Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

TAJNÉ jarné triky profesionálov pre fantastickú ÚRODU! Pomôže vám obyčajná žíhľava

Chcete si už teraz na jar zaistiť bohatú úrodu počas celej pestovateľskej sezóny? Pripravte si živnú pôdu, ktorá vám zaručí mnohonásobne väčšiu úrodu. Pokiaľ patríte medzi aktívnych pestovateľov a záhradníkov, určite ste s prácami na záhrade už začali, pretože tento rok jarné počasie zahradničeniu pomerne praje. Doprajte pestovaným plodinám výživnú pôdu, v ktorej sa im bude […]
Menej ako 1 min. min.

Chcete si už teraz na jar zaistiť bohatú úrodu počas celej pestovateľskej sezóny? Pripravte si živnú pôdu, ktorá vám zaručí mnohonásobne väčšiu úrodu.

Pokiaľ patríte medzi aktívnych pestovateľov a záhradníkov, určite ste s prácami na záhrade už začali, pretože tento rok jarné počasie zahradničeniu pomerne praje.

Doprajte pestovaným plodinám výživnú pôdu, v ktorej sa im bude dariť. Skúste to ako profesionáli s domácim hnojivom, ktoré si môžete jednoducho vyrobiť sami.

Budete navyše šetrní k životnému prostrediu a nemusíte sa obávať, že by váš zber nebol v bio kvalite.

Je čas mať pripravené záhony

Počas marca a apríla je čas na prípravu úrodných záhonov s pôdou, ktorá obsahuje dostatočné množstvo živín a mikrofauny. Preto ich prevzdušnite ryľovaním a zbavte buriny.

Dodajte do pôdy živiny

K príprave záhonov patrí aj riadne prihnojenie. Lepšie je vždy používať organické hnojivá, a preto je výhodou, ak môžete použiť vlastný odležaný kompost alebo hnoj a zapracovať ho do pôdy.

Na ďalšie hnojenie si potom môžete pripraviť žihľavovú zálievku.

Žihľava obsahuje veľké množstvo železa, dusíka, fosforu, zinku, horčíka a draslíka, čo podporuje obranyschopnosť pestovaných plodín. Významné zastúpenie majú aj vitamíny B, C a E a betakarotén.

V žihľave sú tiež látky, ktoré u niektorej zeleniny dokážu potlačiť prípadnú horkosť.

Ako si pripraviť zálievku zo žihľavy

Na výrobu budete potrebovať iba pár surovín, vhodnú nádobu a vodu. Nazbierajte si žihľavu bez kvetov, aby sa vám náhodou žihľava nerozrástla v záhone. Nasekajte ju a vložte do 2/3 objemu nádoby, ktorá nie je z kovu.

Následne ju zalejte najlepšie odstátou vodou, aby bola pod hladinou. Potom nechajte žihľavu na teplom mieste kvasiť, a to 2 až 3 týždne.

Zhruba raz za deň zmes premiešajte. Akonáhle sa prestanú na povrchu tvoriť bublinky a kvas začne mať charakteristický zápach, hnojivo máte pripravené. Nádobu nezakrývajte a nechajte ju po celý čas otvorenú, aby mohla dýchať.

Ako hnojivo používať

Vzniknutý žihľavový koncentrát zrieďte v pomere 1:10 s vodou a hnojte s ním raz do mesiaca. Pokiaľ ho chcete používať častejšie, zrieďte ho v pomere 1: 50. Tento variant je možné využiť počas sezóny na všetky rastliny a plodiny, ktoré na záhrade pestujete.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

The post TAJNÉ jarné triky profesionálov pre fantastickú ÚRODU! Pomôže vám obyčajná žíhľava appeared first on Šikovník.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie