Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Světová smetánka proti krysám na ledě. Finále hokejové NHL slibuje úžasnou podívanou

Je jisté, že Stanley Cup zamíří buď do Edmontonu, či Sunrise, města poblíž floridského Miami. ČTĚTE TAKÉ: Fanoušci byli neskuteční, chválí hokejista Flek. Řekl, proč někteří hráči nebyli u Pavla Ještě nedávno přitom šlo spíše o dva týmy, na kterých si jejich soupeři vylepšovali osobní statistiky. Oilers i Panthers zůstávaly brány play off často zavřené. To […]
Menej ako 1 min. min.

Je jisté, že Stanley Cup zamíří buď do Edmontonu, či Sunrise, města poblíž floridského Miami.

ČTĚTE TAKÉ: Fanoušci byli neskuteční, chválí hokejista Flek. Řekl, proč někteří hráči nebyli u Pavla

Ještě nedávno přitom šlo spíše o dva týmy, na kterých si jejich soupeři vylepšovali osobní statistiky. Oilers i Panthers zůstávaly brány play off často zavřené. To je však pryč. Florida je dnes jedním z nejtalentovanějších týmů v NHL. Ve svém kádru má vynikající hráče jako Matthewa Tkachuka, Aarona Ekblada nebo Sama Reinharta. Všichni jsou ještě pod 30, tudíž v nejlepších letech.

Bránu jistí veterán Sergej Bobrovskij, zkušenosti přináší také Vladimir Tarasenko či Oliver Ekman-Larsson. To vše pod taktovkou finského kapitána s ruskými kořeny Aleksandera Barkova, velezkušeného kouče Paula Mauriceho a seshora řízeno generálním manažerem Billem Zitem.

S postupem do vyřazovací části se navíc na Floridu opět vrátil i jeden z jejich slavných zvyků – házení krys na led. Jde o plyšové či plastové atrapy hlodavců, které mají své kořeny v incidentu ze sezony 1995/1996. Tehdejší lídr týmu Scott Mellanby v šatně hokejkou zabil krysu, v následném utkání dal dva góly. Fanoušci se to dozvěděli a začali góly Floridy slavit právě házením hlodavců na led. Panteři v té sezoně dokráčeli až do finále NHL, kde podlehli Coloradu Avalanche.

Prokousat se až na samý vrchol se Panterům podařilo i loni. Rovněž si ale vylámali zuby na poslední překážce – hokejistům Vegas Golden Knights. Florida tak nyní vyhlíží svoji třetí účast ve finále. Říká se, že do třetice všeho dobrého.

Edmonton cílí na další Stanley Cup

Tentokrát se Kočkám z Floridy postaví do cesty kanadský Edmonton Oilers. Věhlasný klub z mrazivé Alberty se do finále dostal po téměř dvou dekádách. Naposledy o Stanleyův pohár bojoval v roce 2006. Oproti Floridě však už několikrát NHL ovládl.

Oilers za sebou totiž mají fantastická 80. léta. Tehdy tým vedly absolutní legendy světového hokeje. Dres s olejovou kapkou oblékali Mark Messier, Jari Kurri nebo Paul Coffey. Co jméno, to pojem. A to vše pod vedením nejlepšího hráče historie Waynea Gretzkyho.

PODÍVEJTE SE: Hokejoví mistři na Pražském hradě

I dnes má Edmonton ve svých řadách hvězdu první jakosti. Kapitán týmu Connor McDavid je považován za generační talent a pravděpodobně i nejlepšího hokejistu současnosti. Daleko pozadu není ani jeho německý sekundant s českými kořeny Leon Draisaitl.

Ti kanadský tým dříve táhli osamoceni. Dnes jsou ale doplněni bodovými příděly Zacha Hymana, Evana Boucharda nebo Ryana Nugenta-Hopkinse. Svůj tým zvládá i přes občasné výkyvy podržet mladý brankář Stuart Skinner. I když start sezony měli Oilers jako z hororu, poté, co tým převzal nový trenér Kris Knoblauch, se zvedl neuvěřitelným způsobem.

Triumfy Oilers v boji o Stanley Cup jsou už ale vousaté. Jen pro ilustraci – McDavid ani Draisaitl nebyli při posledním vítězství Oilers v NHL ještě naživu. A když hrál Edmonton naposledy ve finále v roce 2006, McDavidovi bylo teprve devět let. Draisaitl byl jen o necelé dva roky starší.

Kdo si odnese stříbrný grál?

Kdo dnes drží trumfy v bitvě o pohár lorda Stanleyho? Tým s úctyhodnou historií, nebo hráči s krysami na ledě?

Pro Olejáře hovoří jednoduchá věc – duo McDavid a Draisaitl. Snad žádný jiný tým nemá tak dominantní dvojici hvězd, které dokážou samy o sobě rozhodnout jakýkoliv zápas. Ne nadarmo se prvně jmenovanému přezdívá „McJesus“. A mladý Němec již mnohokrát dokázal, že v jakémkoliv jiném týmu by byl hlavní hvězdou on, nebýt McDavida.

Panteři sice mají hvězdy jako Tkachuk nebo Barkov, ti se však, při vší úctě k nim, edmontonským hvězdám co se týče umu nejspíš nevyrovnají. Na druhou stranu však mají komplexnější a hlavně zkušenější tým. Loni proti Zlatým rytířům z Las Vegas neuspěli, tentokrát už mohou vědět, jak pohár urvat pro sebe.

Rozdílový faktor je také brankoviště. Jednička Edmontonu Skinner se čas od času nevyhne minelám a stále za sebou nemá mnoho zkušeností. Těmi naopak oplývá ruský veterán Floridy Bobrovskij. Dotáhne Panthers k jejich premiérovému Stanley Cupu, nebo se ke své historické dynastii z 80. let vrátí Edmonton?

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie