Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Suchý dráždivý kašeľ – ako sa ho zbaviť bez liekov? Babské rady a recepty

Suchý dráždivý kašeľ je prirodzenou reakciou nášho tela, v podstate sa ním snaží očistiť dýchacie cesty. Zistite, čo pomáha na suchý dráždivý kašeľ a ako sa ho môžete zbaviť. Suchý dráždivý kašeľ Kašleme počas prechladnutia, ale niektorí ľudia kašlú stále alebo pri určitých činnostiach. Kašeľ je typický pre fajčiarov, pre ľudí, ktorí pracujú v prašnom […]
Menej ako 1 min. min.

Suchý dráždivý kašeľ je prirodzenou reakciou nášho tela, v podstate sa ním snaží očistiť dýchacie cesty. Zistite, čo pomáha na suchý dráždivý kašeľ a ako sa ho môžete zbaviť.

Suchý dráždivý kašeľ

Kašleme počas prechladnutia, ale niektorí ľudia kašlú stále alebo pri určitých činnostiach. Kašeľ je typický pre fajčiarov, pre ľudí, ktorí pracujú v prašnom prostredí alebo pre tých, ktorí musia pracovať s chemikáliami. Rozlišujeme kašeľ akútny a chronický – a blízke sú nám dva typy kašľa, a to suchý dráždivý kašeľ, ktorý vie veľmi potrápiť a je bolestivý, a vlhký kašeľ.

Ak ochorieme, ako prvý sa objaví práve suchý dráždivý kašeľ. Ten sa prejavuje neutíchajúcimi záchvatmi kašľa, ktoré sa objavujú dosť často aj počas noci. Človek potom nemôže spať a kašeľ sa nedá takmer zastaviť.

Suchý kašeľ nikdy nesprevádzajú hlieny, ale je veľmi bolestivý a nepríjemný, súčasne s ním sa objavuje aj škrabanie v krku.

Vlhký kašeľ sa objavuje obvykle neskôr, v tejto ďalšej fáze ochorenia už vykašliavame hlieny a bolesti na hrudi obvykle postupne vymiznú.

Akútny kašeľ trvá obvykle niekoľko dní až týždňov, pokiaľ ale kašeľ pretrváva dlhšie ako osem týždňov, dá sa hovoriť o chronickom kašli. Ten môže súvisieť s celým radom ochorení, a dosť často ním trpia aj silní fajčiari. Suchý a dráždivý kašeľ občas dostihne každého z nás. Ako s ním ale bojovať a čo naň zaberá?

Podávať samozrejme môžete voľne dostupné lieky a sirupy proti kašľu, pomoc ale môžete hľadať aj v bylinkách. Práve prírodné lieky a osvedčené babské rady vám pomôžu so suchým kašľom zatočiť. A čo je hlavné, okamžite môžete pocítiť úľavu.

Zdroj foto: Drazen Zigic / Shutterstock.com

Domáca liečba suchého kašľa

Suchý kašeľ je síce nepríjemný, ale rozhodne sa s ním dá bojovať. Doma si poradíte celkom ľahko. Dôležitý je prísun tekutín, najmä pomáhajú bylinkové čaje. Potreba je aj dostatok pokoja a odpočinku. Možno si spomínate, že vám v detstve mamička pri kašli veľa natrepávala vankúše a hlavu vám podkladala viac ako predtým.

Aj toto totiž pomáha, kašeľ vás nebude tak dráždiť, keď bude hlava vo vyvýšenej polohe. Určite dbajte aj na to, aby v miestnosti bol vlhký a dostatočne chladný vzduch. Bude sa vám lepšie dýchať. Ak sa budete zdržiavať v suchej a prekúrenej izbe, kašeľ sa zhorší. Je teda dobré veľa vetrať, ale chorý by pri tom nemal zostať v prievane, na to pozor.

Miestnosť môžete zvlhčiť aj jednoduchým trikom:

Namočte prestieradlá či uteráky a po miestnosti ich rozveste. Okamžite budete dýchať vlhký vzduch, ktorý problémom uľaví. Odporúča sa inhalácia vonných olejčekov s vodou. Osvedčenými sú oleje s eukalyptom či levanduľou.

Naše babičky všetko riešili pekne podomácky, práve za pomoci byliniek, alebo vytiahli to, čo mali doma v špajze.

Bylinky na suchý kašeľ

Bylinné zmesi vhodné na liečbu kašľa môžete kúpiť v lekárňach aj v predajniach so zdravou výživou. Môžete ale siahnuť aj po bylinkách, ktoré možno máte doma. Aké bylinky teda použiť na suchý kašeľ? Pri suchom kašli sa odporúča dvakrát denne piť nálev z:

harmančeka,

šalvie,

lipového kvetu,

levandule,

majoránky.

Čaje pite vlažné a môžete pridať aj med a kvapku čerstvého citróna.

Cibuľa s cukrom

Jedným z takýchto ľudových všeliekov je rozhodne aj obyčajná cibuľa. Tú v kuchyni nájdete vždy. Cibuľa pri ochoreniach dýchacích ciest skutočne zaberá veľmi rýchlo. Aj z nej sa dá pripraviť čaj, môžete ju tiež pokrájať na malé kúsky a zasypať cukrom. Cibuľa s cukrom na suchý kašeľ potom pustí šťavu, a tú je dobré užívať počas dňa po malých lyžičkách.

Zdroj foto: Heike Rau / Shutterstock.com

Cibuľový sirup na suchý kašeľ

Do zásoby si potom môžete pripraviť aj cibuľový sirup na suchý kašeľ. Ten je príjemnejší pre deti. Príprava cibuľového sirupu je jednoduchá. Potrebné budú 3 cibule, citrón a med. Najprv si nakrájame na kolieska cibuľu a citrón, ten si uložíme do misky a zalejeme medom. To potom necháme 2 až 3 hodiny odstáť a nakoniec scedíme. Môžete túto zmes rovno jesť a uvidíte, že budete čoskoro ako rybička.

Zatočte sa suchým a dráždivým kašľom čo najskôr. Domáce tipy na liečbu vám to uľahčia.

Zdroj: healthline.com

Ďalšie zaujímavé články o zdraví

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie