Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sudkyňa Cviková uspela so sťažnosťami na Európskom súde pre ľudské práva, vyhovel dvom z nich

Ako informoval rezort spravodlivosti, ESĽP preskúmaval tri jej sťažnosti, ktoré spojil do spoločného konania.
Menej ako 1 min. min.

14.6.2024 (SITA.sk) – Európsky súd pre ľudské práva skonštatoval porušenie práv v prípade sudkyne stíhanej v rámci kauzy Búrka v súvislosti s jej väzobným stíhaním. Ako informoval rezort spravodlivosti, ESĽP preskúmaval tri jej sťažnosti, ktoré spojil do spoločného konania. Sťažnostiam súd vyhovel v dvoch prípadoch.

„V prvej sťažnosti sťažovateľka namietala porušenie práva na rešpektovanie súkromného života v súvislosti s výkonom domovej prehliadky. ESĽP uznal, že došlo k zásahu do jej práva na súkromný život, avšak tento spĺňal garancie vyžadované Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Z uvedeného dôvodu nedošlo k porušeniu dohovoru,” informovalo ministerstvo spravodlivosti.

Podstata dôvodov ponechania sťažovateľky vo väzbe bola všeobecná

V rámci druhej sťažnosti, v ktorej sťažovateľka namietala zákonnosť jej vzatia do väzby v marci 2020, ESĽP posudzoval osobitne vzatie sťažovateľky do väzby a pokračujúcu väzbu v období po zamietnutí jej žiadosti o prepustenie v auguste 2020.

„ESĽP konštatoval, že vzatie sťažovateľky do väzby bolo vzhľadom k citlivej povahe obvinení a k zložitosti konania v počiatočnej fáze trestného konania relevantné a dôvodné, bez znakov svojvôle. Odlišne už hodnotil ďalšie trvanie väzby v období po zamietnutí sťažovateľkinej žiadosti senátom Najvyššieho súdu SR,” uviedol rezort spravodlivosti.

V predmetnej súvislosti súd skonštatoval, že podstata dôvodov ponechania sťažovateľky vo väzbe bola všeobecná, bez akejkoľvek individualizácie vo vzťahu k sťažovateľke.

„Rovnako ESĽP považoval odôvodnenie o nenahradení väzby alternatívnymi prostriedkami za arbitrárne. Vo vzťahu k dôslednosti a rýchlosti trestného konania konštatoval zjavnú nečinnosť orgánov činných v trestnom konaní s odkazom aj na skutočnosť, že sťažovateľka bola stíhaná iba za jeden skutok,” zdôraznilo ministerstvo.

Tretia sťažnosť

V tretej sťažnosti sťažovateľka namietala, že jej senát najvyššieho súdu odoprel konanie o preskúmaní zákonnosti väzby na podklade jej žiadosti o prepustenie z väzby.

„ESĽP konštatoval, že senát založil svoje rozhodnutie na dôvode, ktorý nielen že nebol vznesený prokuratúrou, ale naviac aj bez toho, aby poskytol sťažovateľke možnosť vyjadriť sa k tomuto dôvodu, čím porušil zásadu rovnosti zbraní a zásadu kontradiktórnosti. V neposlednom rade ESĽP poukázal aj na to, že k dôvodu pre ktorý bola sťažovateľka najvyšším súdom ponechaná vo väzbe, poskytla sťažovateľka po prepustení z väzby v októbri 2020 vysvetlenie, ktoré bolo akceptované, a teda stav dokazovania ostal rovnaký ako v čase vydania rozhodnutia,” doplnil rezort spravodlivosti. Zároveň dodal, že za zistené porušenia práv ESĽP sťažovateľke priznal 19 500 eur z titulu nemajetkovej ujmy.

Sudkyňu vtedajšieho Okresného súdu Bratislava I Denisu Cvikovú zadržali a obvinili z prijímania úplatku v rámci policajnej akcie Búrka v marci 2020. Do októbra daného roku bola aj väzobne stíhaná. Podľa medializovanej komunikácie z aplikácie Threema poverila bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská Denisu Cvikovú, aby pomohla ďalšej sudkyni, konkrétne Zuzane M. z Okresného súdu Bratislava V, vypracovať rozsudok v kauze sporu o zmenku za osem miliónov eur.

Konkrétne daný rozsudok prikázal vyplatiť zmenku v prospech dnes už odsúdeného podnikateľa Mariana Kočnera. Denisa Cviková podľa komunikácie mala dostať aj časť finančnej odmeny určenej pre Jankovskú.

Viac k témam: Akcia Búrka, bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti, Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd, sudkyňa, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Sudkyňa Cviková uspela so sťažnosťami na Európskom súde pre ľudské práva, vyhovel dvom z nich © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie