Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Talianska hrášková polievka s prosciuttom

Talianska hrášková polievka s prosciuttom je jedlo, ktoré v sebe spája jednoduchosť a sofistikovanosť talianskej kuchyne. Tento lahodný a výživný pokrm je ideálny na jar a leto, keď je čerstvý hrášok najdostupnejší. Hrášok, známy svojou sladkou a jemnou chuťou, sa skvele kombinuje s výraznou slanosťou prosciutta, vytvárajúc tak harmonickú a vyváženú chuť. Táto polievka je […]
4 min.

Talianska hrášková polievka s prosciuttom je jedlo, ktoré v sebe spája jednoduchosť a sofistikovanosť talianskej kuchyne. Tento lahodný a výživný pokrm je ideálny na jar a leto, keď je čerstvý hrášok najdostupnejší. Hrášok, známy svojou sladkou a jemnou chuťou, sa skvele kombinuje s výraznou slanosťou prosciutta, vytvárajúc tak harmonickú a vyváženú chuť.

Táto polievka je nielen chutná, ale aj zdravá. Hrášok je bohatý na vitamíny A, C, K a obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré podporujú imunitný systém a celkové zdravie. Prosciutto, typická talianska sušená šunka, dodáva jedlu nielen špecifickú chuť, ale aj potrebné bielkoviny. Kombinácia týchto dvoch ingrediencií vytvára pokrm, ktorý je nielen výživný, ale aj neuveriteľne chutný.

Príprava tejto polievky je jednoduchá a rýchla, čo ju robí ideálnou voľbou pre rodinné večere alebo špeciálne príležitosti. Jej krémová konzistencia a bohatá chuť určite očaria každého, kto ju ochutná. Tento recept je ukážkou toho, ako môže byť jednoduché jedlo plné chuti a výživy, a pritom ľahko pripraviteľné doma.

Talianska hrášková polievka s prosciuttom recept

Ingrediencie

2 lyžice olivového oleja

1 stredne veľká cibuľa, nasekaná

2 strúčiky cesnaku, nasekané

150 g prosciutta, nakrájaného na malé kúsky

500 g čerstvého alebo mrazeného hrášku

1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru

Soľ a čierne korenie podľa chuti

1/2 šálky čerstvých lístkov bazalky alebo mäty (voliteľné)

Strúhaný parmezán na servírovanie

Postup

Príprava základných ingrediencií: V hrnci rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a smažte ju, kým nezmäkne a nezačne byť priesvitná, približne 5 minút. Pridajte nasekaný cesnak a smažte ďalšiu minútu, kým nezačne voňať.

Pridanie prosciutta: Pridajte nakrájané prosciutto a smažte ho, kým sa nezačne krútiť a nebude chrumkavé, približne 5 minút. Prosciutto pridá polievke slanú a bohatú chuť.

Pridanie hrášku a vývaru: Pridajte hrášok do hrnca a zalejte ho kuracím alebo zeleninovým vývarom. Priveďte k varu a potom znížte teplotu, aby jemne vrela. Varíme, kým hrášok nezmäkne, približne 10 minút.

Mixovanie polievky: Použite tyčový mixér a rozmixujte polievku do hladka. Ak preferujete hrubšiu textúru, môžete polievku rozmixovať len čiastočne.

Dochutenie: Polievku dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti. Ak chcete, pridajte čerstvé lístky bazalky alebo mäty pre extra chuť a sviežosť.

Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, posypanú strúhaným parmezánom a s kúskami chrumkavého prosciutta na vrchu. Môžete ju tiež ozdobiť čerstvými bylinkami.

Tipy

Variácie: Môžete pridať rôzne zeleniny, ako napríklad cuketu alebo špenát, pre obohatenie chuti a nutričnej hodnoty polievky.

Skladovanie: Zvyšnú polievku môžete skladovať v chladničke až 3 dni alebo ju zmraziť na neskoršie použitie.

Talianska hrášková polievka s prosciuttom otázky a odpovede

Môžem použiť mrazený hrášok namiesto čerstvého?

Áno, môžete použiť mrazený hrášok namiesto čerstvého. Mrazený hrášok je často spracovaný hneď po zbere, takže si zachováva svoju chuť a nutričnú hodnotu. Stačí ho pridať priamo do polievky bez potreby rozmrazovania.

Aký druh prosciutta je najlepší na tento recept?

Najlepšie je použiť kvalitné talianske prosciutto, ako napríklad Prosciutto di Parma alebo Prosciutto di San Daniele. Tieto druhy prosciutta sú známe svojou jemnou textúrou a bohatou chuťou.

Môžem polievku pripraviť vopred?

Áno, polievku môžete pripraviť vopred a skladovať ju v chladničke až 3 dni. Pred podávaním ju dôkladne ohrejte. Prosciutto pridajte až tesne pred podávaním, aby si zachovalo svoju textúru.

Môžem použiť rastlinný vývar namiesto kuracieho?

Áno, môžete použiť rastlinný vývar, ak preferujete vegetariánsku alebo vegánsku verziu. Výsledná chuť bude mierne odlišná, ale stále veľmi chutná.

Aké bylinky môžem použiť na dochutenie polievky?

Do polievky môžete pridať čerstvé bylinky ako bazalku, mätu alebo petržlenovú vňať. Tieto bylinky dodajú polievke sviežu a aromatickú chuť.

Ako dosiahnem krémovú konzistenciu polievky?

Krémovú konzistenciu dosiahnete rozmixovaním uvareného hrášku a ostatných ingrediencií pomocou tyčového mixéra alebo stolného mixéra. Ak je polievka príliš hustá, pridajte viac vývaru, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Talianska hrášková polievka s prosciuttom je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie