Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Taiwan čelí viac ako pol storočia čínskemu zastrašovaniu, vyhlásila bývalá prezidentka Cchaj Jing-wen

Taiwan čelí viac ako pol storočia čínskemu zastrašovaniu. Hrozby sa zosilneli po tom, čo začal byť súčasťou medzinárodnej komunity a čo demokratickí lídri vyjadrili svoju podporu a ochotu spolupracovať a navštíviť Taiwan, povedala v prejave na konferencii Forum 2000 v Prahe bývalá taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Svetové demokracie v minulých rokoch čelili mnohým výzvam, autoritárske […]
Menej ako 1 min. min.

Taiwan čelí viac ako pol storočia čínskemu zastrašovaniu. Hrozby sa zosilneli po tom, čo začal byť súčasťou medzinárodnej komunity a čo demokratickí lídri vyjadrili svoju podporu a ochotu spolupracovať a navštíviť Taiwan, povedala v prejave na konferencii Forum 2000 v Prahe bývalá taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Svetové demokracie v minulých rokoch čelili mnohým výzvam, autoritárske režimy sa stali sebavedomejšie vo svojom štýle vládnutia, uviedla.

Taiwanská exprezidentka bez podrobností spomenula, že Čína dnes začala ďalšie vojenské cvičenie v okolí ostrova a označila ich za varovanie pred separatistickými činmi. Čínska armáda podľa agentúry Reuters oznámila, že jej lode a lietadlá sa k Taiwanu priblížia zo severu, juhu, východu aj z Taiwanského prielivu. Taiwanská vláda krok označila za ďalšiu provokáciu ohrozujúcu stabilitu v regióne, ministerstvo obrany však uviedlo, že konflikt nebude eskalovať, zvýšilo ale pohotovosť.

Vojenské manévre Číny pri Taiwane zatiaľ nechávajú svetové trhy v pokoji. Akciové indexy začali týždeň rastom

„Viac ako pol storočia Taiwan čelí trvalému zastrašovaniu zo strany čínskeho komunistického režimu, ktorý sa pokúša akýmkoľvek spôsobom Taiwan anektovať,“ uviedla. „Tieto hrozby stále zosilňujú, ako sa Taiwan stáva integrálnou súčasťou medzinárodného spoločenstva a keď demokracia a ich lídri dávajú najavo svoju podporu a ochotu spolupracovať a navštíviť Taiwan,“ povedala Cchaj Jing-wen.

Takáto skúsenosť však podľa nej viedla k tomu, že sa taiwanská spoločnosť a jej lídri stali odolnými a pragmatickými. Na zastrašovanie reagovala bezpečnostnou spoluprácou s rovnako zmýšľajúcimi spojencami, ale tiež napríklad zameraním na armádne reformy, civilnú obranu a médiá.

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. To síce Taiwan oficiálne neurobil, napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle.

Ruská agresia viedla podľa českého prezidenta Pavla k nárastu narušovania ľudských práv v ďalších krajinách

Medzi výzvami, ktorým v poslednej dobe čelili demokracia všade po svete, Cchaj Jing-wen spomenula koronavírusovú pandémiu, následný ekonomický pokles, dôsledky klimatickej zmeny či vojnu. Autoritárske režimy podľa nej posilňovali a tamojší lídri chcú vyvážať svoj štýl vládnutia do zvyšku sveta napríklad cez vojenské hrozby a rôzne aktivity radiace sa do takzvanej šedej zóny.

Cchaj Jing-wen tiež uviedla, že taiwanská vláda výrazne podporuje Ukrajinu po nevyprovokovanej ruskej invázii. Spomenula humanitárnu pomoc, ale aj to, že sa Taiwan pripojil k demokratickým spojencom v ekonomických sankciách proti Rusku, napríklad zaviedol embargo na predaj strategických komodít, akými sú polovodiče či produkty leteckého a kozmického priemyslu.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie