Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Středula hrozí protesty v celé zemi kvůli platům. Jde o souboj ideologie s rozumem, říká

Odbory původně požadovaly navýšení platů pro státní zaměstnance s nejnižšími tarify od září o 15 procent. Později se hovořilo o 10procentním navýšení a nyní se zdá, že k dohodě ani nemusí dojít. ČTĚTE TAKÉ: Hitparáda nátlakových akcí, řekl Rusnok o sestavování rozpočtu. Školství vnímá jako přebujelé „Je potřeba to číst tak, že zde dochází k souboji mezi […]
Menej ako 1 min. min.

Odbory původně požadovaly navýšení platů pro státní zaměstnance s nejnižšími tarify od září o 15 procent. Později se hovořilo o 10procentním navýšení a nyní se zdá, že k dohodě ani nemusí dojít.

ČTĚTE TAKÉ: Hitparáda nátlakových akcí, řekl Rusnok o sestavování rozpočtu. Školství vnímá jako přebujelé

„Je potřeba to číst tak, že zde dochází k souboji mezi rozumem a ideologií. Pokud zvítězí ideologie, tak bude situace opravdu velmi vážná a dají se očekávat protesty. Pokud zvítězí rozum, tak se například stačí inspirovat tím, jak dopadlo vnější připomínkové řízení, kde kromě dvou ministerstev všichni požadují 10procentní nárůst,“ sdělil Středula pro CNN Prima NEWS.

Věří ministři ekonomice?

Domnívá se, že najít 4,5 miliardy korun – částky, která odpovídá navýšení platů o zhruba sedm procent – ve dvou bilionovém státním rozpočtu, by nemělo být tak těžké. „A pokud někdo říká, že to v rozpočtu nenajde, tak si myslím, že by měl hovořit o tom, zda je schopný nebo neschopný ministr financí,“ pokračoval s odkazem na Zbyňka Stanjuru (ODS).

Zejména ministři ODS se přiklání k případnému zvýšení platů až od příštího roku. To podle Středuly není přijatelné. „To by znamenalo další propad příjmů, další ohrožení ekonomiky a snížení spotřeby. Toto je extrémně špatný signál. Navíc to vypadá, jako by ani samotní ministři ekonomice nevěřili – a to už je na pováženou,“ zdůraznil.

Při středečním jednání „s jedním z vládních poslanců“ podle něj došlo i na to, že by kvůli navyšování platů až od příštího roku mohlo dojít ke zhoršení služeb. „Takže budeme propouštět 10 procent hasičů? Až někdo přijde na ohlašovnu a bude chtít hasit požár, řeknu: ‚Bohužel, museli jsme propustit?‘ Myslím si, že to je neakceptovatelné,“ vzkázal Středula.

Dodal, že pokud k žádnému posunu v jednání o růstu platů pro státní zaměstnance nedojde, dají se očekávat demonstrace. „V Čechách budou protestní akce veřejných zaměstnanců,“ hrozil. V průběhu středečního dopoledne má Středula jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS), ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a šéfem státní kasy Stanjurou.

Resort financí je proti

Ministerstvo práce navrhuje od září přidat na tarifu o sedm nebo o deset procent zaměstnancům, kteří dostávají plat podle nejnižší tarifní tabulky. Stálo by to do konce roku asi 4,6 miliardy korun nebo 6,6 miliardy. Týká se to asi 359 900 úředníků, pracovníků v kultuře, technických pracovníků v sociálních službách a ve zdravotnictví či nepedagogických sil ve školství. Stejně by si pak mělo podle návrhu polepšit ještě 70 400 státních zaměstnanců.

K navýšení o deset procent se kloní i ostatní resorty, požadují na to ale posílení svých rozpočtů. Ministerstvo financí v připomínkách k navrhovanému nařízení uvedlo, že s přidáním nesouhlasí. Resort napsal, že vládní rozpočtová rezerva je vyčerpaná a není jasné, z čeho by se zvýšené tarify platily.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie