Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Susedia pri pohľade na kvitnúci živý plot tohto kríka padnú od úžasu. Najkrajší v okolí

5.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/APugach). Snívate o kvetinovom živom plote? Nezabudnite vysadiť vajgéliu. Tento rozkošný ker sa dokonale kombinuje s tujami alebo inými záhradnými rastlinami. Zaujme svojím tvarom, farbami a jednoduchosťou pestovania. Pozrite si požiadavky tohto kríka a pozvite ho do svojej záhrady. Vajgélia sa výborne hodí na výsadbu živých plotov.Foto: shutterstock/APugach Vajgélia je […]
Menej ako 1 min. min.

5.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/APugach).

Snívate o kvetinovom živom plote? Nezabudnite vysadiť vajgéliu. Tento rozkošný ker sa dokonale kombinuje s tujami alebo inými záhradnými rastlinami. Zaujme svojím tvarom, farbami a jednoduchosťou pestovania. Pozrite si požiadavky tohto kríka a pozvite ho do svojej záhrady.

Vajgélia sa výborne hodí na výsadbu živých plotov.
Foto: shutterstock/APugach

Vajgélia je ker, ktorý sa oplatí mať vo svojej záhrade. Je nenáročná na pestovanie a bohato kvitne od jari do konca leta. Vďaka hustej štruktúre listov môžete kríku dodať rôzne tvary a formy, čím vytvoríte krásne, pestré kompozície. Ak rastline poskytnete správne podmienky na pestovanie, svojou krásou dostane do kolien každého.

Aké sú požiadavky na vajgéliu? Dobre sa o ňu starajte a odmení sa vám bohatým kvitnutím

Najlepšie sa jej darí na slnečnom stanovišti, ale dobre sa jej bude dariť aj v polotieni. Najlepšie je zasadiť ju do zeme skoro na jar alebo na jeseň, pretože vlhká pôda je vhodná na zakorenenie. Krík potrebuje na rast úrodnú pôdu s mierne kyslým pH. Pred výsadbou je dobré trochu prihnojiť rašelinou a zmiešať ju so zeminou alebo pieskom.

Vajgélia potrebuje slnečné miesto a pravidelnú zálievku.
Foto: shutterstock/Ritta Rina

V obdobiach sucha a vysokých teplôt musíte zabezpečiť pravidelné zavlažovanie. Musíte udržiavať substrát neustále vlhký a vyhýbať sa zaplavovaniu koreňov rastliny. Stojatá voda môže spôsobiť ich hnilobu, preto musíte zabezpečiť dostatočnú drenáž, napr. pridaním kompostu alebo iných organických materiálov do pôdy, čo bude mať pozitívny vplyv aj na obsah živín v pôde. Pravidelné zastrihávanie je dôležité pre vzhľad a vývoj kríka. Po skončení obdobia kvitnutia odstráňte zvädnuté kvety a výhonky rastúce smerom k stredu kríka. To umožní bujnejší rast v nasledujúcom roku. Mladé kríky by sa mali pred zimou chrániť agrofóliou.

Prečo vajgélie rastú zle? Skontrolujte, či sa v nich nenachádzajú nežiaduci nájomníci

Zakrpatený rast vajgélie je vždy znakom toho, že rastlina nie je v poriadku a musíte nájsť príčinu. Ak ste sa postarali o správne podmienky, t. j. o slnečný svit, hnojenie, zalievanie a pravidelné strihanie, mali by ste skontrolovať, či ju nenapadli škodcovia. Keď si všimnete vošky, musíte rýchlo konať, aby ste sa ich zbavili. Nepotrebujete špecializované prípravky, pretože stačí vyrobiť domáci odvar, ktorý je výbornou zbraňou v boji proti škodcom. Stačí, ak do hrnca nalejete liter vody, cez lis pretlačíte štyri strúčiky cesnaku a pol hodiny povaríte. Nechajte vychladnúť, sceďte a pridajte pol čajovej lyžičky prostriedku na umývanie riadu. Roztok nalejte do fľaše s rozprašovačom a postriekajte ním napadnuté rastliny. Postrek cesnakom opakujte niekoľkokrát týždenne, kým nezmiznú všetky stopy po voškách.

Ak vajgéliu napadli škodcovia, pripravte si domáci postrek z pretlačeného cesnaku.
Foto: shutterstock/Africa Studio

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Hustý živý plot bez medzier a dier? Držte sa jednoduchého pravidla. Každý by ho mal poznať

Ani tuja, ani krušpán. Na živý plot si vyberte túto rastlinu. Susedia nebudú veriť

The post Susedia pri pohľade na kvitnúci živý plot tohto kríka padnú od úžasu. Najkrajší v okolí appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie