Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Takto zachránite svoje čerešne pred prasknutím. Stačí jedna zmena a ovocie neskončí v koši

19.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/barmalini). Čerešne sú jedným z najobľúbenejších sezónnych druhov ovocia. Na stánkoch sa objavujú už v júni, ale najlepšie chutia, keď si ich sami vypestujete v záhrade. Niekedy však plody na strome začnú praskať a kaziť sa. Ako tomu môžete zabrániť? Prečo praskajú čerešne?Foto: shutterstock/barmalini Mnohí začínajúci záhradníci sa pýtajú, […]
Menej ako 1 min. min.

19.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/barmalini).

Čerešne sú jedným z najobľúbenejších sezónnych druhov ovocia. Na stánkoch sa objavujú už v júni, ale najlepšie chutia, keď si ich sami vypestujete v záhrade. Niekedy však plody na strome začnú praskať a kaziť sa. Ako tomu môžete zabrániť?

Prečo praskajú čerešne?
Foto: shutterstock/barmalini

Mnohí začínajúci záhradníci sa pýtajú, ako pestovať čerešne, aby mohli zbierať koše zdravých plodov. Bohužiaľ, červené guľôčky majú tendenciu prasknúť, a tým začať hniť a stať sa nevhodnými na konzumáciu. Čo sa dá urobiť, aby sa zabránilo poškodeniu?

Prečo praskajú čerešne? Je to spôsobené… prebytočnou vodou

Praskanie čerešní je dôsledkom počasia, keďže v lete často dochádza k prudkým výkyvom teplôt. Horúce počasie a suchá, po ktorých nasledujú silné dažde a nižšie teploty, spôsobujú, že tenká šupka nevydrží zmenu tlaku a prebytok vody. Ovocie napučiava, zväčšuje svoj objem a následne sa poškodzuje.

Ak chcete čerešne vysadiť v záhrade, odporúčame zvoliť odolnejšie odrody, ako sú Vera, Regina, Sylvia alebo Lapins. Ak však už máte niekoľkoročný strom, je dobrou voľbou nasýtená závlaha. Potom následky dažďa nebudú pre plody také závažné.

Tenká šupka nevydrží zmenu tlaku a prebytok vody.
Foto: shutterstock/DmyTommy

TIP! Sledujte počasie, a ak sa očakávajú silné lejaky, zalievajte strom tak, aby bola pôda zavlažovaná aspoň do hĺbky 30 cm.

Čo môžete urobiť, aby vám čerešne nepraskli? Vďaka týmto spôsobom nazbierate koše zdravého ovocia

Praskanie čerešní je častý problém, ale našťastie existujú spôsoby, ako mu predísť.

Po daždi vodu z konárov a koruny stromu oklepte. Tento postup by sa mal opakovať po každom daždi. Zníži sa tým riziko praskania čerešní.

Postrek vápnikom. Posilní šupku plodov a zvýši odolnosť stien voči mikropoškodeniam. Postrek je najlepšie aplikovať raz za týždeň alebo za dva týždne, aby sa zabezpečila dostatočná ochrana našej úrody.

Na zabránenie praskaniu čerešní aplikujte postrek vápnikom.
Foto: shutterstock/Irina Starikova1811

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako zasadiť čerešňu z kôstky? S pravidlom 20/30 strom narastie veľký ako dub

Ako sa zbaviť červov z čerešní? Urobte to a nepozvaní hostia rýchlo uniknú

The post Takto zachránite svoje čerešne pred prasknutím. Stačí jedna zmena a ovocie neskončí v koši appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie