Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Takto často by ste mali čistiť rúru. Ako to nerobíte, hrozí vám toto

Ak ste rúru riadne nevyčistili viac ako tri mesiace, podľa odborníkov to nie je dobré. Aby vaša rúra piekla a fungovala čo najdlhšie, potrebuje hĺbkové čistenie každý štvrťrok. Ale nebojte sa, jej drhnutím nestrávite celý víkend. Stačí na to jedlá sóda, ocot a niekoľko trikov. Čo si pripraviť? Jedlú sódu. (Jedlá sóda je ako rodený […]
Menej ako 1 min. min.

Ak ste rúru riadne nevyčistili viac ako tri mesiace, podľa odborníkov to nie je dobré. Aby vaša rúra piekla a fungovala čo najdlhšie, potrebuje hĺbkové čistenie každý štvrťrok. Ale nebojte sa, jej drhnutím nestrávite celý víkend. Stačí na to jedlá sóda, ocot a niekoľko trikov.

Čo si pripraviť?

Jedlú sódu. (Jedlá sóda je ako rodený čistič rúry. Jej účinnosť je neuveriteľná a navyše je veľmi bezpečná, a to ako pre našu pokožku, tak aj pre jedlo, ktoré sa čoskoro dostane do rúry).

voda

gumené rukavice

biely ocot

fľaša s rozprašovačom

handrička

Čistenie rúry krok za krokom

Celý proces bude trvať 13 – 14 hodín, ale nebojte sa, zapojíte sa len na chvíľu, čistenie si musíte ešte trochu naplánovať, rúra bude mimo prevádzky pol dňa. Alebo celú noc.

Vyberte stojany z rúry a rozložte ich na uterák alebo noviny.

Urobte si pastu z jedlej sódy. Zmiešajte jedlú sódu s vodou v pomere 1:1, najlepšie pol šálky a pol šálky, ak potrebujete, dávku zdvojnásobte.

Pastu z jedlej sódy naneste na celý vnútrajšok rúry okrem vykurovacích telies, pričom radšej použite gumené rukavice. Na silne znečistené miesta dajte viac pasty.

Teraz ste voľní. Pastu nechajte pôsobiť 12 hodín.

Rošty namočte na 2 hodiny do teplej vody, najlepšie do osušky. Potom ich dôkladne vydrhnite.

Po 12 hodinách pôsobenia jedlej sódy celú rúru utrite. Ak sa niektoré pripáleniny ešte držia, použite drevenú špachtľu. Rozhodne nepoužívajte drôtenú metlu.

Nalejte biely ocot do fľaše s rozprašovačom a postriekajte ním celý vnútrajšok rúry.

Na sklo rúry tiež naneste pastu z jedlej sódy, nechajte ju pôsobiť pol hodiny a potom ju zotrite.

Nakoniec celú rúru, zvnútra aj zvonku, utrite handričkou a vždy na ňu nastriekajte biely ocot.

Prečo čistiť rúru?

Samozrejme, kvôli estetike, vôni, ale aj kvôli zdraviu. Špinavá rúra nielenže zhoršuje chuť jedla, ale môže mať vplyv aj na kvalitu a zdravotnú nezávadnosť jedla, ktoré v nej pripravujete. Navyše, nevyčistená rúra odíde skôr. A to si nikto neželá.

Ako často by som mal čistiť rúru?

Je to nepríjemné, ale po každom použití (a po vychladnutí) ju utrite vlhkou handričkou zvonka aj zvnútra. Tým prakticky zabránite akémukoľvek nežiaducemu usadzovaniu nečistôt. Ak máte práve „šťastie“, raz za mesiac si ju vezmite trochu drsnejšie, handrou alebo neabrazívnou špongiou a jarovou vodou.

A čo samočistiaca funkcia?

Samočistenie áno, ale. Odborníci sa zhodujú, že používanie funkcie samočistenia je bezpečné a vhodné pre spotrebiče, ktoré sú v dobrom technickom stave, takže musíte zvážiť, ako je na tom vaša rúra práve teraz. Potom tiež zvážte, že počas tohto procesu sa tri až šesť hodín uvoľňujú pachy a škodlivé výpary, preto je veľmi dôležité dôkladne vetrať a najlepšie je nebyť v blízkosti rúry. Predtým, ako sa pustíte do pečenia, si nezabudnite prečítať návod na použitie konkrétnej rúry.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie