Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Svobodné Sasko dnes bojuje o Säxit: Strana žádá odtržení Saska od Německa (video)

Stále častěji si můžete v různých diskuzích na německých webech přečíst postesky pamětníků z oblasti východního Německa, kteří jsou den za dnem více znechuceni životem ve sjednocené zemi. Vadí jim sjednocené Německo, kde dochází k deindustrializaci, kde je zcela rozdílné politické klima v porovnání západ – a východ a kde se je centrální vláda snaží […]
Menej ako 1 min. min.

Stále častěji si můžete v různých diskuzích na německých webech přečíst postesky pamětníků z oblasti východního Německa, kteří jsou den za dnem více znechuceni životem ve sjednocené zemi.

Vadí jim sjednocené Německo, kde dochází k deindustrializaci, kde je zcela rozdílné politické klima v porovnání západ – a východ a kde se je centrální vláda snaží vyměnit za Araby a Afričany a převést do budoucího chalífátu.

Dnes se v Německu nekonají pouze eurovolby, ale například v Sasku probíhají také komunální volby. Pro stranu Svobodné Sasko má jít i o jakési referendum o Německu.

Strana totiž nabízí Säxit – odchod Saska z Německa a vytvoření samostatné země. Pokud kandidáti strany uspějí, lze předpokládat, že podobné názory rezonují zřejmě většinou této spolkové země…

Chtějí se přesunout na co nejvíce radnic a přenést svůj protest z ulic do parlamentů. Jejich cíl: „Säxit,“ odchod ze SRN, konec útlaku. Status v pátek exkluzivně hovořil s Martinem Kohlmannem ze Svobodných Sasů.

Dále již najdete zajímavý rozhovor, ve kterém se o úmyslech této strany dozvíte víc:

Pane Kohlmanne, jste v závěrečném spurtu volební kampaně. Jak se vede?

Martin Kohlmann: Jde to velmi dobře. Máme mnoho pomocníků a dobrovolníků, kteří se sami hlásí a dávají pozitivní zpětnou vazbu. Jsem optimista, že se dostaneme do všech okresních rad a do tří nezávislých měst. Navíc soutěžíme asi ve 40 menších městech a myslím, že i tam budeme úspěšní.

Svobodní Sasové vynikají tím, že se distancují od Spolkové republiky Německo (SRN). Proč se cítíte SRN utlačováni?

Martin Kohlmann: Důvodů je mnoho. V období koronaviru byl odpor vůči opatřením největší v Sasku. Pokud jde o zahraniční politiku, nechceme být zataženi do války s Ruskem a jsme kritičtí k politice sankcí.

Historicky bylo Sasko kdysi průmyslovým srdcem Evropy, ale po pádu Berlínské zdi jsme byli uvrženi do chudoby. Máme nejnižší míru vlastnického bydlení v Evropě. Mnoho vlivných pozic stále zastávají západní Němci, což ovlivňuje naši nezávislost.

Takže bojujete proti cizí nadvládě?

Martin Kohlmann: Ano, máme jak novou nižší třídu, která nás štve, tak vyšší třídu, která je tu 30 let a není pro nás dobrá.

Začínali jste jako občanské hnutí v odboji proti Covidovým restrikcím. Jaká je současná situace?

Martin Kohlmann: Za chvíli budeme mít závěrečnou demonstraci v Chemnitzu a uvidíme, kolik lidí přijde. Stále existuje mnoho otázek, které hýbou lidmi a ovlivňují politická rozhodnutí. I když odpor již není tak velký jako v období koronaviru, stále je dostatek lidí ochotno vyjít do ulic.

Proč přinášíte protesty občanů do parlamentu?

Martin Kohlmann: Jsou tři hlavní důvody: Za prvé, získáváme informace, které bychom jinak neměli. Za druhé můžeme nastavit zrcadlo ostatním politikům a zabránit jim, aby později řekli, že o tom nic nevěděli. Za třetí, potřebujeme lidi, kteří si osvojili základy místní politiky, aby byli v budoucnu lépe připraveni.

Vaše hnutí se programově překrývá s AfD nebo jinými stranami. Co říkáte těmto stranám?

Martin Kohlmann: AfD se nemusí cítit ohrožena. Nejen, že jim bereme voliče, ale mobilizujeme i ty, kteří k volbám ještě nechodili. Navíc jsou tu rozdíly v obsahu, protože AfD se snaží zavděčit úřadům, zatímco my zásadně zpochybňujeme systém.

Usilujete také o vystoupení ze Spolkové republiky. Je pro vás Rakousko vzorem?

Martin Kohlmann: Ano, Rakousko ukazuje, že větší nezávislost má své výhody, jako je neutralita. Chceme více samostatnosti Saska.

Proč se vám daří mobilizovat tolik lidí?

Martin Kohlmann: My nabízíme reálnou alternativu, zatímco ostatní strany podporují stávající systém. To inspiruje mnohé, kteří dosud nebyli schopni se stranickým systémem nic dělat.

Kolik procent očekáváte ve volbách?

Martin Kohlmann: Těžko říct. Je důležité, abychom se posunuli do všech okresních rad. Zda se tak stane s 3, 5, 8 nebo 10 procenty, se teprve uvidí.

Nebojíte se, že vás systém svrhne?

Martin Kohlmann: Svévolná opatření jsou samozřejmě možná. Sebevražda ze strachu ze smrti však není řešením. Děláme to, co si myslíme, že je správné.

Proč jsou Sasové tak nebojácný národ?

Martin Kohlmann: Sasové byli vždy bojovní. To se ukázalo v historii, například při obléhání Vídně Turky nebo při pádu Berlínské zdi v roce 1989.

Chtěli byste k volbám dodat ještě něco?

Martin Kohlmann: Máme radost z každého, kdo přijde k volbám a dá nám svůj hlas. Pokud chcete zásadní změnu politiky, nemůžete si vybrat lepší stranu než jsou Svobodní Sasové.

Rozhovor (německy) najdete níže:

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie