Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Takto sa paradajky sadiť nedajú. Záhradník ukazuje chyby, ktorých sa najčastejšie dopúšťame

1.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Výsadba paradajok nie je náročná, ale vyžaduje si určité znalosti a odhodlanie. Aby sa kríky dobre ujali a potom hojne plodili, je dôležité venovať pozornosť niekoľkým dôležitým faktorom. Ukazuje sa však, že pri tom robíme veľa chýb, ktoré môžu mať nepríjemné následky na zdravie a úrodu rastlín. […]
Menej ako 1 min. min.

1.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).

Výsadba paradajok nie je náročná, ale vyžaduje si určité znalosti a odhodlanie. Aby sa kríky dobre ujali a potom hojne plodili, je dôležité venovať pozornosť niekoľkým dôležitým faktorom. Ukazuje sa však, že pri tom robíme veľa chýb, ktoré môžu mať nepríjemné následky na zdravie a úrodu rastlín. Čo robíme zle pri výsadbe paradajok? Skúsený záhradník upozorňuje na najčastejšie chyby.

Výsadba paradajok nie je náročná, ale vyžaduje si určité znalosti a odhodlanie. Aby sa kríky dobre ujali a potom hojne plodili
Foto: súkromný archív

Výsadba paradajok – čo je dôležité?

Blíži sa termín výsadby paradajok. Hoci sa pestujú ľahko, je potrebné dodržiavať niekoľko pravidiel, aby sa sadeniciam darilo. Námaha sa určite vyplatí a výsledkom bude bohatý krík plný chutných a zdravých plodov. Čo je dôležité pri výsadbe paradajok? V prvom rade venujte pozornosť odrode. Niektoré paradajky sú veľmi vhodné na pestovanie v tuneli alebo skleníku, zatiaľ čo iným sa bude veľmi dobre dariť v zemi. Okrem toho existuje mnoho rôznych odrôd, ktoré sú vhodné na pestovanie v kvetináčoch (najmä trpasličie odrody). Je potrebné mať na pamäti, že paradajky potrebujú dostatok svetla a tepla, aby dobre rástli. Preto sa na ich pestovanie odporúča slnečné miesto, ktoré je chránené pred silnými vetrami. Pokiaľ ide o pôdu, najlepšia je piesočnato-hlinitá, úrodná, humusová a priepustná, mierne kyslá pôda (pH 5,5 – 6,5).

Sadbu paradajok vysádzajte na záhony s dostatočnými rozostupmi medzi sadenicami. V prípade čerešňových odrôd sa odporúčajú rozostupy 40 – 50 cm v riadku a 50 – 60 cm medzi riadkami. Veľkoplodé paradajky sa zasa vysádzajú vo vzdialenosti 50 – 80 cm od seba a 60 – 100 cm medzi riadkami. Pri pestovaní v kvetináčoch umiestnite sadenice viac-menej do rovnakej hĺbky, v akej rástli doteraz, ale zasaďte ich hlbšie do zeme. Je vhodné pamätať na to, aby ste paradajky nesadili vedľa bôbov a zemiakov alebo do pôdy, v ktorej rástli v predchádzajúcom roku. Veľmi dobrými susedmi budú bazalka, cesnak, cibuľa, petržlen, pór, reďkovky, šalát a zeler. Po vysadení paradajok nezabudnite ani na opory.

Výsadba paradajok sa zdá byť jednoduchou činnosťou. Napriek tomu sa mnoho ľudí dopúšťa chýb, ktoré môžu prispieť k zlému rastu kríkov
Foto: freepik/vecstock

Chyby pri výsadbe paradajok – nerobte ich

Výsadba paradajok sa zdá byť jednoduchou činnosťou. Napriek tomu sa mnoho ľudí dopúšťa chýb, ktoré môžu prispieť k zlému rastu kríkov, čo negatívne ovplyvní množstvo a kvalitu plodov. Záhradkár s dlhoročnými skúsenosťami, ktorý vedie kanál Infouprawa na YouTube, upozorňuje na najčastejšie chyby, kvôli ktorým sa môžeme pripraviť o bohatú úrodu.

Príliš skorá výsadba – paradajky sú veľmi citlivé na nízke teploty, takže najlepší čas na ich výsadbu do pôdy je druhá polovica mája, keď pominie nebezpečenstvo jarných mrazov. Pri pestovaní pod krytom možno túto operáciu urýchliť.

Denné zalievanie – po výsadbe zažívajú kríky stres skôr, ako začnú normálne rásť. Aby sa rastlinám poskytli vhodné podmienky na rast, je vhodné zabezpečiť ich zalievanie. Po výsadbe je najlepšie ich silno zaliať (aj 2 – 4 litrami vody) a potom im 5 – 10 dní neposkytovať vodu. To pomôže koreňom lepšie sa rozvíjať a prijímať živiny z pôdy. Treba však pamätať na to, že pri pestovaní paradajok v kvetináčoch môže byť potrebné každodenné zalievanie (najlepšie ráno alebo večer). Vyhnite sa tiež zalievaniu kríkov studenou vodou. Ich listy a stonky by nemali byť premočené, čo môže podporiť hubové ochorenia.

Nevhodná pôda – hoci paradajky nie sú veľmi náročné na pôdu, pred vysadením kríkov sa oplatí zmiešať pôdu s granulovaným hnojom alebo kompostom. Pri pestovaní v kvetináčoch možno použiť hotový substrát pre paradajky.

Žiadne otužovanie – 7 až 10 dní pred výsadbou paradajok začnite otužovať sadenice postupným znižovaním teploty a znižovaním zalievania. V opačnom prípade budú sadenice po zasadení do zeme chradnúť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Prečo paradajky nedozrievajú? Vďaka tomuto jednoduchému triku budú v okamihu červené

Prečo paradajky nedozrievajú? Odstráňte 5 chýb. Zelenina hneď sčervená

The post Takto sa paradajky sadiť nedajú. Záhradník ukazuje chyby, ktorých sa najčastejšie dopúšťame appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie