Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Stredový pás na Ulici SNP skrášli výsadba lúčnych kvetov

Okrem finalizácie rekonštrukčných prác naprieč žiarskou ulicou SNP sa v uplynulých dňoch pracovalo aj na jej revitalizácii. Stredový pás, ktorý sa tiahne ulicou, sa mesto rozhodlo skrášliť a na jeho ploche vysadiť lúčne kvety. Na ploche o výmere približne 3 554 metrov štvorcových mesto vysadilo 28 druhov letničiek, ktoré po rozkvitnutí budú pripomínať lúku poľných […]
Menej ako 1 min. min.

Okrem finalizácie rekonštrukčných prác naprieč žiarskou ulicou SNP sa v uplynulých dňoch pracovalo aj na jej revitalizácii. Stredový pás, ktorý sa tiahne ulicou, sa mesto rozhodlo skrášliť a na jeho ploche vysadiť lúčne kvety. Na ploche o výmere približne 3 554 metrov štvorcových mesto vysadilo 28 druhov letničiek, ktoré po rozkvitnutí budú pripomínať lúku poľných kvetov. Celý projekt revitalizácie v sume približne 19 tisíc eur podporila a financovala Nadácia ZSNP Slovalco. 

Postrekom zabránili burine

Samotný proces revitalizácie začal už pred niekoľkými týždňami. „Najskôr bol vykonaný prvý postrek, neskôr druhý postrek, ktorý mesto aplikovalo kvôli odburineniu, nakoľko s novou zeminou, ktorou sa stredový pás zasýpal, boli navezené aj zárodky burín, ktorých sme sa museli zbaviť. Dva týždne po postreku by malo začať vysievanie kvetín,“ priblížila projektová manažérka mesta Michaela Mikulová s tým, že ak by postrek nevyužili, burina by mohla letničky prerásť. 

Po uplynutí doby dvoch týždňov po postreku, približne koncom mája, by malo dôjsť k samotnej výsadbe zmesi lúčnych kvetín s názvom Multicolor, ktorú mesto zakúpilo od overeného dodávateľa, pričom jeho výber bol kvalitne zvažovaný, hlavne z dôvodu, aby bola výsadba úspešná. Na otázku, prečo sa mesto rozhodlo práve pre takýto typ výsadby, odpovedala Mikulová: „Lúčne výsadby sú udržateľné, sú na ne nižšie náklady pre mesto, než ako keby sme tam mali vysadiť hocičo iné,“ vysvetlila a pokračovala: „Každé mesto, ktoré má takúto plochu, zápasí s tým, čo do nej umiestniť, aby to bolo pre mesto aj efektívne.“

Ulica SNP zakvitne už tento rok 

Vodiči, ale aj obyvatelia, ktorí ulicou prechádzajú, by mali prvé lúčne kvety zazrieť ešte tento rok. „Alej farebných lúčnych kvetov by mala vzniknúť po celej Ulici SNP, čo bude nielen efektívne pre oko, ale celkovo vizuálne skrášli nevyužitý priestor, kde je väčšinou sálavá plocha,“ priblížila projektová manažérka s tým, že tento typ výsadby sa rozhodli využiť hlavne z dôvodu, že ide o rastliny nižšieho vzrastu, ktoré vyrastú do výšky približne 40 centimetrov a teda nebudú zavadzať ani prekážať vodičom vo výhľade.

Okrem tohto je podľa Mikulovej lúčna výsadba vhodná na takéto plochy aj preto, že sa výborne hodí do našich klimatických podmienok, ktoré sa z roka na rok viac a viac otepľujú. Zdôraznila tiež, že okrem nízkeho vzrastu sú tieto rastliny nenáročné na pravidelné zavlažovanie či na kosenie a sú vhodným zdrojom potravy pre opeľovače a hmyz. 

„Lúčna zmes alebo vysievaná lúka je efektívna voľba aj kvôli tomu, že sa nemusí kosiť. Stačí ju odkosiť len jedenkrát, a to na jeseň, po odkvitnutí, čím znižujeme náklady na kosby a zároveň urobíme niečo, čo bude estetické a oku lahodiace,“ vysvetlila Mikulová s tým, že sa táto výsadba dokáže sama revitalizovať a na ďalší rok opäť vykvitnúť bez toho, aby sa vykonávala nová, opätovná výsadba. „Semienka takejto lúky sa po odkvitnutí dostanú naspäť do pôdy,“ vysvetlila.

Lúčne kvety nie sú v Žiari novinkou

Podobnú výsadbu lúčnych kvetín môžeme okrem spomínanej Ulice SNP v meste vidieť na dvoch ďalších zónach, a to pred „Jednotkou“ na Ul. Dr. Janského č. 2 a „Štvorkou“ na Jilemnického ulici. Tam mesto vysadilo zmes až zo 34 druhov letničiek. „Ide o zmes, ktorá kvitne dlho a rýchlo, čiže tam sú kvety trošku vyššie, aj farebne iné,“ vysvetlila Mikulová a pokračovala: „Takúto výsadbu sme zvolili kvôli tomu, že tieto plochy boli dlhodobo nevyužité a rástla na nich len zelená tráva.“ Ako ďalej poznamenala, lúčne kvety sú pastvou pre oči žiakov a zároveň slúžia aj ako edukatívna pomôcka, nakoľko prilákajú včely a hmyz, ktorý následne obýva hmyzie domčeky, ktoré žiaci s čoraz väčšou obľubou v areáloch základných škôl budujú. 

Na výsadbu a zavlažovanie mesto využíva poprednú technológiu

Ako sme už spomínali vyššie, aj mesto Žiar nad Hronom prispôsobuje zmenám v klimatických podmienkach a aj keď sa snaží vysádzať rastliny a kvety s nenáročnou údržbou a zavlažovaním, bez vody to celkom úplne nejde. Preto sa mesto rozhodlo pri výsadbe lúčnych kvetín zapracovať spolu s rastlinami do pôdy zmes pôdnych kondicionérov s názvom Terracottem, ktorý vraj funguje na podobnom princípe ako želatina či hubka na umývanie riadu. 

„Ide o prášok z lávového kameňa, ktorý udržiava vlhkosť tak, že sa napije vodou. Tým, že naviaže vodu, dlhšie ju udrží. Táto „hubka“ naviaže vodu na korienky rastlín, ktoré ju následne dokážu udržiavať dlho,“ vysvetlila projektová manažérka mesta Michaela Mikulová s dôrazom, že ide o čisto prírodný produkt, ktorý vďaka svojim vlastnostiam udržiava potrebnú vlhkosť v pôde aj vtedy, keď je práve obdobie horúčav a vonku dlhšie neprší. Podľa jej slov sa tento prášok snažia zapracovávať skoro ku každej výsadbe a stromom v meste, aj z dôvodu, že to značne šetrí náklady na zavlažovanie. „S Terracottem práškom je rastlina vyživovaná a nevadí jej, že nebola dlhšie poliata,“ dodala Mikulová na záver.

(šov)

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie