Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Světové ekonomické fórum propaguje čtvrť bez aut v holandském Utrechtu (video)

Nedávno jste si zde mohli přečíst o ambiciózním projektu holandského Utrechtu, který byl rozporcován na sedm 10minutových měst. V článku jste se dočetli o protestech místních, kterých se na to, zda o něco podobného stojí, nikdo neptal. Jak se nyní ukazuje, tak tento projekt byl podpořen WEF, které nyní jednu z dotčených čtvrtí propaguje ve […]
Menej ako 1 min. min.

Nedávno jste si zde mohli přečíst o ambiciózním projektu holandského Utrechtu, který byl rozporcován na sedm 10minutových měst. V článku jste se dočetli o protestech místních, kterých se na to, zda o něco podobného stojí, nikdo neptal.

Jak se nyní ukazuje, tak tento projekt byl podpořen WEF, které nyní jednu z dotčených čtvrtí propaguje ve svém videu. V celé čtvrti by neměl nikdo vlastnit auto, k dispozici budou pouze auta sdílená – a to v počtu 3 aut na 10 domů.

O tom, že sami místní mají s projektem do značné míry problémy, se již samozřejmě WEF nezmiňuje.

Světové ekonomické fórum ve videu propaguje čtvrť bez aut v Utrechtu, kde by mělo letos žít více než 12 000 lidí.

Pokud lidé více jezdí na kole, je to lepší pro jejich zdraví. Snižuje se také znečištění ovzduší, uvádí WEF ve videu.

V této čtvrti už lidé nebudou vlastnit auto, ale budou ho sdílet s jinými rodinami. Infrastruktura v okrese bude zaměřena na jízdní kola a veřejnou dopravu. Na každých 10 domů budou tři parkovací místa.

 

Na webových stránkách čtvrti se uvádí: „Merwede bez aut bude jedinečnou městskou čtvrtí Utrechtu. Zde můžete žít společně zdravě a příjemně. Se spoustou zeleně na hraní a setkávání. A veškerá občanská vybavenost města v těsné blízkosti.“

Podle WEF byl Utrecht v roce 2019 nejlepším cyklistickým městem na světě.

Jisté je, že auta jsou jen první krok. Počítá se také s tím, že v budoucnu bude již výlučně sdílené bydlení.

K tomu se dojde tak, že stávající vlastníci si nebudou moci dovolit platit rostoucí daně a zejména majitelé starších nemovitostí nebudou schopni dodržovat nařízení stran jejich energetické náročnosti. Nemovitosti pak budou postupně vyvlastňovány a využívány ke sdílenému bydlení.

Přesně to je ono „nebudete nic vlastnit a budete šťastni,“ jak již před lety předpovědělo WEF. Zatím se nezdá, že by se tuto agendu kdokoli pokoušel zastavit.

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie