Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Takto španielski záhradníci menia farbu hortenzií. Čo môžete urobiť, aby ste mali ružové alebo výrazne modré hortenzie?

12.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/CECILE HOURNAU). Hortenzie patria medzi najkrajšie okrasné rastliny. Niet divu, že tieto nádherné kvety nájdete v mnohých záhradách. Niektorí sa možno čudujú, od čoho závisí farba hortenzií. Ukazuje sa, že poznaním odpovede na túto otázku je možné zmeniť farbu týchto kvetov. Španielski záhradníci poznajú spôsob. Pozrite sa, ktorý to […]
Menej ako 1 min. min.

12.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/CECILE HOURNAU).

Hortenzie patria medzi najkrajšie okrasné rastliny. Niet divu, že tieto nádherné kvety nájdete v mnohých záhradách. Niektorí sa možno čudujú, od čoho závisí farba hortenzií. Ukazuje sa, že poznaním odpovede na túto otázku je možné zmeniť farbu týchto kvetov. Španielski záhradníci poznajú spôsob. Pozrite sa, ktorý to je.

Farba hortenzie sa môže zmeniť na intenzívne ružovú alebo modrú. Stačí správne hnojenie.
Foto: pexels.com/CECILE HOURNAU

Od čoho závisí farba hortenzie?

Hortenzia je okrasný ker pochádzajúci z Ázie. Vyznačujú sa nezvyčajnými vrcholovitými kvetmi, ktoré majú často takmer guľovitý tvar. Záhrada plná kvitnúcich hortenzií je určite úchvatná. Pestovanie týchto kríkov nie je zložité. Preto sú obľúbené aj u začínajúcich záhradkárov.

Od čoho závisí farba kvetov hortenzie? Ukázalo sa, že farba kvetov závisí najmä od pH pôdy. Dôležitý je aj obsah hliníka a železa v substráte. Treba však vedieť, že to neplatí pre biele hortenzie. V ich prípade zmena pôdnych podmienok nespôsobí, že získajú inú farbu.

Kedy je najlepší čas na zmenu farby hortenzií?

Ak viete, od čoho závisí farba hortenzie, môžete sa pokúsiť zmeniť farbu kvetov danej rastliny. Stačí správnymi metódami ovplyvniť reakciu substrátu. Španielski záhradníci používajú okrem iného vápno alebo síran hlinitý.

Predtým, ako niečo urobíte, je užitočné vedieť, kedy je najlepší čas na zmenu farby hortenzií. Ukazuje sa, že celý proces by sa mal uskutočniť aspoň dva mesiace pred kvitnutím. Je dobré naplánovať si začiatok odfarbovania ešte skôr, hoci len v marci.

Na zmenu farby hortenzie môžete použiť vápno alebo síran hlinitý.
Foto: shutterstock/migueldc

Je dôležité si uvedomiť, že je lepšie vyhnúť sa odfarbeniu mladých hortenzií. Hovoríme tu o jednoročných a dvojročných rastlinách. Staršie kríky možno ošetrovať bez problémov.

Ako zmeniť farbu hortenzie na ružovú?

Ak chcete, aby hortenzia zružovela, musíte jej poskytnúť zásaditý substrát, teda substrát s vyšším pH. Na tento účel použite špecifické prípravky, ktoré pomáhajú zvýšiť pH. Patria sem hnojivá obsahujúce vápnik.

Pri tomto type liečby musíte postupovať opatrne. V prípade hortenzií môže príliš vysoké pH pôdy viesť k zvýšenej náchylnosti na niektoré choroby. Výsledkom je často zhoršený vývoj rastlín. Aby sa tomu predišlo, odporúča sa používať lakmusový papierik, ktorý pomáha monitorovať pH pôdy a udržiavať pH pôdy v správnom rozmedzí.

Ako zmeníte farbu hortenzie na modrú?

Ak chcete, aby vaša hortenzia zmodrala, mali by ste pôdu okysliť. Na tento účel vyberte síran hlinitý, ktorý okrem iného používajú španielski záhradníci. Tento prípravok pomôže znížiť reakciu pôdy.

Ďalším spôsobom okyslenia pôdy je použitie roztoku octu a vody v pomere 1:10. Takýto domáci prípravok zníži reakciu pôdy a hortenzie budú kvitnúť modro.

Pomocou vápenatého hnojiva môžete hortenzie sfarbiť do ružovej farby.
Foto: shutterstock/Lux pictura

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Takto môžete rýchlo zachrániť zamrznutú hortenziu. Stačí jedno jednoduché ošetrenie

Opečiem ich v rúre a rozomeliem v mixéri. Hortenzia ožíva už po jednej dávke

The post Takto španielski záhradníci menia farbu hortenzií. Čo môžete urobiť, aby ste mali ružové alebo výrazne modré hortenzie? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie