případě se z ní ale může stát zlý pán. Obecná poučka pro uživatele zní, že rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou by se měl pohybovat mezi pěti až sedmi stupni Celsia. Klimatizaci by pak měli lidé ideálně patnáct minut před odchodem z místnosti vypnout, aby byl přechod mezi teplotami pro lidské tělo co nejšetrnější. […]
Menej ako 1 min. min.

Při správném používání je klimatizace dobrým sluhou, v opačném případě se z ní ale může stát zlý pán. Obecná poučka pro uživatele zní, že rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou by se měl pohybovat mezi pěti až sedmi stupni Celsia. Klimatizaci by pak měli lidé ideálně patnáct minut před odchodem z místnosti vypnout, aby byl přechod mezi teplotami pro lidské tělo co nejšetrnější.

ČTĚTE TAKÉ: Jak přežít tropická horka v Česku? Odbornice představily tipy na správný pitný režim

Právě tato základní rada je podle odborníků něčím, co běžně lidé nedodržují, čímž si zadělávají na zdravotní problémy. „Naše řasinkové epitelie, tedy výstelky dýchacího traktu, jsou náchylné na změnu teploty. Pokud ve vedrech zvětšíme teplotní rozdíl o více než šest až sedm stupňů, tak riskujeme onemocnění, jako jsou například chřipka nebo angína,“ vysvětlil dříve pro CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula.

Úleva nejen pro přehřáté

V opačném případě – když lidé dodržují všechny zásady správného užívání klimatizace – může tento přístroj vést nejen k nastavení příjemnější teploty ve vnitřních prostorách, ale také pozitivně ovlivňovat lidské zdraví.

Jednou z nejviditelnějších výhod klimatizace je schopnost regulovat teplotu v interiéru. Díky tomu však také snižuje potřebu těla se potit, což může pomoci udržet optimální úroveň hydratace, zvláště u dětí, starších lidí a těch, kteří mají zdravotní problémy. Tím lze předejít také úpalu, tedy celkovému přehřátí organismu, jehož hlavní příčinou je právě dehydratace.

U dospělého člověka nastává úpal při vnitřní teplotě přes 40 °C, u dětí mnohem dříve, v závislosti na věku. „Nastavení klimatizace v iniciální fázi by nemělo přesáhnout pětistupňový rozdíl. Samozřejmě, že když se v klimatizované místnosti zdržujeme delší dobu, můžeme upravit teplotu podle naší pohody,“ vysvětlil lékař Michal Vrablík z projektu Srdce v hlavě v dokumentu, jenž má redakce k dispozici.

Pobyt ve vedru je rizikový nejen kvůli přehřátí organismu, neblahý vliv má i na alergiky či astmatiky. Vyšší teploty mohou v některých případech prodlužovat alergické reakce, protože jsou sliznice dýchacích cest i kůže více prokrvené. Právě klimatizace může být pro tyto lidi ideálním řešením – už při mírném ochlazení se snižují otoky dýchacích cest, díky čemuž se jim lépe dýchá.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Při alergii nemusíte trpět. Základem je nepodcenit příznaky, uleví inhalace, radí odborník

Moderní klimatizační jednotky jsou navíc často vybaveny filtry, které odstraňují z ovzduší prach, pyl, kouř a další alergeny. Úlevu to přináší zejména v pylové sezóně.

Kvalitní spánek i za tropické noci

Kvalitní spánek je alfou a omegou zdravého a plnohodnotného života. Je nezbytný jak pro fyzické, tak duševní zdraví. Jeho nedostatek může mít negativní dopad na celkové fungování organismu a objevit se mohou změny nálad, neschopnost soustředit se nebo nezvladatelné chutě.

Během tropických nocí tak může být kvalitní spánek nedosažitelný: Za ideální teplotu ke spánku se považuje rozmezí 16 až 19 °C, což se v létě může zdát bez pomoci klimatizace nebo větráků jako nesplnitelný cíl. Aby lidé předešli obavám z hluku, který by klimatizace mohla v noci vydávat, stačí změnit nastavený režim. Při koupi by uživatelé měli vybírat modely s nočním režimem, které zajišťují příjemné klima bez obav z podchlazení a zároveň jsou velmi tiché.

Vedle snižování teploty může klimatizace pomáhat udržovat i optimální vlhkost v místnosti a předcházet tak problémům s plísněmi a roztoči. Zároveň by však uživatelé neměli zapomínat, že by vlhkost neměla klesnout pod 40 procent.

„I v klimatizovaných místnostech je třeba pamatovat na dostatečný pitný režim, případně zajistit jiný způsob zvlhčování místnosti. K tomu jsou ideální dobře zalité květiny nebo třeba menší fontánka. Ideální vlhkost vzduchu by se měla pohybovat mezi 40 a 50 procenty,“ upřesnil Martin Mrajca, spolumajitel společnosti 81klima.

Servis na prvním místě

Aby klimatizace fungovala tak, jak má, je stěžejní její pravidelná údržba a servis. I proto, že funguje jako čistička vzduchu, díky které je místnost zbavována prachu, pylu a mikroorganismů, je důležité nezapomínat na pravidelné a správné čištění filtrů – špatně vyčištěné filtry a vodní zásobníky mohou bakterie a plísně využívat k růstu.

ČTĚTE TAKÉ: Nový nástroj v boji s černým kašlem? Databáze odhaluje, který praktik proti nemoci očkuje

„Když se pak tyto bakterie a plísně dostanou do vzduchu, mohou způsobit řadu respiračních problémů, včetně alergií, astmatu, zánětu průdušek. Lidé s kardiovaskulárními chorobami mohou být obzvláště citliví na tyto respirační problémy. Dýchací obtíže způsobené infekcí nebo alergií mohou způsobit zhoršení příznaků srdečních chorob,“ upřesnil již dříve Vrablík.

Jak uvedl Mrajca, k čištění uživatelům postačí vyndat vzduchový filtr a ten jednoduše vysát vysavačem, popřípadě opláchnout ve vlažné mýdlové vodě. „Kromě toho byste neměli podceňovat ani větší údržbu a klimatizaci ideálně dvakrát do roka nechat odborně vyčistit,“ dodal Mrajca.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie