Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Takto sa zbavíte ďateliny z trávnika. Trávnik bude svieži a pôsobivý

20.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Radovan1). Podľa ľudovej povery prináša nájdenie štvorlístka šťastie. Napriek tejto sympatickej legende je táto rastlina pre mnohých záhradkárov skutočnou nočnou morou. Najmä keď bez pozvania obsadí priestor. Ako sa zbaviť ďateliny z trávnika? Hoci pre niekoho vyzerá malebne, môže účinne zmariť vaše úsilie o dosiahnutie sviežeho trávnika. Ďatelina na […]
Menej ako 1 min. min.

20.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Radovan1).

Podľa ľudovej povery prináša nájdenie štvorlístka šťastie. Napriek tejto sympatickej legende je táto rastlina pre mnohých záhradkárov skutočnou nočnou morou. Najmä keď bez pozvania obsadí priestor. Ako sa zbaviť ďateliny z trávnika? Hoci pre niekoho vyzerá malebne, môže účinne zmariť vaše úsilie o dosiahnutie sviežeho trávnika.

Ďatelina na trávniku môže byť veľkým problémom.
Foto: shutterstock/Radovan1

Prečo ďatelina škodí trávniku?

Na Slovensku sa najčastejšie stretávame s plazivou a lúčnou ďatelinou. Môžete ju vidieť na lúkach, ale keďže nie je veľmi náročná, môže sa objaviť kdekoľvek – aj v záhrade. Niektorí ľudia ju považujú za príjemný doplnok priestoru okolo domu. Napriek tomu môže byť ďatelina v trávniku osudná.

Predovšetkým sa veľmi ľahko šíri, takže z jednotlivých trsov rýchlo vyrastú celé laty. Keďže ďatelina zaberá čoraz väčšiu plochu, konkuruje trávniku a odoberá mu veľkú časť vody a živín z pôdy. Ak sa jej rozširovanie nekontroluje, spôsobuje škody na susedných rastlinách.

Ďatelina na trávniku je signálom nadmernej kyslosti pôdy. Spolu s nežiaducou rastlinou sa v takýchto podmienkach často objavuje aj mach. Berte to však ako signál, že je potrebné zmeniť starostlivosť o trávnik, ktorému kyslé prostredie nevyhovuje.

Ďatelina na trávniku znamená nadmernú kyslosť pôdy.
Foto: shutterstock/angel217

Ako sa zbaviť ďateliny z trávnika?

Skôr ako sa vydáte na cestu za chemickými postrekmi, vyskúšajte domáci prostriedok na odstránenie ďateliny v trávniku. Umožní vám konať hneď, skôr ako sa burina bujne rozrastie. Na prípravu postreku potrebujete 20 ml liehu zmiešaného v dvoch šálkach vody. Prilejte niekoľko kvapiek tekutého mydla alebo prostriedku na umývanie riadu a opäť premiešajte. Prelejte do fľaše s rozprašovačom a aplikujte priamo na chumáče ďateliny. Ošetrenie vykonajte počas suchého, slnečného dňa.

Trávnik bude ako zelený koberec

Správna starostlivosť o trávnik pomáha predchádzať vzniku ďateliny. Predovšetkým prevencia.

Dôležité je pravidelné kosenie trávnika. Hoci sa ňou ďatelina úplne neodstráni, výrazne sa obmedzí jej rast a kvitnutie.

Zamerajte sa na trávnik najmä na jar. Nevynechávajte vertikutáciu, vďaka ktorej má tráva lepší prístup k vode a svetlu. Pri priaznivých podmienkach sa zvyšuje jeho odolnosť voči chorobám.

Hnojenie trávniku dodáva kľúčové živiny. Trávnik je v dobrej kondícii, takže sa lepšie vyrovnáva s konkurenciou ďateliny.

Nezabudnite na vápnenie trávnika. Pomáha normalizovať úroveň pH substrátu obohatením pôdy o alkalickú látku. Pamätajte, že príliš kyslá pôda nie je pre trávu dobrá, ale podporuje rast nežiaducich burín.

Pravidelným kosením sa výrazne obmedzí rast a kvitnutie ďateliny.
Foto: shutterstock/nieriss

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Trávu koste len v tomto čase. Váš trávnik sa vám poďakuje. Bude svieži a zelený

Postarajte sa o trávnik pred zimou. Kosenie trávy nestačí

The post Takto sa zbavíte ďateliny z trávnika. Trávnik bude svieži a pôsobivý appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie