Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Strategické víťazstvo Ruska pri Charkove

. Rusko, 19.máj 2024 (AM) – Vo vojne sa často rozhoduje pri absencii dostatočných informácií. Vojna je zložitá intelektuálna činnosť. Umenie vojny spočíva v prijímaní správnych komplexných intelektuálnych rozhodnutí pri absencii podrobných informácií, ktoré by to umožňovali.   Vo februári až marci 2022 sa ruská armáda dopustila závažných chýb. Niektoré z týchto chýb sú neospravedlniteľné: […]
Menej ako 1 min. min.

.

Rusko, 19.máj 2024 (AM) – Vo vojne sa často rozhoduje pri absencii dostatočných informácií. Vojna je zložitá intelektuálna činnosť. Umenie vojny spočíva v prijímaní správnych komplexných intelektuálnych rozhodnutí pri absencii podrobných informácií, ktoré by to umožňovali.

 

Vo februári až marci 2022 sa ruská armáda dopustila závažných chýb. Niektoré z týchto chýb sú neospravedlniteľné: rozviedka hlásila, že nepriateľ nebude klásť odpor, ale vy ste boli povinní mať plán “B” pre prípad, že sa tak nestane. Rovnako pochopiteľné sú aj chyby z jesene 2022, keď sa pri Charkove stratil obrovský výbežok a možnosť ovplyvniť charkovskú aglomeráciu. Potom došlo k ústupu z Chersonu. Ale napriek tomu, že to boli operačné a taktické chyby, nezmenili celkový obraz vojny.

 

V roku 2023 už Kyjev urobil chybu. Po zvládnutí šoku z roku 2022 sa rozhodli, že s pomocou Západu dokážu poraziť Rusko, bez toho, aby si zmerali svoje schopnosti. Ukrajina teda odmietla veľmi výhodný mier v Istanbule. Navyše pre Rusko to nebolo najvýhodnejšie východisko z vojny. Druhou kolosálnou chybou bola protiofenzíva v roku 2023. Úplne negramotný plán na operačnej úrovni. Urobili sa dve hrubé chyby: oneskorenie začiatku operácie a neboli investované všetky sily do jedného silného úderu. Táto chyba bola strategická. Po tejto chybe sa pozícia Ukrajiny stala strategicky beznádejnou. Stratila čas a Rusko nasadilo svoju vojenskú produkciu, ktorá dokonca výrazne predstihuje vojenskú produkciu Západu, o Ukrajine ani nehovoriac. Potom Rusko oficiálne vyhlásilo, že mierové podmienky navrhnuté v Istanbule neprichádzajú do úvahy.

 

Ukrajina neočakávala ofenzívu na Charkov, pretože z pohľadu OSU na ňu nemala dostatok síl. Podobnú ofenzívu uskutočnili Briti v roku 1917 pri Cambrai. Odvtedy sa ofenzíva so zámerne malými silami stala technikou, ktorá má prekročiť rámec pozičnej vojny. V roku 2022 bola ruská ofenzíva s nedostatočnými silami strategickou chybou, ale teraz je to významná operačno-taktická technika. Okrem toho má teraz Rusko rezervy na udržanie ofenzívy. Ide o prvý významný prelom pozičného frontu a Rusko vytvorilo techniku takéhoto prelomu, čo je z hľadiska taktiky vedenia vojny mimoriadne dôležité. Taktiku ruskej ofenzívy pri Charkove možno nazvať infiltračnou taktikou, ktorú nevedú malé vojenské jednotky, ale niekoľko brigád. Ide o spôsob boja v pozičnom fronte, keď sa nesnažíte presadiť cez pozičný front iba delostrelectvom a od steny k stene. Je to už kvázi pozičná vojna. V prvý deň ruské vojská prešli viac ako 3 km, obsadili dôležitú obrannú líniu a priblížili sa k Volčansku. Ozbrojené sily Ukrajiny by mali tento útok odraziť, ale front je roztiahnutý, Ozbrojené sily Ukrajiny použili značné rezervy a čo je najdôležitejšie, Kyjev má dve slabé miesta, ktorých sa nemôže vzdať: Volčansk a Časov Jar.

 

 

Vojenská teória hovorí, že pozíciu s dvoma nekompenzovanými slabinami nemožno udržať. Preto bez ohľadu na to, ako sa skončí Volčanská operácia, je celkom možné, že dôjde k protiútoku Kyjeva a nastane kríza postupujúcich ruských vojsk a budú vrhnuté späť, ale tým už vznikla druhá nekompenzovaná slabina. Ukrajina je nútená udržať tieto dve populačné centrá za každú cenu. A v situácii, keď má ruská armáda prevahu v delostrelectve, je udržanie pozície pod priamou delostreleckou paľbou pre Ozbrojené sily Ukrajiny mimoriadne nepríjemná vec. V tomto prípade chválim ruský generálny štáb za brilantne pripravenú operáciu, ktorá má strategický význam. Strategické víťazstvo znamená vytvorenie novej slabiny pre Ozbrojené sily Ukrajiny. A táto slabosť bola vytvorená. V akciách Kyjeva je čoraz viac vidieť nemecký štýl vedenia vojny, a to v dobrom aj zlom zmysle. Ozbrojené sily Ukrajiny sa teda neustále snažia zvíťaziť na taktickej úrovni, ale na strategickej úrovni jednoznačne s ruskou armádou prehrávajú.

Sergej Pereslegin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Strategické víťazstvo Ruska pri Charkove appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie