Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Svieže, zdravé a krásne ruže. Stačí použiť tento lacný liek z lekárne

05.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VitCOM Photo shutterstock/Parilov). Ako účinné hnojivo na ružové kríky sa osvedčuje aj ricínový olej, ktorý sa bežne používa na vlasy a nechty. Jeho pravidelné používanie stimuluje ruže k intenzívnemu rastu a kvitnutiu, vďaka čomu záhrada poteší pestrými, živými kvetmi. Tento jednoduchý, lacný produkt dostupný v lekárňach dokáže zmeniť vzhľad […]
Menej ako 1 min. min.

05.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VitCOM Photo shutterstock/Parilov).

Ako účinné hnojivo na ružové kríky sa osvedčuje aj ricínový olej, ktorý sa bežne používa na vlasy a nechty. Jeho pravidelné používanie stimuluje ruže k intenzívnemu rastu a kvitnutiu, vďaka čomu záhrada poteší pestrými, živými kvetmi. Tento jednoduchý, lacný produkt dostupný v lekárňach dokáže zmeniť vzhľad každej záhrady. Vysvetľujeme, ako pripraviť domáce hnojivo s ricínovým olejom a ako ho používať.

Skvelé hnojivo na ruže.
Foto: shutterstock/VitCOM Photo shutterstock/Parilov

Hnojenie ruží ricínovým olejom

Účinným hnojivom pre ruže je aj ricínový olej obľúbený v kozmetike. Jeho hlavnou zložkou je kyselina ricínolejová, ktorá tvorí asi 90 % obsah oleja. Táto špecifická mastná kyselina má antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti, ktoré pomáhajú chrániť rastliny pred infekciami. Ricínový olej obsahuje aj ďalšie mastné kyseliny, ako je kyselina olejová a kyselina linolová, ktoré podporujú proces fotosyntézy a posilňujú bunkovú štruktúru rastlín, čím prispievajú k ich zdravému rastu.

Pravidelné prihnojovanie ruží ricínovým olejom prináša množstvo výhod. V prvom rade podporuje rozvoj silných a zdravých koreňov, čo umožňuje rastlinám lepšie prijímať vodu a minerály z pôdy. Zvýšená absorpcia týchto prvkov sa premieta do bohatšieho kvitnutia a intenzívnejšieho rastu ružových kríkov.

Ricínový olej vďaka svojim prírodným vlastnostiam podporuje rastliny aj v boji s nepriaznivými podmienkami prostredia, akými sú sucho či zmeny teplôt. Mastné kyseliny obsiahnuté v oleji vytvárajú na povrchu pôdy tenkú vrstvu, ktorá obmedzuje odparovanie vody, čo pomáha udržiavať vlhkosť pôdy na dlhší čas. To je dôležité najmä v obdobiach sucha, keď je prístup k vode obmedzený. To umožňuje rastlinám lepšie sa prispôsobiť meniacim sa podmienkam a udržiavať zdravý rast a kvitnutie.

Ako pripraviť hnojivo na ruže a postrek s ricínovým olejom

Na prípravu ružového hnojiva z ricínového oleja jednoducho zmiešajte 1 polievkovú lyžicu prípravku s 10 litrami vody (najlepšie dažďovej). Toto hnojivo je možné použiť raz za mesiac. Najlepšie večer alebo pri zamračenom dni.

Na postrek zmiešajte lyžicu ricínového oleja s litrom vody a niekoľkými kvapkami prostriedku na umývanie riadu. Takto získanou zmesou postriekame rastliny raz za 2-3 týždne. Pri ošetrovaní venujeme osobitnú pozornosť stonkám a spodnej strane listov. Pamätajte, že postrek by sa nemal vykonávať za slnečného dňa.

Použitie ricínového oleja na zalievanie ruží

Hotový roztok by sa mal použiť na zavlažovanie ruží raz za mesiac. Najlepšie je to urobiť za zamračeného dňa alebo večer, aby sa zabránilo vyparovaniu vody a zabezpečila sa rovnomerná absorpcia pôdou. Hnojivo je možné použiť aj na rastliny v črepníkoch. Ak spozorujeme, že sa na vodnej hladine zhromažďujú čiastočky oleja, prípravok pred použitím dôkladne premiešajte.

Pri používaní ricínového oleja ako hnojiva je potrebné pamätať na niekoľko dôležitých otázok. V prvom rade sa vyhnite používaniu hnojív počas slnečných dní, pretože vysoké teploty môžu spôsobiť rýchle vyparovanie vody, čo znižuje jeho účinnosť.

Dôležitá je aj pravidelná kontrola stavu rastlín a pôdy – ak sa objavia známky presýtenia olejom, ako je zmena farby listov alebo zníženie intenzity kvitnutia, hnojenie treba na niekoľko týždňov prerušiť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pamätajte na to a vaše tuje budú rásť ako burina. To zaručuje vysoký a hustý živý plot

Namiesto pridávania do sendvičov zmiešajte a zalejte fuksiu. Toľko kvetov ste ešte nevideli

The post Svieže, zdravé a krásne ruže. Stačí použiť tento lacný liek z lekárne appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie