Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Summit EU skončil už po jednom dni. Unijní lídři se shodli na nominaci von der Leyenové

Šéfové unijních institucí ve čtvrtek nejprve podepsali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským bezpečnostní dohodu, jež slibuje pokračování vojenské i další pomoci Kyjevu, který se už více než dva roky brání ruské invazi. Poté summit vyzval k posílení vojenské podpory Ukrajině s tím, že jsou k ochraně ukrajinského obyvatelstva i kritické energetické infrastruktury naléhavě potřeba zejména […]
Menej ako 1 min. min.

Šéfové unijních institucí ve čtvrtek nejprve podepsali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským bezpečnostní dohodu, jež slibuje pokračování vojenské i další pomoci Kyjevu, který se už více než dva roky brání ruské invazi. Poté summit vyzval k posílení vojenské podpory Ukrajině s tím, že jsou k ochraně ukrajinského obyvatelstva i kritické energetické infrastruktury naléhavě potřeba zejména systémy protivzdušné obrany, munice a rakety.

ČTĚTE TAKÉ: Šojdrová nechá přepočítat výsledky eurovoleb. Jde mi o důvěru voličů, vysvětlila

Lídři členských zemí se shodli také na výzvě, aby Izrael a palestinské hnutí Hamás bezodkladně přistoupili na příměří v Pásmu Gazy spojené s propuštěním rukojmích a zvýšením přísunu humanitární pomoci.

Poté se šéfové států a vlád shodli na zmíněném strategickém dokumentu. V něm vymezili své priority a témata, kterými se má Evropská unie zabývat v příštích pěti letech, od ekonomiky přes bezpečnost, otázky migrace, ale i rozšíření nynější sedmadvacítky či její vnitřní reformy.

Na závěr navrhli obsazení nejvyšších funkcí unie; šéfkou Evropské komise má zůstat Ursula von der Leyenová, předsedou Evropské rady se má stát portugalský expremiér António Costa a šéfkou diplomacie EU estonská premiérka Kaja Kallasová. Český premiér Petr Fiala (ODS) na summitu nominace na nejvyšší posty v EU podpořil. Všechny osobně znám, mají k ČR dobrý vztah, řekl Fiala po skončení jednání.

Další témata původně plánovaná na dnešní dopoledne projednali ještě před půlnocí a druhý den summitu šéf Evropské rady Charles Michel zrušil.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Evropskou komisi opět povede von der Leyenová. Shodli se na tom nejsilnější evropské strany

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie