Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Svědivá vyrážka i jezero plné sinic. Odborníci poradili, na co si dát při koupání venku pozor

Nebezpečný kožní parazit například zkomplikoval v minulém roce celou sezónu ve Škodalandu v Plzni. „Objevily se tu cerkarie. Nikdo s tím nepočítal,“ upřesnil místostarosta městského obvodu Plzeň 3 Pavel Šrámek (Piráti) pro CNN Prima NEWS. ČTĚTE TAKÉ: Český řetězec stahuje nebezpečnou hračku. Může vážně poškodit zdraví, unikají z ní chemikálie Jezírko tam bylo loni otevřené jen […]
Menej ako 1 min. min.

Nebezpečný kožní parazit například zkomplikoval v minulém roce celou sezónu ve Škodalandu v Plzni. „Objevily se tu cerkarie. Nikdo s tím nepočítal,“ upřesnil místostarosta městského obvodu Plzeň 3 Pavel Šrámek (Piráti) pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Český řetězec stahuje nebezpečnou hračku. Může vážně poškodit zdraví, unikají z ní chemikálie

Jezírko tam bylo loni otevřené jen jeden den a hned večer se muselo zavřít, protože několik návštěvníků, kteří se v něm vykoupali, hlásilo kožní problémy. Ze sedmnácti dětí, které byly ve vodě, mělo patnáct nepříjemnou vyrážku. „Nejdřív je to začalo pálit a svědit. Do druhého dne se objevily fleky jako neštovice,“ popsala učitelka ze ZŠ Mýto Martina Václavičová pro CNN Prima NEWS.

Cerkáriová dermatitida je rizikem tam, kde se kachny koupou dohromady s lidmi, a zároveň se na místě vyskytují vodní šneci. A tak jezírko museli provozovatelé kompletně vyčistit. „Odběry vody se prováděly v minulém týdnu a poté nám přišly výsledky, že je všechno v pořádku,“ sdělila CNN Prima NEWS mluvčí městského obvodu Michaela Adámková.

Jen v Plzeňském kraji odebírají hygienici vzorky jednou za dva týdny na patnácti koupacích místech. Podle Jany Bělohlávkové, ředitelky odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice Plzeň, sledují průhlednost vody, vodní květ, sinice, chlorofyl i mikroskopický obraz.

Letos tam nemělo zatím žádné ze sledovaných míst závadnou vodu. „Mírně zhoršená jakost byla na rybníce Babylon,“ dodala Bělohlávková pro CNN Prima NEWS.

Hvězdou co do kvality vody je podle odborníků Velký Bolevecký rybník. „Průhlednost přesahuje čtyři metry,“ zmínil hydrobiolog Jindřich Duras pro CNN Prima NEWS. „Voda je čistá, takže je to perfektní,“ potvrdil vítězství rybníku jeden z návštěvníků.

V jiných krajích však odebrané vzorky upozornily hygieniky na sinice. Například ve Stříbrném rybníku na Královéhradecku. „Sinice jsou nebezpečné hlavně v případě, že vytvářejí toxiny, a to zejména pro malé děti, těhotné ženy nebo chronicky nemocné osoby,“ upřesnila mluvčí Krajské hygienické stanice Hradec Králové Veronika Krejčí. „Doporučujeme se po koupání osprchovat čistou vodou,“ poradila návštěvníkům.

Sezóna teprve začíná a tak je většina přírodních koupališť zatím bez závad. Voda nevhodná ke koupání je ale například už teď ve Vodní nádrži Sedlice u Pelhřimova.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Sršeň asijská by se brzy mohla vrátit do Česka, varují včelaři. Na predátora chystají pasti

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie