Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Takto rýchlo vyhubíte púpavu. Váš trávnik získa veľkolepý vzhľad

10.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/AdinaVoicu). Intenzívne žlté, výrazne vystupujúce na pozadí zelenej trávy, sú jednou z prvých predzvesťou trvalo sa otepľujúcej jari. V skutočnosti však vôbec nie sú očarujúcou ozdobou záhrady. Ako sa zbaviť púpavy z trávnika? Toto je skutočná nočná mora každého majiteľa pozemku. Pomôže však jednoduchý domáci prostriedok. Intenzívne žlté, výrazne […]
Menej ako 1 min. min.

10.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/AdinaVoicu).

Intenzívne žlté, výrazne vystupujúce na pozadí zelenej trávy, sú jednou z prvých predzvesťou trvalo sa otepľujúcej jari. V skutočnosti však vôbec nie sú očarujúcou ozdobou záhrady. Ako sa zbaviť púpavy z trávnika? Toto je skutočná nočná mora každého majiteľa pozemku. Pomôže však jednoduchý domáci prostriedok.

Intenzívne žlté, výrazne vystupujúce na pozadí zelenej trávy, sú jednou z prvých predzvesťou trvalo sa otepľujúcej jari.
Foto: Pixabay/AdinaVoicu

Čo používate na boj proti púpave? Záhradkári si mädlia ruky

Púpavy sú jedným z najväčších nepriateľov každého záhradkára. Keď sa burina objaví v záhrade, rýchlo obsadí nové plochy a zničí dokonale upravený trávnik. A boj s nimi sa často podobá boju s veternými mlynmi. Na čo teda musíte pamätať?

Pravidelné kosenie nie je na nič. Škodlivé buriny sa totiž budú šíriť ďalej a vďaka svojim nízkym potrebám a mimoriadne nízkym nárokom sa budú vo vašom trávniku cítiť ako doma. Pomôcť môže ručné odstraňovanie nežiaducich rastlín. Bude to však veľmi zdĺhavé a náročné – mliečnu burinu je potrebné odstrániť spolu s koreňmi, aby sa zabránilo jej ďalšiemu rastu.

Ako sa zbaviť púpavy z trávnika? Účinná domáca metóda

Púpavy sa často zamieňajú s podbeľom. Hoci sú si vizuálne mätúco podobné, v skutočnosti majú odlišné vlastnosti. Tá druhá je skutočnou pokladnicou zdravia, zatiaľ čo prvá je považovaná za jedovatú burinu.

Púpava lekárska, ktorá je nepríjemná a ťažko sa odstraňuje, má koreňový systém, z ktorého vyrastá jediná hrubá stonka, ktorá sa rozvetvuje do strán. Na jej stonke si všimnete listy a žlté kvety vyrastajúce vo výraznom kalichu. Dôležité je, že Púpava lekárska sa po odkvitnutí nemení na nažku s padáčikom. Keď ju zbadáte na svojom trávniku, oplatí sa rýchlo pustiť do práce.

Proti púpave, ktorá ovládla váš trávnik, môžete bojovať prípravkom, ktorý nájdete v kuchynskej skrinke.
Foto: shutterstock.com/Madeleine Steinbach

Aký prípravok na púpavu? Zmiešajte s vodou a postriekajte trávnik

Proti púpave, ktorá ovládla váš trávnik, môžete bojovať prípravkom, ktorý nájdete v kuchynskej skrinke. Hovoríme o jedlej sóde. Jednoducho zmiešajte štyri čajové lyžičky prášku do litra vody. Výslednú zmes nalejte do fľaše s rozprašovačom a postriekajte púpavu. Po 24 hodinách však nezabudnite sódu z trávnika opláchnuť a postriekajte ho potom len vodou. Niekoľkokrát opakované ošetrenie pomôže natrvalo vyhnať púpavu z vašej záhrady.

Púpavy možno ošetriť aj zmesou octu a soli. Túto zmes pripravíte zmiešaním litra vody, ½ šálky soli, ½ šálky octu a čajovej lyžičky prostriedku na pranie. Tento domáci sprej je však oveľa silnejší ako zmes jedlej sódy. Preto treba dbať na osobitnú opatrnosť a púpavu postriekať len bodovo tak, aby nepoškodil iné rastliny rastúce v blízkosti.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Púpava pokryla celý trávnik? Nemusíte ich vytrhávať. Všetko, čo musíte urobiť, je použiť tento domáci sprej

Hovoria, že je to „čaj dlhovekosti“. Suroviny nájdete v každom supermarkete

The post Takto rýchlo vyhubíte púpavu. Váš trávnik získa veľkolepý vzhľad appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie