Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Susko podá disciplinárny návrh voči sudcom senátu Juraja Klimenta na Najvyššom súde, Kaliňák hovorí o európskej hanbe

Vláda má zaplatiť pokutu takmer 20-tisíc eur pre rozhodnutie ESĽP o porušení práv sudkyne Cvikovej.
Menej ako 1 min. min.

18.6.2024 (SITA.sk) –
aktualizácia 18. júna 2024, 13:35

Minister spravodlivosti Boris Susko podá disciplinárny návrh voči sudcom senátu Juraja Klimenta na Najvyššom súde SR. Zároveň „vyvodí aj ďalšie právne kroky na vyvodenie zodpovednosti“. Oznámil to v utorok na tlačovej besede.

Dôvodom je minulotýždňové rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) o porušení práv sudkyne Denisy Cvikovej. Sudkyňu vtedajšieho Okresného súdu Bratislava I Cvikovú zadržali a obvinili z prijímania úplatku v rámci policajnej akcie Búrka v marci 2020.

Do októbra daného roku bola aj väzobne stíhaná. Väzba bola podľa ESĽP predĺžená nezákonne a sudkyňa tak bola niekoľko mesiacov vo väzbe nezákonne. Za zistené porušenia práv sťažovateľke priznal ESĽP 19 500 eur z titulu nemajetkovej ujmy.

Neakceptovateľná hanba

Z rozhodnutia ESĽP podľa podpredsedu vlády Roberta Kaliňáka (Smer-SD) vyplýva, že na Najvyššom súde SR „nemáme sudcov, ale politických aktivistov, ktorí sa bez akéhokoľvek návrhu prokuratúry alebo orgánov činných v trestnom konaní rozhodli, že je dobré, aby niektorí ľudia boli obmedzení na slobode a boli v nezákonnej väzbe“.

Kaliňák zdôraznil, že rozhodovali svojvoľne a je to „neakceptovateľná hanba v celej Európskej únii“. Rozhodnutie ESĽP podľa Kaliňáka potvrdilo európsku hanbu slovenskej justície reprezentovanej na Najvyššom súde, predovšetkým senátom 5T.

Podané malo byť aj trestné oznámenie

Zároveň potvrdil, že okrem disciplinárneho návrhu podali na sudcu Juraja Klimenta aj trestné oznámenie. Trestné oznámenie podajú aj na bývalého predsedu súdnej rady Jána Mazáka, ktorý sa podľa Kaliňáka spreneveril právu, a tiež na exministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (SaS).

„Pani Kolíková úmyselne nechala plynúť lehoty v rámci povinnosti podať podnet na disciplinárne stíhanie. Robila to preto, aby ich kryla,“ zdôvodnil. Susko dodal, že takíto ľudia by už v súdnictve nemali byť.

„Pokiaľ viem, na niektorých konkrétnych sudov už sú podané disciplinárne návrhy, sú navrhované presuny na súdy nižšieho stupňa, ale podľa môjho osobného názoru toto v danej situácii nie je postačujúce,“ povedal minister.

Vláda musí zaplatiť pokutu

Vláda SR má zaplatiť pokutu takmer 20-tisíc eur. Kaliňák však chce, aby bola zosobnená.

„Nielenže musíme urobiť opatrenia, ktoré budú znamenať, že to bude musieť uhradiť konkrétny vinník, ale predovšetkým z môjho pohľadu je to potvrdením, že za posledné štyri roky dochádzalo k veľmi hrubému a vážnemu porušovaniu ústavy a zneužívaniu trestného práva,“ dodal.

Podľa svojich slov by rád počul zo strany príslušných sudcov ospravedlnenie.

Pokuty platila aj Ficova tretia vláda

Pokuty na základe rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva musela platiť v minulosti napríklad aj Ficova tretia vláda – za rok 2019 vyplatil rezort spravodlivosti spolu 3 258 578 eur. Senát ESĽP priznal odškodné poškodeným aj v prípade obetí policajnej razie v Moldave nad Bodvou z roku 2013, a to každému po 20-tisíc eur, ako aj náklady na konanie.

Na otázku, či aj tu nemala byť pokuta zosobnená tým, ktorí pochybili, Kaliňák povedal, že tu išlo o iný prípad, keďže sa to týkalo prieťahov v konaní.

„Akciu v Moldave nad Bodvou ESĽP neriešil, ale riešil následné vyšetrovanie,“ dodal.

Viac k témam: Minister obrany SR, Minister spravodlivosti SR
Zdroj: SITA.sk – Susko podá disciplinárny návrh voči sudcom senátu Juraja Klimenta na Najvyššom súde, Kaliňák hovorí o európskej hanbe © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie