Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Svetoví lídri si pripomenuli 80 rokov od vylodenia v Normandii: Ustupovať diktátorom je nemysliteľné

Oslavy 80. výročia spojeneckého vylodenia v Normandii za druhej svetovej vojny zatienila vojna na Ukrajine, ktorú dnes vo svojich prejavoch spomenuli americký prezident Joe Biden i jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron. Ten na slávnostnom ceremoniáli poďakoval veteránom, Biden pripodobnil vtedajšie udalosti výzvam, s ktorými sa teraz stretávajú Ukrajinci vo vojne proti Rusku. Tisíce ľudí Ceremónií […]
Menej ako 1 min. min.

Oslavy 80. výročia spojeneckého vylodenia v Normandii za druhej svetovej vojny zatienila vojna na Ukrajine, ktorú dnes vo svojich prejavoch spomenuli americký prezident Joe Biden i jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron.

Ten na slávnostnom ceremoniáli poďakoval veteránom, Biden pripodobnil vtedajšie udalosti výzvam, s ktorými sa teraz stretávajú Ukrajinci vo vojne proti Rusku.

Tisíce ľudí

Ceremónií v severnom Francúzsku sa zúčastnili aj ďalší svetoví štátnici vrátane britského kráľa Karola III., ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského alebo českého prezidenta Petra Pavla. Ruskí predstavitelia naopak chýbali.

Deň plný pripomienok začal dnes za úsvitu presne osem desiatok rokov po tom, ako sa spojenecké vojská vylodili na breh na piatich plážach s krycími názvami Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword. Na miesto dnes dorazili tisíce ľudí, aby vzdali hold padlým aj veteránom a obetiam.

Znásilniť a hodiť to na černocha. Hovoriť o temnej stránke vylodenia v Normandii bolo pre Američanov dlho tabu

Námornú inváziu historicky nevídaných rozmerov, ktorá spojeneckým vojskám zabezpečila rozhodujúce víťazstvo nad nacistickým Nemeckom na západnom fronte, si pripomenuli radom ceremónií. Kvôli vysokému veku veteránov, ktorí boli v Deň D na francúzskych plážach, sa ich počet na oslavách stále znižuje.

Biden v prejave v normandskom Colleville-Sur-Mer varoval, že demokracia je v najväčšom ohrození od druhej svetovej vojny. Boj Ukrajincov proti ruskej agresii podľa neho vystihuje vtedajšieho ducha a uviedol, že aktuálny konflikt je súčasťou nikdy nekončujúceho boja medzi diktatúrou a slobodou.

Ustupovanie diktátorom

Ustupovať diktátorom je nemysliteľné, zdôraznil a zároveň vyzdvihol odvahu Ukrajincov. “Na Ukrajinu vpadol tyran, bojujú s mimoriadnou odvahou, utrpeli veľké straty, ale nikdy neustúpia,” vyhlásil Biden.

“Vzdať sa tyranom, podvoliť sa diktátorom je jednoducho nemysliteľné,” povedal tiež šéf Bieleho domu na ceremónii, ktorá sa konala na americkom cintoríne v Normandii. “Ak to urobíme, znamenalo by to, že sme zabudli čo sa stalo tu na tých posvätných plážach,” pokračoval Biden a uviedol, že vtedajšiu jednotu dnes preukazujú aj spojenci v NATO.

Macron pred veteránmi a svetovými lídrami poďakoval Ukrajincom za “zmysel pre slobodu” a odvahu, ktorú preukazujú v boji proti ruským silám. “Sme tu a neustúpime,” sľúbil ďalšiu podporu napadnutej krajine.

Večná vďačnosť

Vďačnosť veteránom z pamätného dňa druhej svetovej vojny okrem Macrona vyjadril aj francúzsky premiér Gabriel Attal. “Naša vďačnosť je večná,” povedal na kanadské spomienkové slávnosti v Courseulles-sur-mer. “Francúzsko nikdy nezabudne na tých, ktorí za ňu zomreli,” dodal za prítomnosti kanadského premiéra Justina Trudeaua.

Parašutisti nad Normandiou odštartovali oslavy výročia Dňa D

Kráľ Karol III. a britský premiér Rishi Sunak boli medzi účastníkmi ceremoniálu, ktorý sa konal na počesť vojakov, ktorí sa vylodili na pláži Sword Beach. Britský panovník vo svojom prejave povedal, že svet mal šťastie, že jedna generácia “neuhla”, keď bola povolaná. V prejave vo francúzštine rovnako vzdal hold “nepredstaviteľnému počtu” francúzskych civilistov, ktorí padli v bitke o Normandiu, a statočnosti a obetavosti francúzskeho odboja.

Hoci výročie vylodenia pripadá na dnešok, množstvo pripomienkových akcií, príprav a osláv porážky nemeckých okupantov vo Francúzsku sa konalo už v stredu a ďalšie sú naplánované na piatok.

“Sú veci, za ktoré stojí za to bojovať,” povedal veterán z druhej svetovej vojny Walter Stitt, ktorý bojoval v tancoch a v júli sa dožije 100 rokov, keď tento týždeň navštívil pláž Omaha. “Aj keď by som si želal, aby to išlo aj inak, ako sa snažiť navzájom zabiť. Raz sa to naučíme, ale ja už pri tom nebudem, “dodal.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie