Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Švajčiarsko bude hostiť mierovú konferenciu o Ukrajine. Rusko odmieta prísť

Švajčiarsko oznámilo, že v polovici júna zorganizuje mierovú konferenciu o Ukrajine na vysokej úrovni. Rusko sa jej nezúčastní a označilo ju za predvolebnú kampaň Joea Bidena. Bern napriek tomu dúfa, že sa do neskorších rokovaní zapojí. Na konferencii, ktorá sa uskutoční 15. – 16. júna v letovisku Burgenstock neďaleko mesta Luzern, by sa mala zúčastniť […]
4 min.

Švajčiarsko oznámilo, že v polovici júna zorganizuje mierovú konferenciu o Ukrajine na vysokej úrovni. Rusko sa jej nezúčastní a označilo ju za predvolebnú kampaň Joea Bidena. Bern napriek tomu dúfa, že sa do neskorších rokovaní zapojí.

Na konferencii, ktorá sa uskutoční 15. – 16. júna v letovisku Burgenstock neďaleko mesta Luzern, by sa mala zúčastniť Ukrajina a sto ďalších štátov. Premiér Robert Fico vo štvrtok (11. apríla) potvrdil, že medzi nimi bude aj Slovensko, a summit označil za dôležitý krok.

Švajčiarska prezidentka Viola Amherd uviedla, že bude hostiteľkou summitu. „Je to prvý krok na ceste k trvalému mieru,“ povedala Amherd novinárom v Berne. Hoci pripustila, že na konferencii nepodpíšu mierový plán, dúfajú, že ňou naštartujú proces, na konci ktorého k tomu napokon dôjde.

Rusko, ktoré vo februári 2022 napadlo Ukrajinu a ktorého jednotky spustili voči Kyjevu novú vlnu ofenzívy, toto podujatie okamžite odsúdilo. Uviedlo, že ide o súčasť kampane amerického prezidenta Joea Bidena pred tohtoročnými prezidentskými voľbami.

Slovensko bude mať v zahraničí problém bez ohľadu na to, kto bude prezidentom

V zahraničnej politike má hlavné slovo vláda, nie prezident. Aj s prozápadnou prezidentkou nie je slovenský premiér na niektorých stretnutiach vítaný, pripomína politológ Radoslav Štefančík pre EURACTIV Slovensko.

„Stojí za tým americká Demokratická strana, v ktorej potrebujú fotografie a videá z podujatí, ktoré majú dokázať, že ich ,ukrajinský projekt‘ je stále nažive,“ citovala štátna tlačová agentúra TASS hovorkyňu ministerstva zahraničných vecí Mariu Zacharovovú.

Rusko pritom opakovane tvrdí, že je pripravené na rokovania s Kyjevom, ale že je to Ukrajina, kto ich odmieta. Minulý rok to uviedol ruský prezident Vladimir Putin a v januári ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

Švajčiarsko napriek negatívnemu ruskému stanovisku dúfa, že sa do neskorších rokovaní napokon zapojí.

Na dosiahnutie mieru musí Rusko stiahnuť vojská

Švajčiarska vláda počas januárovej návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského súhlasila s usporiadaním mierovej konferencie, ktorá by sa konala tento rok.

V stredajšom vyhlásení (10. apríla) uviedla, že „v súčasnosti existuje dostatočná medzinárodná podpora pre konferenciu na vysokej úrovni s cieľom začať mierový proces“. Zelenskyj v januári hovoril o summite bez akejkoľvek ruskej účasti.

Tradične neutrálne Švajčiarsko od začiatku trvá na tom, že Moskva musí byť do rozhovorov zapojená a snaží sa, aby na konferenciu prilákalo aj Čínu a ďalších svetových hráčov.

Švajčiarsky minister zahraničných vecí Ignazio Cassis sa v januári v New Yorku stretol so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom a snažil sa ho presvedčiť o pozitívach pripravovanej konferencie.

Postoj Slovenska k vojne na Ukrajine ohrozuje bezpečnosť Európy, vyhlásil český premiér

Český premiér Petr Fiala opätovne skritizoval stretnutie šéfov slovenskej a ruskej diplomacie. Vláde Roberta Fica vytkol rétoriku, ktorou vyzýva na mier na Ukrajine „za každú cenu“. Tiež poprel, že by česká vláda zasahovala do vnútropolitických záležitostí Slovenska.

Rusko však vyhlásilo, že Švajčiarsko už nemožno považovať za neutrálne, keďže súhlasilo so sankciami, ktoré po začiatku invázie na Moskvu uvalila Európska únia.

„Mierový proces sa nemôže uskutočniť bez Ruska, aj keď na prvom stretnutí nebude prítomné,“ povedal Cassis. „Mier nemožno dosiahnuť bez toho, aby boli na palube všetky strany konfliktu.“

Nemecký kancelár Olaf Scholz tento víkend znova vyhlásil, že na dosiahnutie mieru na Ukrajine si Vladimir Putin musí uvedomiť, že vojnu nemôže vyhrať.

„Vojna na Ukrajine skončí v momente, keď sa prezident Putin rozhodne stiahnuť svoje vojská. Avšak toto rozhodnutie urobí len vtedy, keď si uvedomí, že túto vojnu na bojisku nevyhrá,“ citovala Scholza v sobotu (6. apríla) agentúra Reuters.

Slovensko sa „určite zúčastní, Biden možno

Rusko na konferenciu teda nepríde, pozvaných však bude viac ako 100 ďalších krajín. Pozvánky budú rozposlané v najbližších dňoch, uistila Amherd.

Predseda vlády Robert Fico po rokovaní s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom vo štvrtok (11. apríla) potvrdil, že Slovensko sa konferencie „určite zúčastní“. Fico uviedol, že ju vníma ako významný krok.

„Ako malá krajina chceme byť na tomto mierovom summite maximálne nápomocní pri hľadaní solídnych, férových, spravodlivých mierových riešení pre každého zainteresovaného,“ povedal Fico na spoločnej tlačovej konferencii so Šmyhaľom v Michalovciach.

Švajčiarsky šéf diplomacie Cassis uviedol, že svoju účasť potvrdili aj Spojené štáty a že Čína sa k tejto iniciatíve vyjadrila „pozitívne“.

Bern nezverejnil žiadne mená očakávaných účastníkov, avšak švajčiarske médiá uviedli, že na zozname bude aj prezident Spojených štátov Joe Biden. Biely dom však poprel, že by bolo prijaté takéto rozhodnutie.

„Zatiaľ sme neprijali rozhodnutie o tom, kto z vlády Spojených štátov by sa mohol zúčastniť na summite, a neboli potvrdené žiadne cestovné plány,“ uviedol predstaviteľ Bieleho domu.

Von der Leyen chce bojovať proti „Putinovým priateľom v Únii“

Úradujúca predsedníčka Európskej komisie odštartovala svoju kampaň na znovuzvolenie prísľubom, že bude bojovať proti krajne pravicovým „Putinovým priateľom, ktorí chcú uniesť budúcnosť EÚ“. Do popredia dala aj otázku európskej obrany či zelenej dohody.

Cassis priznal, že zorganizovať konferenciu nebude jednoduché: „Geopolitická nestabilita v súčasnosti narastá, […] avšak ak máme šancu prispieť k mieru, musíme ju využiť.“

V stredu (10. apríla) švajčiarska vláda zároveň oznámila, že vyčlení päť miliárd švajčiarskych frankov (5,8 miliardy dolárov) na podporu obnovy Ukrajiny do roku 2036.

„Táto suma jasne demonštruje solidaritu Švajčiarska s ľuďmi, ktorí sú zasiahnutí vojnou na Ukrajine, a zvýši stabilitu na európskom kontinente,“ uviedol švajčiarsky kabinet.

Svetová banka odhadla, že celkové náklady na obnovu, ktoré by Ukrajina potrebovala po viac ako dvoch rokoch vojny, predstavujú najmenej 486 miliárd dolárov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie