Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Švédsko pozastavilo plány na poskytnutie gripenov Ukrajine. Stíhačky F-16 majú prednosť

Švédsko sa rozhodlo pozastaviť plány na poskytnutie svojich gripenov Ukrajine a umožniť tak prednostné dodanie stíhačiek F-16. Oznámil to v utorok v Bruseli švédsky minister obrany Pal Jonson, píše agentúra Reuters. Kyjev rokoval už od vlaňajška so Štokholmom o možnosti získania stíhačiek Gripen švédskej výroby, pričom táto severská krajina prisľúbila, že ich vyslanie na Ukrajinu […]
Menej ako 1 min. min.

Švédsko sa rozhodlo pozastaviť plány na poskytnutie svojich gripenov Ukrajine a umožniť tak prednostné dodanie stíhačiek F-16. Oznámil to v utorok v Bruseli švédsky minister obrany Pal Jonson, píše agentúra Reuters.

Kyjev rokoval už od vlaňajška so Štokholmom o možnosti získania stíhačiek Gripen švédskej výroby, pričom táto severská krajina prisľúbila, že ich vyslanie na Ukrajinu zváži.

Kyjev očakáva prvé dodávky F-16 už čoskoro, vyhlásil ukrajinský minister obrany Umerov

Krajiny, ktoré plánujú Ukrajine darovať stíhačky typu F-16 americkej výroby, však teraz Štokholm vyzvali, aby s dodávkou gripenov ešte počkal, povedal minister Jonson švédskej tlačovej agentúre TT. Dodal, že takýto krok súvisí s tým, že krajiny sa teraz sústreďujú na to, aby boli na Ukrajine zavedené práve zmienené F-16tky.

Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov v pondelok neskoro večer agentúre Reuters povedal, že Kyjev dostane prvé dodávky F-16tiek už čoskoro. Zároveň však dodal, že zhruba polovica zo zúfalo potrebnej a už aj sľúbenej vojenskej pomoci bohužiaľ prichádza na Ukrajinu neskoro, hoci Kyjev je za ňu Západu vďačný. Z tohto oneskorenia však podľa jeho slov profituje väčší a lepšie vyzbrojený nepriateľ – Rusko, ktoré nasadzuje na front viac vojakov aj techniky.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie