Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Takmer nikto o nej nepočul a je to skutočný poklad. Pridajte si ju do polievky a sledujte, ako vám boky miznú pred očami

21.04.2024 Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nungning20). Okra jedlá, známejšia ako okra, je známa už po stáročia, a to nielen v kuchyni. Hoci sa stále považuje za pomerne exotickú zeleninu, v obchodoch sa objavuje čoraz častejšie. Ako okra chutí, ako ju pripraviť a prečo by ste ju mali zaradiť do svojho jedálneho lístka? Ako jesť okru […]
Menej ako 1 min. min.

21.04.2024 Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nungning20).

Okra jedlá, známejšia ako okra, je známa už po stáročia, a to nielen v kuchyni. Hoci sa stále považuje za pomerne exotickú zeleninu, v obchodoch sa objavuje čoraz častejšie. Ako okra chutí, ako ju pripraviť a prečo by ste ju mali zaradiť do svojho jedálneho lístka?

Ako jesť okru a ako chutí okra? Má množstvo zdravotných vlastností
Foto: shutterstock/Nungning20

Okra je známa už dlho, hoci na Slovensku nepatrí medzi obľúbené rastliny v kuchyni. Charakteristicky tvarované struky sa konzumujú ako zelené fazuľky, ale zelenina sa používa aj na zahusťovanie polievok a omáčok. Okra je na Slovensku známa pod názvom Ibištek jedlý. V anglicky hovoriacich krajinách je známa pod názvom Ladies fingers.

Ako chutí okra? Pozornosť nevzbudzuje len jej vzhľad

Chuť tejto zeleniny niektorí prirovnávajú k cuketám, baklažánom alebo zelenej fazuľke. Niektorí upozorňujú na jemnú, mierne trávovú a sviežu chuť. Najcharakteristickejšou vlastnosťou okry je však dužina, ktorá je hustá a lepkavá, s hlienom pochádzajúcim z vlákniny. Okra sa môže konzumovať celá spolu so semenami, a to ako varená alebo predvarená, ale aj surová. Bez tepelnej úpravy chutí okra jedlá trochu ako zelená paprika.

Dusená okra s bielou ryžou
Foto: shutterstock/Food Shop

Prečo jesť okru? Má veľa cenných zložiek a málo kalórií

Okra má relatívne málo kalórií, v 100 g je len 33 g kcal. Má veľa vlákniny (3,2 g), vápnika (82 mg), draslíka (299 mg) a vitamínov. Na druhej strane semená obsahujú veľa zinku. Je to tiež baňa antioxidantov. Odborníci na výživu poukazujú na množstvo prospešných vlastností tejto zeleniny, vrátane trávenia, zmiernenia vredov a podpory imunitného systému. Okra tiež znižuje hladinu glukózy v krvi. Preto sa ju oplatí zaradiť do svojho jedálnička najmä počas chudnutia, hoci by ste mali pamätať na to, aby ste okru nekonzumovali vo veľkých množstvách. Obsahuje totiž veľa oxalátov, ktoré môžu prispieť k vzniku obličkových kameňov, a prebytok fruktánov zasa môže viesť k tráviacim nepríjemnostiam.

Ako jesť okru? Dajte ju do polievky namiesto smotany

Struky môžete variť, piecť v rúre, grilovať a podávať ako prílohu k večeri alebo šalátu. Môžete ju jesť aj surovú a po nakrájaní ju pridať do omáčok a polievok. Okra tu bude dobre fungovať ako prírodné zahusťovadlo. To všetko vďaka dužine, ktorá bude zdravšou a nízkokalorickou náhradou smotany a zápražky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Táto šťava je pokladom zdravia. Ľahko si ju pripravíte doma

Hit školských jedální z čias socializmu. Prekonáva módnu ovsenú kašu

The post Takmer nikto o nej nepočul a je to skutočný poklad. Pridajte si ju do polievky a sledujte, ako vám boky miznú pred očami appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie