Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sused mi povedal trik na uskladnenie zemiakov. Pri nej nikdy nevyklíčia a zostanú dlho pevné

24.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Michael Burrows). Kde doma skladujete zemiaky, aby vydržali dlho čerstvé? Táto otázka nám často napadne, keď vidíme skvelú akciu na zeleninu. Ak sa postupuje správne, nehrozí, že sa pokazia, vyklíčia alebo stratia svoju výživovú hodnotu. Kde doma skladujete zemiaky, aby vydržali dlho čerstvé?Foto: pexels.com/Michael Burrows Zemiaky sú základom našej […]
Menej ako 1 min. min.

24.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Michael Burrows).

Kde doma skladujete zemiaky, aby vydržali dlho čerstvé? Táto otázka nám často napadne, keď vidíme skvelú akciu na zeleninu. Ak sa postupuje správne, nehrozí, že sa pokazia, vyklíčia alebo stratia svoju výživovú hodnotu.

Kde doma skladujete zemiaky, aby vydržali dlho čerstvé?
Foto: pexels.com/Michael Burrows

Zemiaky sú základom našej kuchyne, a preto ich má mnoho ľudí doma v zásobe. Keď to robíte nesprávnym spôsobom, pokazia sa a skončia v koši. Nielenže tak plytváte peniazmi, ale musíte stratiť aj nejaký čas ďalšou cestou do obchodu. Tejto situácii sa však môžete vyhnúť, ak si vhodne pripravíte skladovací priestor.

Kde doma skladovať zemiaky? Nie každé miesto je vhodné

Zemiaky by nemali mať prístup k slnečnému žiareniu, preto musia byť na tmavom mieste. Samotné zatvorenie zeleniny do skrine však nie je dobrým riešením. Izbová teplota je príliš vysoká a podporuje ich kazenie, takže ak máte suchú pivnicu alebo podzemnú garáž, mali by ste tam zriadiť malú špajzu. Nezabudnite však, že teplota by tam mala byť pomerne stála. Zelenina má v sebe veľa vody, a keď je teplota v mínuse, môže zmrznúť a stať sa nepožívateľnou.

Zemiaky skladujte na tmavom mieste v textilných vreciach, prútených alebo drevených debnách.
Foto: shutterstock/Avocado_studio

V čom skladujete hľuzy? Uistite sa, že sú dobre vetrané, preto ich skladujte v textilných vreciach, prútených alebo drevených debnách. Zabezpečíte tak dobrú cirkuláciu vzduchu a udržíte zemiaky čerstvé až šesť mesiacov. Na jeseň zbierajte žalude a gaštany a zmiešajte ich so zeleninou. Ide o osvedčenú metódu, ktorá odstraňuje problém so zbytočnou vlhkosťou a zabraňuje klíčeniu hľúz.

TIP! Ak nemáte garáž ani pivnicu, v krajnom prípade môžete zemiaky skladovať na balkóne, ale ich trvanlivosť bude podstatne kratšia.

Ako dlho vydržia ošúpané zemiaky? Takto vydržia niekoľko dní

Niekedy ošúpete príliš veľa zemiakov a neviete, čo s nimi. Je škoda ich vyhodiť, a keď sú voľne pohodené v chladničke, rýchlo sa na nich urobia nevzhľadné škvrny a vám sa ich neskôr nechce variť. Ukázalo sa však, že existuje jeden spôsob, ako udržať ošúpanú zeleninu v chladničke čerstvú niekoľko dní.

Pripravte si hrniec s pokrievkou a vložte do neho ošúpané zemiaky.

Zalejte ich vodou tak, aby žiadna časť zeleniny nevyčnievala nad úroveň vody.

Pridajte pol čajovej lyžičky octu a pevne uzavrite pokrievku (odporúča sa použiť pokrievku, ktorá neprepúšťa svetlo, napríklad kovovú). Nezdvíhajte ju skôr, ako sa rozhodnete pripraviť hľuzy.

Nádobu vložte do chladničky a uvarte tak, aby sa dala konzumovať do 4 dní.

Aby ošúpané zemiaky vydržali dlhšie, dajte ich do hrnca s vodou. Pridajte trošku octu, zakryte pokrievkou a uložte do chladničky.
Foto: pexels.com/Pixabay

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ak vaše zemiaky ničia nepríjemní škodcovia, toto je spôsob, ako sa ich prirodzene zbaviť

Uskladňujete zemiaky takto? To je veľká chyba. Každú chvíľu vyklíčia

The post Sused mi povedal trik na uskladnenie zemiakov. Pri nej nikdy nevyklíčia a zostanú dlho pevné appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie