Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Takto cuketu nikdy nejedzte. Je to nebezpečné. Mohli by ste za to zaplatiť aj životom

25.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Valentyn Volkov). Čo všetko môžete pripraviť z cukety? Prakticky čokoľvek. Táto obľúbená zelenina je ideálna na obedy. Okrem toho má veľa výživových hodnôt a je veľmi zdravá. Bohužiaľ, pri výbere toho, čo pridáme do nášho jedálneho lístka, musíme byť opatrní. Niekedy si môžeme viac uškodiť ako pomôcť. Cuketa ako […]
2 min.

25.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Valentyn Volkov).

Čo všetko môžete pripraviť z cukety? Prakticky čokoľvek. Táto obľúbená zelenina je ideálna na obedy. Okrem toho má veľa výživových hodnôt a je veľmi zdravá. Bohužiaľ, pri výbere toho, čo pridáme do nášho jedálneho lístka, musíme byť opatrní. Niekedy si môžeme viac uškodiť ako pomôcť.

Cuketa ako príloha k večeri je výborný nápad. Dajte si však pozor, keď sa stane horkou.
Foto: Shutterstock/Valentyn Volkov

Cuketa je chutná zelenina s mnohými výživovými hodnotami, ktorá sa výborne hodí na grilovanie, do šalátov aj ako príloha k obedu. Bohužiaľ, niekedy by sme sa mali mať na pozore, akonáhle sa jej chuť mierne zmení. V najhoršom prípade sa konzumácia jedovatého exemplára môže skončiť návštevou nemocnice alebo smrťou.

Cuketa ako príloha k večeri je výborný nápad. Dajte si však pozor, keď sa stane horkou

Najväčším problémom tejto cukety je hromadenie toxínov. Spoznáme to podľa jej charakteristickej horkosti.
Foto: shutterstock/FotosDo

Cuketa je ľahko stráviteľná, nutrične hodnotná a nízkokalorická, preto si ju vyberá mnoho ľudí držiacich diétu. Známa aj pod názvom tekvica dodáva telu mnoho dôležitých látok: vlákninu, bielkoviny a vitamíny a stopové prvky. Vďaka tomu posilňuje imunitu a napomáha hojeniu. Treba však vedieť, že cuketa nebude vždy taká zdravá, ako by sa mohlo zdať. Najväčším problémom tejto zeleniny je hromadenie toxínov. Spoznáme to podľa jej charakteristickej horkosti. Ak ju cítite, prestaňte cuketu čo najskôr jesť. Znamená to, že obsahuje príliš veľa cucurbitacínu, zlúčeniny s antiparazitárnymi vlastnosťami. Hoci sa vo všeobecnosti nepovažuje za škodlivú, v nadmernom množstve nám môže vážne ublížiť, ohroziť náš život a dokonca aj zdravie. Pozrite si, ako čo najskôr rozpoznať otravu tekvicou.

Jedlá z cukety môžu skončiť návštevou nemocnice. Toto je riziko konzumácie horkej zeleniny

Príliš častá konzumácia horkej cukety s nadbytkom cucurbitacinu môže skončiť aj smrťou.
Foto: freepik.com/@freepik

Pravidelná konzumácia cukety nám môže vďaka jej prospešným vlastnostiam priniesť mnoho zdravotných výhod, ale príliš častá konzumácia horkej zeleniny s nadbytkom cucurbitacinu môže skončiť aj smrťou. Ešte horšie je, že varenie nechutnej tekvice problém vôbec nerieši a toxínov sa nezbaví. Hoci zjedenie malého množstva nespôsobí hneď predávkovanie, treba vedieť, že prvými príznakmi predávkovania touto zlúčeninou sú hnačka a chronická slabosť. V neskoršom štádiu sa môžu objaviť halucinácie, kŕče a vypadávanie vlasov. Nie je zriedkavé, že takáto osoba si vyžaduje okamžitú návštevu nemocnice. Preto by sme mali byť pri podávaní cukety obzvlášť opatrní, ak sme oslabení. Konzumácia tekvice sa neodporúča ani malým deťom, tehotným ženám a seniorom. Jej konzumácia sa neodporúča ani ľuďom trpiacim žalúdočnými vredmi a inými závažnými ochoreniami tráviaceho traktu. Napriek tomu si na jedlách z cukety pri správnej príprave stojí za to pochutnať.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nadýchané jablkové lievance. Lepší recept ako od babičky. Málokto ich robí s týmto nápojom

Taliani sa bez tohto korenia nezaobídu. Spája sa s pizzou a považuje sa za jedno z najzdravších

The post Takto cuketu nikdy nejedzte. Je to nebezpečné. Mohli by ste za to zaplatiť aj životom appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie