Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Summit Únie navrhol do čela Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú. Výhrady prichádzajú z Budapešti a Ríma

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie dnes navrhli do čela Európskej komisie opäť Ursulu von der Leyenovú, potvrdili diplomatické zdroje. Novým predsedom Európskej rady bude portugalský premiér António Costa a šéfkou unijnej diplomacie estónska premiérka Kaja Kallasová. Česká republika s nomináciami nemala žiadny problém. Nominácie von der Leyenovej do čela Európskej komisie aj Kallasovej do úlohy vysokej […]
Menej ako 1 min. min.

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie dnes navrhli do čela Európskej komisie opäť Ursulu von der Leyenovú, potvrdili diplomatické zdroje. Novým predsedom Európskej rady bude portugalský premiér António Costa a šéfkou unijnej diplomacie estónska premiérka Kaja Kallasová. Česká republika s nomináciami nemala žiadny problém.

Nominácie von der Leyenovej do čela Európskej komisie aj Kallasovej do úlohy vysokej predstaviteľky únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku musí ešte potvrdiť Európsky parlament. Kallasová bude zároveň podpredsedníčkou komisie.

Výhrady Rímu a Budapešti

O tom, že sa o nomináciách dosiahla dohoda, ktorá vychádza z výsledku nedávnych európskych volieb, špekulovali médiá už pred pár dňami. Dnešná vrcholná schôdzka v Bruseli mala túto dohodu len formálne potvrdiť, najmä Maďarsko a Taliansko mali však výhrady, že ich predsummitové vyjednávanie obišlo.

Ako najsilnejšia z volieb do Európskeho parlamentu vyšla ľudová frakcia EPP (188 kresiel), nasledovaná frakciou socialistov a demokratov S & D (136) a konzervatívnou frakciou ECR (83), v ktorej je práve strana talianskej premiérky Giorgii Meloniovej. Liberálna Obnova Európy (Renew Europe) skončila štvrtá (75).

Za európskych ľudovcov viedol v minulých dňoch rokovania o obsadení kľúčových pozícií poľský premiér Donald Tusk a jeho grécky náprotivok Kyriakos Mitsotakis, za sociálnych demokratov nemecký kancelár Olaf Scholz a španielsky premiér Pedro Sánchez.

Liberálov potom zastupovali francúzsky prezident Emmanuel Macron a končiaci holandský šéf vlády Mark Rutte. Dnešného rokovania sa Sánchez z rodinných dôvodov nezúčastnil, zastupoval ho ale práve Scholz.

Obišli konzervatívcov

Meloniovej aj maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi vadilo, že trojica strán obišla konzervatívcov, ktorí po eurovoľbách početne prevýšili liberálov a stali sa treťou najsilnejšou frakciou v Europarlamente.

“Je to stranícky vytvorená dohoda. Hanblivá, “povedal ešte pred začiatkom summitu Orbán. Meloniová vyhlásila, že dohoda trojice strán obišla niektoré väčšie sily v europarlamente a bude sa opierať o krehkú väčšinu. Či nakoniec Meloniová či Orbán nominácie nakoniec podporili, nie je jasné.

Český premiér Petr Fiala, ktorého ODS sa radí do konzervatívnej frakcie rovnako ako Meloniová strana Bratia Talianska, tak však počas summitu na sociálnej sieti X urobil. 

“Pre Českú republiku je kľúčové, aby rozloženie rešpektovalo nielen politickú, ale aj geografickú rovnováhu,” uviedol Fiala. “Mená, ktoré boli doteraz navrhnuté, tieto kritériá spĺňajú. Navyše je známy všetky osobne, majú pozitívny vzťah k Česku a veľmi dobre sa mi s nimi spolupracovalo, “dodal český premiér.

Na opätovné zvolenie do čela Eurokomisie bude von der Leyenová potrebovať, aby sa za ňu vyslovil Európsky parlament. Tam pritom nemá podporu vôbec istú vzhľadom na pomerne značný počet kritikov. Potrebuje pritom získať väčšinu 361 hlasov. Hlasovanie je tajné a v roku 2019 v ňom dostala len o deväť hlasov viac, ako potrebovala.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie