Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Summit o Ukrajině bojkotuje řada zemí. USA vyšlou nečekanou delegaci, hrozí hackerské útoky

K poetickému Lucernskému jezeru ve Švýcarsku se o víkendu sjedou diplomaté a politici z celého světa, aby diskutovali o míru na Ukrajině. Summit má najít cestu k ukončení války, jaderné bezpečnosti, výměně zajatců nebo doručení humanitární pomoci. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rekruti neumí ani střílet. Sotva je to naučíme, skončí v nejhorším pekle, říkají ukrajinští […]
Menej ako 1 min. min.

K poetickému Lucernskému jezeru ve Švýcarsku se o víkendu sjedou diplomaté a politici z celého světa, aby diskutovali o míru na Ukrajině. Summit má najít cestu k ukončení války, jaderné bezpečnosti, výměně zajatců nebo doručení humanitární pomoci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rekruti neumí ani střílet. Sotva je to naučíme, skončí v nejhorším pekle, říkají ukrajinští velitelé

Pozvánku dostalo zhruba 160 států a organizací. Svou účast ale prozatím přislíbilo méně než sto z nich. Naopak Rusko přizváno nebylo. Švýcarský ministr zahraničí Ignazio Cassis podle agentury AP prohlásil, že Moskva se v budoucnu zařadí do mírového procesu, jen není jasné kdy.

Seznam účastníků se rozpadá

Právě neúčast Ruska způsobuje, že se o mítink nezajímají mnozí vlivní hráči a významní prostředníci konfliktu mezi Moskvou a Kyjevem. S největší pravděpodobností kvůli tomu nedorazí delegace Číny a Brazílie, nepřijedou ani Saúdové.

Otazník visí i nad dalšími státy. Web katarské Al-Džazíry upozornil, že nejistá je například účast Turecka, které se přitom od začátku války snaží o pozici vrchního vyjednavače mezi Ruskem a Ukrajinou.

„Klíčové země jako Turecko a Jihoafrická republika zatím neoznámily, zda se jednání zúčastní. Indie se podle Švýcarů zúčastní, ale zatím není jasné, na jaké úrovni. Konečný seznam účastníků se očekává v pátek,“ uvedl web.

Dvě zásadní evropská jména už účast potvrdila – do Švýcarska dorazí francouzský prezident Emmanuel Macron i německý kancléř Olaf Scholz. Ukrajina pomohla summit zorganizovat a na akci zřejmě dorazí prezident Volodymyr Zelenskyj. Překvapením ale bude složení delegace Spojených států.

Summit bez Bidena

Dosud téměř na všech důležitých akcích spojených s Ukrajinou nechyběl prezident Joe Biden, případně jeho pravá ruka ministr zahraničí Antony Blinken. Jenže ani jeden z nich se nadcházejícího summitu nezúčastní. Biden dá zřejmě přednost předvolebním mítinkům.

Politiku Washingtonu tak bude ve Švýcarsku reprezentovat poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, společnost mu bude dělat viceprezidentka Kamala Harrisová, která na podobných akcích doposud k vidění nebyla.

Švýcarsko nasadí o víkendu nejméně čtyři tisíce vojáků, kteří budou dohlížet na klidný průběh summitu. Očekávají se možné hackerské útoky ze strany Ruska. Švýcarská prezidentka Viola Amherdová uvedla, že kybernetických útoků v zemi přibývá už nyní. Upozornila také na osobní útoky vůči její osobě, které šíří ruská média a které byly zveřejněny i ve Švýcarsku.

Švýcarský ministr zahraničí Cassis prohlásil, že existuje „zjevný zájem“ o narušení summitu. Odmítl ale specifikovat, kdo za útoky stojí. Stopy podle všeho vedou do Ruska.

Moskva mírový summit v minulosti opakovaně kritizovala. „Nechápeme, co je to za milník. O jaké konferenci bez účasti Ruska můžeme mluvit? O jaké seriózní konferenci s vážným očekáváním nějakých výsledků?“ řekl Dmitrij Peskov, tiskový mluvčí Kremlu.

VIDEO: Iniciativa stíhačky pro Ukrajinu

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie