Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Súdna rada nesúhlasí s trestným stíhaním sudkýň z kauzy Víchrica pre ohýbanie práva

Členovia súdnej rady sa podrobne s odbornou starostlivosťou venovali v diskusii všetkým zákonným podmienkam a parametrom potrebným na rozhodnutie.
Menej ako 1 min. min.

30.5.2024 (SITA.sk) – Súdna rada SR na neverejnom zasadnutí v utorok 28. mája hlasmi štrnástich prítomných členov vyslovila nesúhlas s trestným stíhaním bývalej podpredsedníčky Najvyššieho súdu SR Jarmily U. a ďalšej sudkyne Otílie D. pre trestný čin ohýbania práva.

Ako sa ďalej uvádza v stanovisku šéfky rady Marcely Kosovej, všetci členovia súdnej rady sa veľmi podrobne s odbornou starostlivosťou venovali v diskusii všetkým zákonným podmienkam a parametrom potrebným na rozhodnutie.

Skutočnosť, že súdna rada vyslovila nesúhlas s trestným stíhaním sudcu pre trestný čin ohýbania práva, neznamená, že trestné stíhanie takéhoto sudcu nemôže pokračovať pre iný trestný čin,” zdôraznila Kosová.

Začiatok procesu

Jarmilu U. obžaloval prokurátor bývalého Úradu špeciálnej prokuratúry z trestného činu podplácania a prečinu nepriamej korupcie v súbehu so zločinom ohýbania práva, a Otíliu D. zo zločinu ohýbania práva.

Proces v tejto veci sa začal na Špecializovanom trestnom súde v septembri 2023, pričom obidve obžalované vyhlásili, že sú nevinné.

Znenie obžaloby

Bývalá sudkyňa NS SR sa podľa obžaloby v roku 2018 stretla so sudcom V. S., ktorého mala za úplatok 30-tisíc eur žiadať, aby ovplyvnil pojednávanie vo veci firmy Technopol servis.

Rovnako mala dať počas svojho pôsobenia aj úplatok 5 000 eur sprostredkovane cez V. S. bývalej sudkyni Otílii D., ktorá mala v krátkom čase vytýčiť v istej veci termín a rozhodnúť v prospech žalobcu.

Porušenie práva na obhajobu

Obhajca obžalovanej Jarmily U. v septembri minulého roku na súde uviedol, že obžalobu považujú za nedôvodnú, lebo činy sú neustálené v čase a mieste, kde sa mali odohrať.

Obhajca hovoril aj o porušení práva na obhajobu, lebo v obžalobe nie je osoba, ktorá mala byť spolupáchateľom, menovaná celým menom, ale len iniciálami V. S.

Celá obžaloba, ktorá má 114 strán, je podľa neho len kompilát z výsluchov svedka – sudcu Vladimíra Sklenku, „ale z toho nevyplýva nič iné ako klamstvo“.

Nesúhlas s obžalobou

S obžalobou nesúhlasí podľa obhajcu Otílie D. ani jeho klientka a tvrdí, že skutok nespáchala.

Nie je zrejmé, v akom období ani kým mala byť oslovená za účelom konania v rozpore s právom,“ dodal advokát.

Obe sudkyne obvinila polícia v rámci akcie Víchrica v októbri 2020. Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry vtedy zadržali a obvinili aj právnika Zoroslava Kollára, exšéfa Okresného súdu Bratislava III Davida Lindtnera, sudkyňu Okresného súdu Bratislava I Katarínu B. alebo sudcu NS SR Jozefa K.

Viac k témam: Akcia Víchrica, Ohýbanie práva, Prokurátor, Trestné stíhanie
Zdroj: SITA.sk – Súdna rada nesúhlasí s trestným stíhaním sudkýň z kauzy Víchrica pre ohýbanie práva © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie