Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Takto sa to robí! Šimkovičovej nominantka stopla recenziu detskej knihy o zmene pohlavia

www.slovanskenoviny.sk/rss Základom knihy pre deti Ani holka ani kluk je diplomová práca They Them (2022) nebinárneho Čecha, ktorý si hovorí Marto Kelbl a na označenie samého seba používa ženské zámená. Vedecká rada časopisu Bibiana revue doručila otvorený list riaditeľke Bibiany Petre Flach, nominantke ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS), v ktorom ohlásila svoje odstúpenie. Členov […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Základom knihy pre deti Ani holka ani kluk je diplomová práca They Them (2022) nebinárneho Čecha, ktorý si hovorí Marto Kelbl a na označenie samého seba používa ženské zámená.

Vedecká rada časopisu Bibiana revue doručila otvorený list riaditeľke Bibiany Petre Flach, nominantke ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS), v ktorom ohlásila svoje odstúpenie. Členov rady pobúrilo zastavenie recenzie detskej knihy s českým názvom Ani holka ani kluk od nebinárneho Čecha.

Kniha zvráteností pre deti

Šéfredaktorka časopisu Bibiana revue Eva Andrejčáková plánovala do najnovšieho dvojčísla zahrnúť recenziu knihy „Ani holka ani kluk“ od autora Marto Kelbl, v slovenskom preklade „Stáva sa Elu“, ktorá sa zaoberá témou zmeny pohlavia dieťaťa.

Riaditeľka Petra Flach však zverejnenie recenzie odmietla. Vedecká rada časopisu obvinila riaditeľku Bibiany Flach z cenzúry. Tá však trvá na tom, že nejde o cenzúru. Je presvedčená, že ide o zodpovedné rozhodnutie v rámci náplne inštitúcie, ktorá sa primárne venuje deťom, detskej literatúre a výchove detí umením. Časopis vychádza už vyše 30 rokov pod hlavičkou Bibiany, medzinárodného domu umenia pre deti.

Flach doplnila, že už dve knihy, ktoré sa venovali podobnej problematike sexuality, sa dostali do kolekcie Najkrajších kníh Slovenska a vyvolali množstvo negatívnych reakcií.

Časopis Bibiana revue od roku 1993 pravidelne sleduje a hodnotí umenie pre deti a mládež v oblastiach literatúry, výtvarného umenia, rozhlasu, televízie, filmu a divadla. Prináša tiež štúdie, eseje, rozhovory s tvorcami, recenzie i polemiky.

Základom knihy Ani holka ani kluk je diplomová práca They Them (2022) nebinárneho Čecha, ktorý si hovorí Marto Kelbl a na označenie samého seba používa ženské zámená.

Kniha rozpráva príbeh Lukáša, ktorý nezapadá medzi svojich spolužiakov a spolužiačky. Dievčatá v jeho veku sa maľujú a chlapci sa hrajú na mobiloch. „Jedného dňa si (Lukáš) vezme, čo mu nepatrí a prebudia sa v ňom nové pocity. Zisťuje, že na svete sú ľudia, ktorí sa necítia byť ani mužmi, ani ženami. A rozhodne sa pátrať po ich osudoch“, stojí v popise ku knihe.

/ eeport.sk /

Príspevok Takto sa to robí! Šimkovičovej nominantka stopla recenziu detskej knihy o zmene pohlavia je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie