Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Takto si rastliny „prosia“ väčšie kvetináče a čerstvú zeminu. Posledná výzva na presadenie kvetov

11.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rodica Vasiliev). Správne zavlažované, očistené od prachu a bujne rastúce črepníkové rastliny sú skutočnou ozdobou domov a bytov. Nie je potrebné mať honosné obrazy, keramické vázy alebo zbierky skla. Stačí niekoľko kvetináčov, ktoré dodajú každému interiéru charakter. Ak chcete, aby dlho lahodili oku, nezabudnite ich presádzať. Ako a kedy […]
Menej ako 1 min. min.

11.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rodica Vasiliev).

Správne zavlažované, očistené od prachu a bujne rastúce črepníkové rastliny sú skutočnou ozdobou domov a bytov. Nie je potrebné mať honosné obrazy, keramické vázy alebo zbierky skla. Stačí niekoľko kvetináčov, ktoré dodajú každému interiéru charakter. Ak chcete, aby dlho lahodili oku, nezabudnite ich presádzať. Ako a kedy presádzať črepníkové rastliny?

Ako a kedy presádzať črepníkové rastliny?
Foto: shutterstock/Rodica Vasiliev

Kedy presadiť kvety do väčšieho kvetináča?

Pre väčšinu črepníkových rastlín je najvhodnejší čas na presádzanie marec a apríl. Začiatkom jari sa spiace druhy pomaly začínajú prebúdzať po dlhej zime. Ak ich umiestnite do pohodlného kvetináča naplneného zeminou bohatou na živiny, umožníte im dobrý štart do novej sezóny. Staršie rastliny v kvetináčoch je potrebné presádzať každé 2 až 3 roky.

Pomalší rast a korene vyčnievajúce z kvetináča sú signálom, že rastlina sa už do súčasného kvetináča nehodí. Skúsení floristi zdôrazňujú, že by ste vždy mali zohľadniť špecifické vlastnosti a potreby daného druhu. Takto môžete najlepšie prispôsobiť termín presádzania a vyhnúť sa jeho naplánovaniu na obdobie kvitnutia. Odborníci dôrazne neodporúčajú presádzať rastliny v zime. Neplatí to len pre novo zakúpené rastliny, ktoré je potrebné presadiť do nového kvetináča a čerstvého substrátu.

Presádzanie rastlín v kvetináčoch krok za krokom

KROK I

Začnite kúpou správnej veľkosti kvetináča a balenia substrátu určeného pre rastlinu, ktorú plánujete presadiť. V prípade malých druhov stačí kvetináč o dve veľkosti väčší. Premyslený výber poskytne rastline ešte lepšie podmienky pre ďalší rast. Aby sa rastlina ľahšie vyťahovala z pôvodnej nádoby, pred presadením ju trochu zalejte.

KROK II

Na dno nového kvetináča rozprestrite drenážnu vrstvu. Odkrytá kamenina je ideálna na ochranu rastliny pred zamokrením. Ide o dôležitý krok, ktorý z dlhodobého hľadiska chráni kvet pred nadmerným hromadením vody, uľahčuje odtok vody a zanecháva substrát dobre prevzdušnený.

Na dno nového kvetináča rozprestrite drenážnu vrstvu.
Foto: shutterstock/MiMicA

KROK III

Po jemnom a opatrnom vybratí rastliny z existujúceho kvetináča uvoľnite koreňový bal. Pred vložením rastliny do nového kvetináča sa odporúča namočiť jej korene do špeciálnej stimulačnej látky. Ďalším krokom je nasypať vrstvu zeminy na vrchnú časť drenáže. Potom sa rastlina vloží do kvetináča, pridá sa ďalšia vrstva zeminy a zemina sa zľahka zhutní. Floristi odporúčajú ponechať priestor približne 1 – 2 cm od hornej časti kvetináča.

Zalievate kvety po presadení?

Správne presádzanie kvetov v kvetináčoch by sa malo ukončiť prikrytím vrchnej vrstvy zeminy a výdatným zalievaním. Nezabudnite však, že v kvetináči nesmie zostať prebytočná voda, ktorá môže viac uškodiť ako pomôcť. Počas nasledujúcich siedmich dní po presadení rastlinu pravidelne zalievajte a úplne sa zdržte hnojenia alebo používania špeciálnych živín. Čerstvý substrát sám o sebe obsahuje dobrú porciu potrebných živín.

Správne presádzanie kvetov v kvetináčoch by sa malo ukončiť prikrytím vrchnej vrstvy zeminy a výdatným zalievaním.
Foto: shutterstock/fizkes

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jarné črepníkové kvety. Z týchto kvitnúcich rastlín sa môžete tešiť už teraz. Ľahko sa pestujú

Kvetiny v kvetináčoch, ktoré môžu stáť pri radiátore. Najlepšie druhy na vykurovaciu sezónu

The post Takto si rastliny „prosia“ väčšie kvetináče a čerstvú zeminu. Posledná výzva na presadenie kvetov appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie