Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie

Sudcovská rada Najvyššieho súdu sa dôrazne ohradzuje proti zastrašujúcim verejným vyjadreniam členov vlády či politikov adresovaných sudcom NS SR spojených aj s vyvodením disciplinárnej zodpovednosti. Vyzýva na zdržanlivosť vo vyjadreniach, informoval tlačový odbor NS SR.  Rada podotkla, že vyjadrenia vzbudzujú nátlak smerovaný na rozhodovaciu činnosť sudcov a podkopávajú nielen autoritu, ale predovšetkým dôveru verejnosti v […]
Menej ako 1 min. min.

Sudcovská rada Najvyššieho súdu sa dôrazne ohradzuje proti zastrašujúcim verejným vyjadreniam členov vlády či politikov adresovaných sudcom NS SR spojených aj s vyvodením disciplinárnej zodpovednosti. Vyzýva na zdržanlivosť vo vyjadreniach, informoval tlačový odbor NS SR. 

Rada podotkla, že vyjadrenia vzbudzujú nátlak smerovaný na rozhodovaciu činnosť sudcov a podkopávajú nielen autoritu, ale predovšetkým dôveru verejnosti v justíciu.

Šéf Najvyššieho súdu odsúdil výroky Fica: Je to neprípustné a mimoriadne nebezpečné

“Nespochybňuje týmto však právo verejnosti na odbornú, vecnú či konštruktívnu kritiku sudcov a súdnych rozhodnutí,” dodala. 

Vyjadrenia skritizovala aj Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu. Proti útokom ostro protestuje a vyzýva na zdržanlivosť v obdobnej neprípustnej kritike. Výroky sú podľa iniciatívy v príkrom rozpore s princípmi, ktoré je Slovensko povinné dodržiavať na zabezpečenie nezávislého a nestranného fungovania súdov.

“Priamo podkopávajú dôveru verejnosti v konkrétne súdne rozhodnutia, znevažujú osoby sudcov a vystavujú ich neakceptovateľnej forme zastrašovania disciplinárnym stíhaním bez toho, aby to bolo predmetom preskúmania a rozhodnutia kompetentných inštitúcií,” uviedla. Dodala, že spochybňujú aj riadne fungovanie najvyššej súdnej inštancie.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vo štvrtok 4. apríla skritizoval pôsobenie sudcu NS SR Juraja Klimenta a jeho senátu. Ústavný súd podľa neho viackrát konštatoval, že Kliment konal nezákonne. Očakáva preto viaceré podnety na začatie disciplinárnych konaní.

Fico sa chystá na zásahy proti sudcom. Ja byť pánom Klimentom, tak sa zbalím už dnes, vyhlásil

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) uviedol, že ak rezort vyhodnotí, že existujú dôvody na podanie disciplinárneho návrhu na sudcu Klimenta, tak ho ministerstvo podá.

Predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) chce otvoriť túto otázku v parlamente.

Iniciatíva Za otvorenú justíciu tvrdí, že sudcom by sa malo za tieto útoky dostať ospravedlnenie.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie