Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Takto odoženiete mravce z balkóna. Potrebujete len trochu kuchynského odpadu

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RHJPhtotos). Mravce, ktoré osídľujú balkóny a terasy, môžu byť pre majiteľov domov veľkým problémom. Ich prítomnosť môže nielen narušiť pokoj v domácnosti, ale aj spôsobiť škody na balkónovej flóre. Pred použitím drastických chemických opatrení sa však oplatí zvážiť alternatívne, ekologické riešenia. Pozrite sa, ako sa zbaviť mravcov z balkóna […]
Menej ako 1 min. min.

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RHJPhtotos).

Mravce, ktoré osídľujú balkóny a terasy, môžu byť pre majiteľov domov veľkým problémom. Ich prítomnosť môže nielen narušiť pokoj v domácnosti, ale aj spôsobiť škody na balkónovej flóre. Pred použitím drastických chemických opatrení sa však oplatí zvážiť alternatívne, ekologické riešenia. Pozrite sa, ako sa zbaviť mravcov z balkóna pomocou prírodných metód.

Mravcov z balkóna sa môžete zbaviť prirodzenými metódami.
Foto: shutterstock/RHJPhtotos

Mravce sú častými návštevníkmi balkónov, pretože tu nachádzajú ochranu pred poveternostnými vplyvmi a prístup k potrave, ako sú zvyšky jedál, potrava v kŕmidlách pre vtáky alebo sladký nektár z kvetov. Tento hmyz uprednostňuje teplé, slnečné kúty na balkónoch orientovaných na juh a západ. Okrem toho môžu kvetináče s rastlinami slúžiť ako ideálne prostredie pre mravce, pretože im poskytujú potrebné teplo, vlhkosť a úkryt.

Prírodné domáce prostriedky proti mravcom

Bojujete s mravcami na balkóne? Nemusíte míňať majetok na chemické prostriedky. Existuje množstvo domácich, ekologických metód, ako sa mravcov ľahko zbaviť. Tu je niekoľko z nich:

Pachy, ktoré odradia mravce:

rastliny so silnou vôňou: rozprestretie čerstvých paradajkových listov po balkóne môže odpudiť mravce, ktoré neznášajú ich vôňu. Ako prirodzená obrana môžu slúžiť aj iné rastliny, napríklad levanduľa, mäta, vratič, majoránka, tymián a cesnak;

citrusové a uhorkové šupky: rozsypanie citrónových alebo uhorkových šupiek môže byť jednoduchým, ale účinným spôsobom, ako odradiť mravce od vášho balkóna.

Domáce riešenia proti mravcom:

rastlinné výťažky: cesnak, vratič alebo žihľavu zalejte vodou a nechajte niekoľko hodín pôsobiť, aby ste získali silný roztok, ktorým môžete postriekať postihnuté miesta;

ocot: zmes octu a vody môže priniesť úľavu proti mravcom vďaka intenzívnemu zápachu, ktorý je pre nich neznesiteľný.

Citrusové šupky odradia mravce.
Foto: Pixabay/congerdesign

Použite prírodné bariéry:

diatomická zemina: posypaním rastlín a ciest, po ktorých sa mravce pohybujú, vytvoríte bariéru, ktorá ich fyzicky poškodí a v konečnom dôsledku povedie k ich smrti;

škorica: posypaním plochy, na ktorej sa nachádzajú mravce, ich môžete účinne odradiť, pretože nemajú radi jej silný zápach.

Starostlivosť o priestor balkóna:

systematické čistenie: udržiavanie čistoty na balkóne, vrátane odstraňovania zvyškov jedla a sladkých nápojov, môže ďalej pomôcť odradiť mravce;

správne zavlažovanie: vyhnite sa prebytku vody v kvetináčoch, inak si v nich mravce môžu vytvoriť hniezda.

Treba si uvedomiť, že prírodné metódy sú v porovnaní s chemickými prostriedkami menej škodlivé pre životné prostredie a neohrozujú iný užitočný hmyz a živočíchy v záhrade. Dôležité je, že je menej pravdepodobné, že si na ne mravce vyvinú rezistenciu.

Ako sa zbaviť mravcov, ak ekologické metódy nefungujú?

Ak sa domáce prostriedky ukážu ako nedostatočné, existujú aj iné, o niečo silnejšie, ale stále ekologické prípravky. Môžete si pripraviť pasce s bóraxom, ktorý je pre mravce atraktívny vďaka prídavku cukru, ale má na ne aj smrtiaci účinok. Takéto pasce sa umiestňujú na strategických miestach, aby sa účinne znížila populácia mravcov.

V boji proti tvrdohlavým mravcom sa nemusíte hneď uchyľovať k agresívnym chemikáliám. Výberom metód šetrných k životnému prostrediu sa staráte nielen o svoje zdravie, ale aj o blaho hmyzu, ktorý hrá dôležitú úlohu v ekosystéme.

Môžete si pripraviť pasce s bóraxom.
Foto: shutterstock/masitta siriworakul

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tieto prírodné prostriedky mravce jednoducho nenávidia. Vyskúšajte ich a uvidíte, ako zmiznú z vašej záhrady

Mravce ničia kvety a trávniky. Domáci postrek ich rýchlo odradí

The post Takto odoženiete mravce z balkóna. Potrebujete len trochu kuchynského odpadu appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie