Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Stupidní a hloupé. Konečná se omluvila za Skalického, politik ale zůstal kandidátem Stačilo!

Zatímco drtivá většina vládních a opozičních politiků během katastrofálních povodní přerušila předvolební kampaň, někteří představitelé neparlamentních subjektů de facto ignorovali blížící se hrozbu a pokusili se o laciné zviditelnění. Asi nejvíce ve veřejném prostoru rezonovalo video děčínského zastupitele za ANO a bývalého prvního náměstka primátora Jana Skalického ze 14. září. Politik, který nyní na Litoměřicku kandiduje […]
3 min.

Zatímco drtivá většina vládních a opozičních politiků během katastrofálních povodní přerušila předvolební kampaň, někteří představitelé neparlamentních subjektů de facto ignorovali blížící se hrozbu a pokusili se o laciné zviditelnění. Asi nejvíce ve veřejném prostoru rezonovalo video děčínského zastupitele za ANO a bývalého prvního náměstka primátora Jana Skalického ze 14. září. Politik, který nyní na Litoměřicku kandiduje do Senátu za koalici Stačilo!, v příspěvku bagatelizoval dopady povodní.

VIDEO Jana Skalického:

„A já se ptám, je tohle opravdu velká voda, která musí zavřít výstavy a akce? Lidé zůstávají doma a mají být v trvalém tlaku a panice, mají se bát. Mají za sebou období sucha, covidovou vlnu, válku na Ukrajině. Ano, je tady velká voda, ale je tak velká, aby lidé přemýšleli jen o katastrofách? Je to proto, aby nemohla být kontaktní kampaň a aby volby prošly v krizovém stavu? Je to opravdu krizový stav? To nám ukáží následující dny,“ řekl Skalický, přičemž stál u přehrady Střekov.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ANO a ODS kradly v Ústeckém kraji jako straky, obhajuje Šmarda kandidátku s komunisty

Vodní živel se posléze na mnoha místech ukázal jako mimořádně ničivý. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve středu večer pro CNN Prima NEWS potvrdil, že počet obětí se vyšplhal na číslo pět. Část mnoha českých měst skončila zcela pod vodou, další města pak vodní toky totálně odřízly od zbytku republiky. Skalický se tak stal terčem ostré kritiky i posměchu na sociálních sítích.

A jak se s kontroverzí vypořádali komunisté, kteří tvoří páteř koalice Stačilo!? Šéfka KSČM Kateřina Konečná v pondělí uvedla, že by Skalického ráda vyškrtla z kandidátky. To se ale nakonec nestalo a už ani nestane.

Konečná tuto skutečnost vysvětlovala během předvolební Superdebaty na CNN Prima NEWS následovně: „Okres Litoměřice, ve kterém pan Skalický kandiduje, nás požádal, abychom to nechali na voličích, jak se rozhodnou. My jsme se od toho videa tvrdě distancovali. Ty výroky mě opravdu velmi mrzí a uráží.“

Ještě o den dříve se k věci vyjádřila KSČM na svém Facebooku. „Koalice Stačilo! se distancuje od prohlášení Jana Skalického. Kandidáti Stačilo! si od prvních výstrah povodňové aktivity uvědomují vážnost situace,“ stálo v úterním prohlášení.

Samotný Skalický se nejdříve chlubil, že jeho video na sociálních sítích získalo mnoho pozitivních reakcí. Na kritiku reagoval způsobem, že ve svém příspěvku mluvil hlavně o situaci v severních Čechách, které povodeň neohrozila tolik jako třeba Moravskoslezský či Olomoucký kraj. Ani toto vysvětlení ovšem Konečné nestačilo.

„Řekl to úplně nejhloupěji a nejstupidněji, jak mohl. Pak se za ty výroky omluvil. Já se za ně, byť jsem to ještě neřekla, velmi omlouvám všem, které to ranilo. Znovu ale říkám, že stovky dalších kandidátů koalice Stačilo! pomáhají tam, kde je potřeba – bez fotek a videí. Makají, za což jsem ráda. Už jsme také posílali materiální a humanitární pomoc,“ sdělila europoslankyně pro CNN Prima NEWS.

Krajské volby probíhají ve stejném termínu jako první kolo senátních voleb, tedy od pátku do soboty. Druhé kolo senátních voleb bude následovat o týden později.

ČTĚTE TAKÉ: Ekologičtí šikanátoři stát vydírají, řekl Havlíček. Omezíme jejich vliv, shodli se s Kupkou

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie