Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Študenti žiarskeho gymnázia zostrojili robotickú pandu, ktorá dokáže nahradiť detskú pestúnku

Tím Bamboo Club z Gymnázia Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom sa so svojím projektom HUG PATROL dostal medzi päticu najlepších projektov v tohtoročnej ENTER programiáde.  Žiaci žiarskeho gymnázia sa po úspešnom zvládnutí súťaže FLL, kde sa prebojovali až do celoslovenského finále a obstáli v náročnej konkurencii skúsených tímov, rozhodli zmerať si sily s tímami […]
Menej ako 1 min. min.

Tím Bamboo Club z Gymnázia Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom sa so svojím projektom HUG PATROL dostal medzi päticu najlepších projektov v tohtoročnej ENTER programiáde. 

Žiaci žiarskeho gymnázia sa po úspešnom zvládnutí súťaže FLL, kde sa prebojovali až do celoslovenského finále a obstáli v náročnej konkurencii skúsených tímov, rozhodli zmerať si sily s tímami z celého Slovenska aj v programovaní micro:bitov. Vznikol štvorčlenný tím Bamboo Club, ktorý tvoria Betka, Rebeka a Linda z Kvarty a Vraťo z Tercie. 

Počas niekoľkých týždňov intenzívnej práce navrhli a zrealizovali projekt Hug Patrol. Ich práca zaujala porotu a tá ich vybrala medzi päticu finalistov, ktorí dostali šancu odprezentovať svoj nápad pred odbornou porotou naživo. Vo štvrtok, 6. júna 2024, sa predstavili na finálovom kole v Bratislave, kde odprezentovali svoj projekt a zodpovedali množstvo otázok od poroty, ktorej vysvetlili, ako projekt funguje a v čom všetkom je užitočný. 

Robotická panda, ktorá meria teplotu, prach a reaguje na zvuky a pohyb

Miroslava Mesárošová, vedúca robotického krúžku, na ktorom sa študenti pripravovali na obe súťaže, je na štvorčlenný tím gymnazistov patrične hrdá. „Keď nám prišlo vyrozumenie, že nás vybrali, boli sme, samozrejme, šťastní, Myslím si, že sa im tohto roku veľmi darilo a sme na nich hrdí. Nielen ja, ale aj škola. Myslím si, že robia dobré meno nielen sebe, ale aj škole celkovo,“ zhodnotila vedúca robotického krúžku. 

Podľa jej slov išli študenti do ENTER programiády pripravení a so skúsenosťami, ktoré nadobudli už počas prvej súťaže (FLL). Nerobil im problém ani krátky časový úsek, za ktorý museli projekt vymyslieť a následne ho zrealizovať. 

Výsledkom projektu bolo prepojenie plyšovej hračky a elektronického zariadenia – plyšová robotická panda Vanda, ktorá pomáha rodičom so starostlivosťou o deti. „V podstate ide o milú verziu digitálnej opatrovateľky, ktorá nielen upozorňuje rodiča na to, čo sa deje s jeho dieťaťom, ale zároveň je aj kamarátom dieťaťa, ktoré si ho nosí všade so sebou,“ vysvetlila Mesárošová s tým, že robotická panda dokáže merať teplotu, prach, reagovať na hlasné zvuky alebo na prudký pohyb a po stlačení bruška prehrá melódiu. 

A prečo si študenti vybrali práve zvieratko pandu? „Panda, všeobecne plyšák, je najbližšia hračka dieťaťa, o ktoré sa môže starať. A keďže sme chceli pomôcť najširšej skupine ľudí, čiže rodičom s malými alebo dorastajúcimi deťmi, tak sme vymysleli tento nápad, ktorý by pomohol viacerým ľuďom,“ vysvetlil gymnazista Vraťo, ktorý sa postaral o programovanie plyšovej hračky. Do pandy študenti zabudovali takzvanú rodičovskú jednotku, ktorá na maličkom displeji vypisuje všetky informácie, ktoré panda získa. Zvuk, ktorý následne vydá, upozorní rodiča na to, že sa niečo deje. Rodič takisto dokáže zistiť, či sa s pandou hýbalo. „Keď sa s pandou urobí silný pohyb, jednotka oznámi rodičovi, že panda spadla. Je to niečo ako bezpečnostná funkcia,“ dodal Vraťo. 

Panda okrem spomínaných funkcií obsahuje aj kameru, ktorá vie zistiť, si sa v jej zornom poli nachádza človek a upozorniť rodiča, ak dieťa nevidí. Do pandy žiaci pridali aj levanduľu, ktorá má upokojujúce a antibakteriálne účinky. „Levanduľa je v sáčku, ktorý sa dá vybrať a poprípade vymeniť za inú vôňu,“ vysvetlila Rebeka z tímu Bamboo, ktorá mala na starosti projektovú časť.  

Jednotlivé komponenty tlačili na 3D tlačiarni

Štvorica gymnazistov tak spoločne vytvorila prototyp, na ktorom ukázali funkčnosť svojho riešenia. Okrem plyšovej pandy a micro:bitov s príslušnými senzormi navrhli a vytlačili aj niekoľko krabičiek, vďaka ktorým sú jednotlivé súčiastky bezpečne uložené vo vnútri zvieratka, alebo mimo neho (stojan na kameru, rodičovská jednotka). Podľa slov vedúcej krúžku prototyp aj po súťaži neustále vylepšujú. 

Pri návrhu projektu žiaci mysleli nielen na technickú stránku, ale rozpracovali aj celý koncept produktu – od návrhu loga, cez vytvorenie propagačného letáku s chytľavým sloganom, návrh a tlač kľúčeniek s logom na 3D tlačiarni, až po realizáciu vlastnej potlače na tímové tričká a vytvorenie tímových pier.

„Ako úplne prvý bol potrebný nápad, ktorý sme získali brainstormingom, kde z rôznych nápadov nakoniec vzišla panda. Potom sme si spísali na tabuľu, čo všetko budeme musieť spraviť. Následne to Vraťo naprogramoval a na 3D tlačiarni povytláčal všetky krabičky. Potom sme to do tej pandy museli povkladať. To bola samostatná hodina, kedy sme ju doslova pitvali,“ dodala gymnazistka Rebeka so smiechom. Následne musel štvorčlenný tím vymyslieť pútavý a originálny spôsob, ako pandu odprezentovať porote a verejnosti. 

Aj názov tímu, Bamboo, si štvorica vybrala zámerne. „Keďže máme pandu, ktorá sa živí bambusmi, názov Bamboo bol príznačný. No a Hug znamená objatie, keď dieťatko objíma plyšovú pandu a Patrol zas to, že panda na dieťatko dáva pozor,“ vysvetlil jednotlivé pomenovania Vraťo. 

Čo sa výberu mena pre plyšovú pandu týka, študenti k nemu absolvovali odbornú konzultáciu s psychologičkou a detskou doktorkou, ktoré im dali cenné rady popri projektovaní. „Názov panda Vanda je napríklad príznačný aj tým, že sa rýmuje a ľahko vyslovuje, čo deťom pomáha vo vývoji reči,“ vysvetlila Rebeka. Pandu Vandu stihli už u detského publika aj úspešne otestovať, domov pre malú dcéru si ju načas vzala vedúca krúžku Miroslava. „Nakoniec to dopadlo tak, že sme dcére museli rovnakú pandu kúpiť aj domov. A teraz sa ma dcéra každý deň pýta, kedy ju vezmem do roboty a deti mi do nej nainštalujú tie stroje,“ hovorí Miroslava s úsmevom. 

Za svoj projekt získali Cenu verejnosti 

Ako sme už vyššie spomínali, štvorica gymnazistov sa s projektom Hug Patrol umiestnila medzi TOP päťkou a vďaka hlasom, ktoré projekt získal v ankete na stránkach Refresher.sk si žiaci odniesli Cenu verejnosti za to, že zaujali ľudí. „Bolo veľmi príjemné hovoriť s ľuďmi, ktorí ich poznali len vďaka projektu Hug Patrol, pochválili nápad a zaujímali sa o projekt. Navyše, účasť vo finále priniesla našim žiakov množstvo inšpirácie a skúseností od tímov, ktoré tohtoročnú súťaž vyhrali.“

Zaujímalo nás tiež, čo bude s robotickou pandou po návrate zo súťaže a ako ju plánujú ďalej využiť. „Po súťaži sme pandu už stihli odprezentovať na besede, ktorej sa zúčastnili prevažne rodičia s deťmi. Deťom sa veľmi páčila,“ vysvetlila vedúca krúžku Miroslava Mesárošová s tým, že panda si nájde aj svoje ďalšie využitie. „Určite ju plánujeme používať na akciách ako Deň otvorených dverí či Stredoškolák. Pravidelne sa zapájame do Noci výskumníkov, i tam ju vieme využiť. Keď máme nejaké projekty, tak panda na nich bude vystavená. Bude to určite jeden z tých projektov, ktorý budeme ukazovať, že toto sme urobili, že toto decká vymysleli,“ dodala Mesárošová.

A čo by chceli mladí gymnazisti odkázať študentom alebo rodičom, ktorí uvažujú nad tým, že svoje dieťa zapoja do robotického krúžku?  

„Krúžok FLL nie je iba o programovaní a o legu, keďže jedna časť je programovanie a  druhá časť je inovačný projekt, na ktorom strávime väčšinu času. My ho musíme vymyslieť, naskúšať, pripraviť. A popritom sa vieme aj dobre zabaviť. A práve preto ja mám rada tento krúžok,“ dodala gymnazistka Betka a Rebeka ju doplnila: „Síce sa to volá robotický krúžok, ale nie je to len o tej robotike, je to také všestrannejšie. Aj keď sa len „hrajkáte“ s legom, musíte to navrhnúť, zostrojiť, otestovať, niekedy prerobiť. Závisí to aj od toho, akého robota robíte a či ho na súťaž musíte naprogramovať.“ Takýto projekt je podľa slov vedúcej robotického krúžku Miroslavy Mesárošovej tiež výbornou prípravou študentov do ich profesijného života. „Práve preto, že sa medzi sebou poznajú, vedia stavať na prednostiach jeden druhého, čo im pomáha v tom, že idú ďalej, že sa posúvajú,“ dodala Mesárošová na záver.

(šov)
Foto: Autor

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie