Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sú malé ako fazuľky a žijú vo vašom dome. Pridajte niekoľko kvapiek do vody a vyžeňte vši papierové nadobro

29.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz). Prítomnosť vší papierových v domácnosti je problém, s ktorým bojuje mnoho ľudí. V rozpore so zdaním ich nepriťahuje len prach, takže pravidelné čistenie nemusí stačiť. Navrhujeme, ako sa týchto škodcov zbaviť raz a navždy. Tohto chrobáčika často objavíme v starých knihách, ale nie len tam.Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz Vši […]
Menej ako 1 min. min.

29.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz).

Prítomnosť vší papierových v domácnosti je problém, s ktorým bojuje mnoho ľudí. V rozpore so zdaním ich nepriťahuje len prach, takže pravidelné čistenie nemusí stačiť. Navrhujeme, ako sa týchto škodcov zbaviť raz a navždy.

Tohto chrobáčika často objavíme v starých knihách, ale nie len tam.
Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz

Vši papierové sú známe aj ako pisivky a pavoše. Je to malý hmyz, ktorý zvyčajne meria asi 1 mm. Majú dobre vyvinuté oči a dlhé tykadlá. Keď sa vyskytujú jednotlivo, sú takmer nepostrehnuteľné. Až keď vidíme celú skupinu, rozmýšľame, kde sa v byte vzali a ako ich vyhnať. Našťastie existuje domáci prostriedok, ktorý vám ich pomôže vyhubiť.

Mikroskopické chrobáčiky v domácnosti. Čo majú pavoše radi?

Pavoše milujú vlhkosť. Najčastejšie sa objavujú na miestach, kde je vlhkosť vzduchu vyššia ako 60 %. Žijú aj v lesoch, na lúkach a v kôre stromov. Do domu sa môžu dostať cez okná, vzduchové kanály a netesnosti v stenách. Ak bývate vedľa lesa alebo mokrade, musíte, žiaľ, počítať s tým, že sa vo vašom byte môžu objaviť škodcovia. Nie nadarmo sa im hovorí aj knižné vši.

Radi žijú v knihách, pretože vlhkosť v nich je pre nich dokonalým útočiskom a papier považujú za potravu. Pravdepodobnosť, že si domov prinesiete prachové červy v knihách požičaných z knižnice, je preto vysoká. Okrem toho sa radi ukrývajú v sypkých produktoch, ako sú krúpy, ryža a raňajkové cereálie.

Prachové chyby. Ako sa týchto škodcov zbaviť?

Pavoše sa najčastejšie objavujú v kúpeľniach, kuchyniach, podkroviach a v šatníkoch s dlho nepoužívaným oblečením. Ak sa ich chcete zbaviť, v prvom rade musíte znížiť úroveň vlhkosti v domácnosti. Odporúčaná úroveň je 40 – 60 %. Skontrolujte, či nikde netečú potrubia a či nie sú netesniace okná. Zabezpečte pravidelné upratovanie a pre lepšie vetranie odsuňte nábytok od stien. Nenechávajte zvyšky jedla na pulte a pravidelne vyhadzujte odpadky. Na rôznych miestach v dome rozložte vreckovky namočené v esenciálnom oleji podľa vlastného výberu, napr. s vôňou citróna, pomaranča, limetky. Do vody používanej na čistenie podláh pridajte trošku octu a niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Výslednou zmesou vyčistite podlahy, pracovné dosky a skrine. Osviežujúca citrusová vôňa odpudzuje papierové vši.

Citrusová vôňa odpudzuje papierové vši.
Foto: shutterstock/Anna Ok

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Je to horšie ako mole. Požiera všetko, čo stretne na ceste. Toto je jediný spôsob, ako sa ho zbaviť

Ako sa zbaviť ovocných mušiek vo vašej domácnosti? Použite 2 lacné výrobky z vašej kuchyne a hmyz nadobro zmizne

The post Sú malé ako fazuľky a žijú vo vašom dome. Pridajte niekoľko kvapiek do vody a vyžeňte vši papierové nadobro appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie