Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Susedná krajina zvažuje 4-dňový pracovný týždeň. Dočkajú sa ho aj Slováci?

V susednom Poľsku majú dôvod na oslavy. Ako totiž informovali noviny Waborcza, na stole sú rovno dva návrhy týkajúce sa skracovania pracovného týždňa. V krajine sa rozmýšľa nad tým, že zamestnanci by pracovali buď iba 35 hodín do týždňa, alebo by mali piatky úplne voľné. 5-dňový pracovný týždeň Poľská ministerka práce a sociálnych vecí Agnieszka […]
Menej ako 1 min. min.

V susednom Poľsku majú dôvod na oslavy. Ako totiž informovali noviny Waborcza, na stole sú rovno dva návrhy týkajúce sa skracovania pracovného týždňa. V krajine sa rozmýšľa nad tým, že zamestnanci by pracovali buď iba 35 hodín do týždňa, alebo by mali piatky úplne voľné.

5-dňový pracovný týždeň

Poľská ministerka práce a sociálnych vecí Agnieszka Dziemianowicz-Bąk poukázala na to, že od zavedenia osemhodinového pracovného týždňa uplynulo viac ako 100 rokov. Z voľných sobôt sa zamestnanci tešia zhruba 50 rokov.

Podľa jej slov sa toho zmenilo veľmi veľa a preto je vhodné, aby sa urobil ďalší krok. Minimálne by sa o tomto kroku malo začať diskutovať.

Ministerka sa domnieva, že to, že človek veľa pracuje, neznamená, že je produktívnejší. Produktivita sa totiž veľmi rýchlo môže zmeniť na vyhorenie a stratu motivácie.

Aby takéto situácie nastávali čo najmenej, navrhuje zaviesť kratší pracovný týždeň. Podľa nej je totiž zamestnanec, ktorý má dostatok času na oddych, aj produktívnejší.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Kratší pracovný týždeň aj na Slovensku?

Ku krajinám, v ktorých funguje 4-dňový pracovný týždeň, by sa mohlo pridať aj Slovensko. Ešte v januári to podľa Denníka N uviedol na Svetovom ekonomickom fóre v Davose premiér Robert Fico.

Podľa jeho slov došlo k postupnej zmene postoja firiem. Mnohé z nich totiž pred pandémiou koronavírusu odmietali skracovanie pracovného týždňa. Ako bol však covid v plnom prúde, veľa spoločností pristúpilo k práci z domu. Vďaka tomu sú tieto firmy podľa Fica flexibilnejšie.

„Myslím si, že Slovensko by mohlo veľmi rýchlo patriť medzi krajiny, ktoré ako experiment zavedú 4-dňový pracovný týždeň,“ povedal Fico.

Tému skracovania pracovného času otvorila vlani Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR. Jej predsedníčka Monika Uhlerová uviedla, že otázka už nie je, či skracovať pracovný čas, ale ako k tomu pristúpiť a akú formu zvoliť.

„Existuje niekoľko možností. Snažíme sa dosiahnuť, aby bol pracovný týždeň štvordňový a víkend trojdňový. Diskutujeme aj o iných možnostiach a formách skracovania pracovného času, ako aj o skúsenostiach zo zahraničia,“ informovala v novembri na konferencii KOZ o budúcnosti práce v 21. storočí.

Premiér Robert Fico by rád zaviedol skrátený pracovný týždeň pre slovenských pracovníkov. Tento návrh však nie je novinkou od predstaviteľov štátu. Nedávno aj Igor Matovič avizoval záujem zaviesť štvordňový pracovný týždeň, no narazil na odpor odborárov, ktorí považujú opozičný návrh za zbytočný.

The post Susedná krajina zvažuje 4-dňový pracovný týždeň. Dočkajú sa ho aj Slováci? appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie