Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Stupňujúca sa hrozba podvodov BEC

Spomedzi rôznych typov kybernetických hrozieb sa podvody typu BEC (Business Email Compromise) stali mimoriadne zákerným spôsobom podvodu. Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) nedávno vydal varovanie pred rastúcou hrozbou podvodov BEC, ktoré za posledné desaťročie viedli k závratným celosvetovým stratám vo výške 55 miliárd USD. Podvody BEC sú sofistikované podvody, ktoré využívajú závislosť od elektronickej pošty […]
Menej ako 1 min. min.

Spomedzi rôznych typov kybernetických hrozieb sa podvody typu BEC (Business Email Compromise) stali mimoriadne zákerným spôsobom podvodu. Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) nedávno vydal varovanie pred rastúcou hrozbou podvodov BEC, ktoré za posledné desaťročie viedli k závratným celosvetovým stratám vo výške 55 miliárd USD.

Podvody BEC sú sofistikované podvody, ktoré využívajú závislosť od elektronickej pošty pri obchodnej komunikácii. Manipuláciou s e-mailovými účtami prostredníctvom sociálneho inžinierstva alebo hackerských útokov kyberzločinci autorizujú podvodné prevody finančných prostriedkov, pričom neoprávnene nadobudnuté zisky často smerujú cez banky vo viacerých krajinách. Najnovšie verejné oznámenie FBI odhaľuje znepokojujúci 9 % nárast celosvetových strát spôsobených podvodmi BEC len v roku 2023, čo podčiarkuje naliehavosť situácie.

Mechanizmus podvodov BEC zahŕňa zameranie sa na podniky aj jednotlivcov, pričom útočníci sa snažia získať osobné identifikačné údaje s cieľom kompromitovať súvisiace účty. Centrum pre sťažnosti na internetovú kriminalitu (IC3) zaznamenalo pozoruhodný nárast počtu hlásení BEC, pri ktorých boli finančné prostriedky zasielané priamo do finančných inštitúcií, na ktorých sa nachádzajú depozitné účty vedené spracovateľmi platieb tretích strán alebo burzami kryptomien.

Od roku 2013 do roku 2023 bolo celosvetovo zaznamenaných viac ako 305 000 incidentov BEC, ktoré postihli všetkých 50 štátov USA a 186 krajín. Finančný dosah je hlboký, pričom domáce obete v USA hlásia straty vo výške viac ako 20 miliárd USD, zatiaľ čo medzinárodné straty presiahli 1,6 miliardy USD.

V boji proti tejto rastúcej hrozbe FBI odporúča zaviesť spoľahlivé bezpečnostné opatrenia, ako je dvojfaktorová autentifikácia (2FA), pravidelné monitorovanie účtov a dôkladné overovanie e-mailových adries pred uskutočnením akýchkoľvek transakcií. Tieto kroky sú kľúčové pri ochrane pred sofistikovanými taktikami používanými podvodníkmi BEC.

Najmä podniky musia zostať ostražité a vzdelávať svojich zamestnancov o príznakoch podvodov BEC. Pravidelné školenia o osvedčených postupoch v oblasti kybernetickej bezpečnosti a zavedenie jasných protokolov pre finančné transakcie môžu výrazne znížiť riziko, že sa stanú obeťami týchto podvodov.

Alarmujúci nárast podvodov BEC je pripomienkou neustále sa vyvíjajúceho prostredia kybernetických hrozieb. Je nevyhnutné, aby jednotlivci aj podniky zostali informovaní a prijali proaktívne opatrenia na ochranu svojich digitálnych aktív a finančných zdrojov. Keďže FBI pokračuje v monitorovaní a boji proti týmto podvodným aktivitám, spoločné úsilie komunity bude zohrávať dôležitú úlohu pri zmierňovaní vplyvu podvodov BEC.

Príspevok Stupňujúca sa hrozba podvodov BEC je zobrazený ako prvý na Kryptoblog24.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie