Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Takéto zemiaky sú toxické. Radšej ich nejedzte!

23.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Zemiaky sú jednou z najrozšírenejších druhov zeleniny na svete a tvoria bežnú súčasť našej každodennej stravy. Keď si však všimneme, že naše zemiaky získavajú zelený odtieň, mali by sme byť opatrní. Zelené zemiaky totiž obsahujú toxický solanín, ktorého konzumácia môže viesť k vážnym zdravotným problémom a dokonca […]
Menej ako 1 min. min.

23.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).

Zemiaky sú jednou z najrozšírenejších druhov zeleniny na svete a tvoria bežnú súčasť našej každodennej stravy. Keď si však všimneme, že naše zemiaky získavajú zelený odtieň, mali by sme byť opatrní. Zelené zemiaky totiž obsahujú toxický solanín, ktorého konzumácia môže viesť k vážnym zdravotným problémom a dokonca ku kóme.

Zemiaky sú jednou z najrozšírenejších druhov zeleniny na svete a tvoria bežnú súčasť našej každodennej stravy.
Foto: shutterstock/New Africa

Solanín „farbí“ zemiaky na zeleno

Solanín je organická chemická zlúčenina, glykoalkaloid, ktorý sa prirodzene vyskytuje v zemiakoch, ale v oveľa menšom množstve. Zelená farba zemiakov je jedným z najistejších ukazovateľov vysokej koncentrácie solanínu. Táto farba zeleniny je výsledkom vysokého obsahu chlorofylu, ktorý priamo súvisí s prítomnosťou solanínu.

Solanín sa hromadí najmä v šupke zemiakov a v charakteristických zelených škvrnách na šupke. Zvýšenie koncentrácie solanínu je často spôsobené nevhodným skladovaním zeleniny, napríklad keď je vystavená slnečnému žiareniu alebo je dlho skladovaná na osvetlenom mieste.

Solanín sa hromadí najmä v šupke zemiakov a v charakteristických zelených škvrnách na šupke.
Foto: shutterstock/Alex Milan

Ako správne skladovať zemiaky?

Aby sa minimalizovalo klíčenie zemiakov, ktoré môže tiež svedčiť o vysokom obsahu solanínu, je potrebné dbať na správne podmienky skladovania. Zemiaky by sa mali skladovať na chladnom a tmavom mieste, napríklad v špajze alebo pivnici, a mali by mať stálu cirkuláciu vzduchu. Vyhnite sa ich skladovaniu v plastových vreciach – lepšou voľbou sú koše alebo debny.

Dávajte si pozor na zemiaky. Sú jedovaté!

Zemiaky s viditeľnými klíčkami alebo zelenými škvrnami môžu obsahovať vysoké koncentrácie solanínu. Hoci niektorí tvrdia, že stačí odstrániť takúto časť zemiaka, aby bol vhodný na konzumáciu, je lepšie sa konzumácii takýchto zemiakov úplne vyhnúť.

Nezabudnite, že kľúčom k zabráneniu nebezpečenstva solanínu je správne skladovanie zemiakov. Ak si chcete vychutnať bezpečné a zdravé jedlo, vždy pred konzumáciou zemiakov skontrolujte ich stav.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kto by nemal jesť zemiaky? Jedna skupina by ich mala vylúčiť zo svojho jedálnička

Kedy sadiť zemiaky? Záhradkársky kalendár neklame, vyberte tento čas a budú zdravé a prosperujúce

The post Takéto zemiaky sú toxické. Radšej ich nejedzte! appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie