Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Suma životného minima sa čoskoro zmení. Ovplyvní výšku viacerych príspevkov (PREHĽAD)

Od 1. júla 2024 nastáva na Slovensku dôležitá zmena v definícii životného minima, čo predstavuje základný ekonomický ukazovateľ ovplyvňujúci široké spektrum sociálnych dávok a daňových úľav. O týchto dôležitých zmenách na Slovensku informoval expert na dane a bývalý minister financií Jozef Mihál na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook. Štatistický úrad SR zaznamenal v apríli […]
Menej ako 1 min. min.

Od 1. júla 2024 nastáva na Slovensku dôležitá zmena v definícii životného minima, čo predstavuje základný ekonomický ukazovateľ ovplyvňujúci široké spektrum sociálnych dávok a daňových úľav. O týchto dôležitých zmenách na Slovensku informoval expert na dane a bývalý minister financií Jozef Mihál na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook.

Štatistický úrad SR zaznamenal v apríli 2024 medziročné zvýšenie indexu spotrebiteľských cien pre nízkopríjmové domácnosti o 1,9 %. Na základe tohto zvýšenia došlo k aktualizácii životného minima z predchádzajúcej sumy 268,88 € na novú sumu 273,99 € pre plnoletú osobu.

Zmena životného minima nie je to jediné, čo sa bude meniť

Od 1. januára 2025 sa na základe zmeny životného mini ma zmení aj suma rodičovského príspevku. Ten sa zvýši na 351,80 € pre rodičov, ktorí nepoberali materské. V prípade dvojičiek to bude 439,80 € a pre trojičky 527,70 €.

Rodičia, ktorí poberali materské, dostanú od nového roka 482,30 €, pri dvojičkách 602,90 € a pri trojičkách 723,50 €. Tieto sumy predstavujú nárast koeficientom 1,019, čo odráža zvýšenie životného minima.

Nezdaniteľná časť preddavkov na daň

V roku 2025 sa zmení aj nezdaniteľná časť na daňovníka pri výpočte preddavkov na daň. Jej hodnota bude 479,48 € mesačne. Táto čiastka sa počíta ako 21-násobok životného minima deleného 12.

V ročnom zúčtovaní daňovníci, ktorých základ dane nepresiahne 25 426,27 € (92,8-násobok životného minima), môžu využiť nezdaniteľnú časť 5 753,79 €.

Pri základe dane vyššom ako 25 426,27 € sa nezdaniteľná časť vypočíta ako 12,110,36 € mínus štvrtina základu dane. Pri dosiahnutí základu dane 48 441,43 € a vyššom klesá nezdaniteľná časť na nulu.

Zmena. sa dotkne aj nezdaniteľnej časti na manžela či manželku. Do výšky základu dane 48 441,43 €, činí nezdaniteľná časť na manželku 5 260,61 € mínus vlastný príjem manželky. Ak je základ dane vyšší, nezdaniteľná časť na manželku je 17 370,97 € mínus štvrtina základu dane a vlastný príjem manželky.

Čoskoro sa zvýšia aj minimálne dôchodky

Od 1. júla 2024 do 31. decembra 2024 je výška minimálneho dôchodku 268,88 €. Od 1. januára 2025 bude výška minimálneho dôchodku naviazaná na sumu životného minima platnú k 1. januáru príslušného roka, teda 273,99 €.

Zvýšenie životného minima má podľa odborníka na dane pozitívne aj negatívne ekonomické dôsledky. Na jednej strane zvýšenie sociálnych dávok podporí spotrebu a môže pozitívne ovplyvniť ekonomický rast.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Na druhej strane, zvýšenie výdavkov na sociálne dávky môže vyvolať otázky ohľadom udržateľnosti verejných financií, najmä v kontexte starnúcej populácie a rastúcich zdravotných výdavkov.

Proces aktualizácie životného minima zahŕňa, ako vraví Jozef Mihál, medzirezortné pripomienkové konania a schvaľovanie opatrení na rôznych úrovniach vlády. Tento legislatívny proces vyžaduje široký konsenzus medzi politickými stranami a sociálnymi partnermi.

Zvýšenie životného minima od 1. júla 2024 je teda kľúčovým krokom v sociálnej politike Slovenska. Má významné dôsledky pre ekonomickú situáciu ako aj životnú úroveň občanov.

The post Suma životného minima sa čoskoro zmení. Ovplyvní výšku viacerych príspevkov (PREHĽAD) appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie